Yivli Minare Camii , Anadolu Selçuklularının önemli hükümdarlarından Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Bu cami, Anadolu mimari tarzında çok özel ve eşsiz bir konuma sahiptir. Öte yandan çok kubbeli cami anlayışına ayrı bir boyut katan altı kubbe biçimini benimsiyor.
Yivli Minare Camii Antalya’da yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılardan biridir ve 13. yüzyıldan günümüze taşınmıştır. Aynı zamanda Anadolu’nun ilk İslam eserlerinden biri olarak kabul edilir ve Antalya’nın Kalekapısı semtinde yer alır. Entegre sistemin çeşitli kısımlarını aşağıda detaylı olarak tanıtacağız:
Bu minare, Mehmed Bey tarafından yaptırılmış ve Hamidoğulları temsil etmektedir. Bugün bu tarihi cami doğrudan müze olarak kullanılıyor ve bu nedenle halka açık değil. Kompleksin Antalya merkezindeki konumu turistler için çok önemli bir avantajdır. Özellikle Ramazan ayında her yıl daha fazla turist gelmektedir. Yivli Camii ve Ulucami, kompleksin odak noktasını oluşturuyor. Bu anlamda bölgedeki en popüler eser olarak kabul edilmektedir. Flüt sivri, sekizgen kasnaklar kullanır ve içinde kesme taşlar kullanılır. 1954 yılında çıkan yangında üst bölge ağır hasar görmesine rağmen kısa sürede tamir görmeye devam etti.
Yerden toplam yüksekliği yaklaşık 38 metredir. 90 basamağa kadar çıkabilirsiniz. Tuğla ve renkli karolar gövde bölgesinin dikkatini çekiyor. Eserde 8 ayrı oluk bulunmaktadır. Bu oluklar, eserin adını verdiği için insanların ilgisini çekiyor. İç resim nedeniyle masonluk gerçek kimliğini bulamadı. Yine de iç kemerin yükünü taşıyan Sporia silindiri hala çok şık görünüyor. Kapının kemerinin çok alçak olduğunu görebilirsiniz.
Yivli Minare kompleksi, İslami anlamda şehrin ilk yapılarından biri olarak kabul ediliyor ve üstün konumu nedeniyle büyük avantajlara sahip. Külliye sadece Yivli Camii’nden ibaret değil. Kompleksin diğer ilginç kısımları ise şu şekildedir:
Bina kompleksinin sağ tarafında yer almaktadır. Odaları dikdörtgen şeklindedir ve büyük ölçüde günümüze ulaşmıştır.
Şehzade Korkut’un annesi Nigar Hatun’un anısına yapılmıştır. Altıgen gövdesi ve kırılmış taşları dikkatleri üzerine çekmiştir.
Külliyenin içinde yer alan önemli mekânlardan birisidir. Selçuklular döneminde yapılsa da Tekeli Mehmet Paşa, 18. yüzyıl içinde burayı mevlevihaneye çevirmiştir. Bina toplamda iki katlıdır.
Türbe içerisinde üç ayrı sanduka bulunur. Dış bölümde ince taş işçiliği hemen göze çarpar. Pencere üstlerinde ayrıca rozetler bulunur.
Tarihi cami Antalya ilinin Muratpaşa ilçesinde yer almaktadır.Adresi şu şekildedir; Selçuk, İskele Cd., 07100 Muratpaşa/Antalya
Tarihi cami için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…
Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…
Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…
Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…
2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…