Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarına muadil gelen oldukca mühim bir döneme şahitlik etmiş Yıldız Sarayı, öteki saraylardan değişik olarak haiz olduğu organik çevresi ile oldukca etkileyici. Hem tarihe kısa bir seyahat yapmak, bununla beraber şehrin en merkezi yerinde kısa bir orman gezintisine çıkmak için Yıldız Sarayı’nı ziyaret etmeye ne dersiniz?
Sarayın bulunmuş olduğu alanın tarihi, Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar uzanıyor. Padişahların evvela av sahası olarak kullandığı bölge, daha sonraları buraya yaptırılan kasırlarla beraber bölgede yerleşik bir seviye alınıyor. Yıldız Sarayı ise III. Selim’in anası olan Mihrişah Sultan için yaptırılıyor ve yapımı 1807 senesinde tamamlanıyor. Yıldız Sarayı’nın tarihimizdeki önemi ise bundan oldukça daha sonrasına dayanıyor. Osmanlı Padişahları içinde oldukça saygıdeğer bir kişiliğe haiz II. Abdülhamit, Dolmabahçe Sarayı’nın denizden kuşatılma ihtimaline karşı Yıldız Sarayı’nı kullanıyor ve tam 33 yıl imparatorluğu buradan yönetim ediyor.
Bir zaman Harp Akademileri binası olarak da kullanılan yapının halkın ziyaretine açılması ise 1994 yılından ondan sonra sadece olası oluyor. Saray, son devre saray yaşamını oldukça güzel bir şekilde yansıtması, haiz olduğu Boğaziçi manzarası ve orman havası ile İstanbul’un hem tarihi, bununla beraber organik zenginlikleri içinde sıralama başı demek olası
Saraya girişte müze kart kullanılabiliyor. Müze kart’ı olmayanlarda bedava ziyaret edebilirler lakin müze tadilat nedeniyle ziyarete kapalıdır. Müzeye bedava erişim yapabilecek olanlarsa şu şekilde belirtilmiş;
Müze tadilat nedeniyle ziyarete kapalıdır. Detaylı bilgi için +90 (212) 260 80 60 nolu telefon numarasından bilgi alınabilir. Müzede hafta içi ve hafta sonunda ziyaret saatleri bir değişiklik göstermiyor. Ancak yaz ve kış saatleri için farklılık söz konusu. 15 Nisan – 2 Ekim arasında ziyaret saatleri: 09:00-19:00 3 Erkim – 14 Nisan arasında ziyaret saatleri: 09:00-17:00 Ancak bilet alabilmek için yaz aylarında kapanış saatinden en az 1 saat, kış saati uygulamasında ise yarım saat önce bilet gişesinde olmak gerekiyor.
beşiktaş merkez’de, barbaros bulvarı’na bağlı serencebey yokuşu’nda mevcut saraya ulaşım, merkezi konumu dayanaktan olabildiğince basit. Anadolu yakası’ndan gelecek olanlar deniz yolu ile beşiktaş’a gelecek olurlarsa buradan yürüyerek ya da otobüsle saraya ulaşabilirler. Metrobüs kullanacak olanlar zincirlikuyu durağı’nda inip, beşiktaş’a inen herhangi yegane otobüse bindiklerinde ytü durağı’nda inecek olurlarsa, saray yürüme mesafesinde kalacaktır. Anadolu yakası’ndan kişisel techizatı ile gelecek olanlar beşiktaş çıkışından çıktıklarında barbaros bulvarı’na bağlanacaklardır. Bulvarda azcık yemekağı yöne indikten sonra conrad otel’e gerçek dönüp otelin önünden devam ettiklerinde sarayın karşısına kadar çıkacaklardır.
Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…
Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…
Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…
Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…
2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…