Pembe Göl (Hillier Gölü) Şeker havuzu şeklinde bir göl. Hillier gölü, yani Pembe göl, rengi ve eşi olmayan manzarası ile görenleri kendine fanatik bırakıyor. Bu mükemmel gölün niçin pembe olduğu ve hakkındaki ayrıntılı bilgilere yazımızda yer verdik.
Pembe Göl (Hillier Gölü) Hakkında Bilgiler
Avustralya’nın batısında bulunan Hillier gölü, yani Pembe göl okyanustan ince bir sahil ve bitkilerden oluşan bir bölüm ile ayrılıyor.
Gölün uzunluğu 600 metre civarında ve genişliği ise 250 metre. Gölün kezeyi okaliptüs ağaçları ve okyanus ile çevrili. Hillier gölünü öteki pembe göllerden ayıran en bariz özelliği suyu bir bardağa koyduğunuzda da pembe renginin fazlaca bariz olması. Gölden bir müddet tuz çıkarıldı sadece ondan sonra gezim amaçlı ondan sonra gezim amaçlı kullanılmasından ötürü tuz çıkarımı sonlandırıldı. Göl ilk kez 1802 yılında Matthew Flinders tarafınca keşfedildi.
Pembe Gölün Sırrı
Pembe göl, bir tuz gölü olduğundan, gölün tuz seviyesi deniz suyunun seviyesinden daha yüksek olduğunda, yeteri kadar ısıya ve ışığa haiz olduğunda yosun, kırmızı bir pigment olan beta karoten biriktirmeye başlar.Gölün tabanında ki tuz kabuğunda da pembe halobacteria yetişir ve gölün rengi D. salina ve H. cutirubrum arasındaki dengenin bir kararı olarak görünmüş olduğu rengi alır.Suyun rengi her vakit pembe değildir sadece suyun tipik rengi yeşil olmasının sebebi olan Dunaiella Salina adındaki su yosunu, halobacterium, halobacteria, cutirubrum ve yüksek miktarda karides yoğunluğunun kararı olarak değişir (pembe rengin sebebi bu olarak düşünülüyor.)
Gölü görenler reel olduğuna inanmakta zorluk çekiyor ve göz yanılması bulunduğunu düşünüyorlar, sadece yakından bakılmış olduğu vakit suyun harbiden pembe renkte bulunduğunu görebiliriz.
Pembe Göl Nerede?
Hillier gölü, Batı Avustralya‘da, Recherche Archipelago‘nun en büyük adası olan Orta Ada‘da yer almaktadır.