Yılanlı Sütun, öteki ismi ile burmalı sütun olarak da bilinmektedir. İstanbul ilinin, Sultanahmet semtinde yer almakta olan Hipodrom’dan, bugünkü adı ile At Meydanından kalmış olan, birbirine dolanmış biçimde üç piton yılanının sembol edildiği, bronzdan yapılmış bir antik Yunan anıtıdır. Klasik İstanbul döneminden günümüze kadar ulaşmayı başarmış, en eski ve büyük boyutlu bir anıt olma özelliğine sahiptir.
Yapılış amacı, şehrin sürüngenler ile böceklere karşı korunması amacı ile sihirli bir güç oluşturduğu inancını taşımaktadır. Günümüze sadece beş metrelik bir bölümü ulaşabilmiş olan anıtın, üst ve alt yerleri kırık vaziyette bulunmaktadır. Yılanlı sütun anıtının üzerinde bulunması ihtiyaç duyulan yılan kafalarından iki adeti yitik olmak ile birlikte, üçüncü yılan kafası, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yer almaktadır.
Otuz bir Yunan şehrinin bir araya gelerek, Milattan Önce 479 senesinde Persleri yenmesinden sonrasında, elde ettikleri ganimetler içinde bulunan bronzların eritilmesinden sonrasında Yılanlı Sütun anıtı yapılmıştır. O dönemde meydana getirilen anıt, Delfi olarak malum bölgedeki Apollo mabedinin karşı bölgesine dikilmiştir. Birbirine dolanmış biçimde üç yılan figürü seçilmesinin nedeni, Apollo’nun üç başlı bir yılanı öldürmüş olduğu inancından gelmektedir. Yapıldığı dönemde, yılan kafaları üstünde altın veya altın kaplama olduğu tahmin edilen kazanlar bulunmakta idi, bu kazanlar içinde hiç bir vakit sönmeyen ateşler yakılmakta idi. Persleri yenilgiye uğratan otuz bir Yunan kent devletinin adları Sütun üstüne kazınmış bir biçimde bulunmaktadır. Günümüzde, Sultanahmet Camii’si yönüne bakan yüzeyinde bu adlar halen görülmektedir.
Yılanlı Sütun, elde edilmiş bilgilere nazaran Milattan Sonra dört veya beşinci yüz yıllarda Delfi bölgesinden alınarak, Constantinopolis’e getirilmiştir. Roma İmparatorluğu’nun yeni başkenti konumunda olan Constantinopolis’e getirilen Yılanlı Sütunun, Büyük Konstantin tarafınca şehre getirilmiş olduğu bilim insanlarının bir çok tarafınca kabul edilmektedir.
Yılanlı Sütün gezilerinizde tekrar yapının etrafında yer alan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii şeklinde yerleride ziyaret edebilir ve bu yerler hakkındaki ayrıntılı bilgilere internet sitemizden ulaşabilirsiniz.
Yılanlı Sütun, İstanbul ilinin Sultanahmet semtinde yer almaktadır. Sultanahmet semtinde bulunan, eski ismi ile Hipodrom, bugünkü ismi ile At Meydanı olarak malum bölgede yer almaktadır.
Sultanahmet Meydanı‘nda bulunan Yılanlı Sütuna toplu nakliyat araçları olan, İETT otobüsleri, metrolar, tramvaylar, trenler, İDO vapurları aracılığı ile ulaşmak mümkündür.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.
Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…
Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…
Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…
Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…
2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…