Türkiye ve Macaristan’dan tarihi anlaşma! Avrupa savunmasını yeniden şekillendiriyor

Türkiye ve Macaristan, savunma sanayisinde stratejik işbirliğini güçlendirmek için kritik adımlar attı. İki ülke, insansız hava ve kara sistemleri, simülasyon ve eğitim teknolojileri, test ve inovasyon merkezleri gibi alanlarda ortak projeler geliştirmek üzere ilk anlaşmaları imzaladı.

Türkiye-Macaristan Savunma İnovasyon Çalışma Grubu Bakanlar 1. Toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda gerçekleşti. Toplantıya Türkiye adına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Macaristan adına ise Savunma Bakanı Kristof Szalay-Bobrovniczky katıldı.

Bakan Kacır, toplantıda yaptığı konuşmada, iki ülkenin kısa vadeli hedeflerle yetinmeyerek, dost ve müttefik ülkeleri de kapsayan uzun vadeli projeler inşa etmeyi amaçladığını belirtti. Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ve savunma alanındaki işbirliğinin her geçen gün daha da güçlendiğini vurgulayan Kacır, iki ülke arasında 2002’de 524 milyon dolar olan ticaret hacminin 22 yılda yaklaşık 8 kat artarak 4,4 milyar doları geçtiğini söyledi.

TÜRKİYE, SAVUNMA SANAYİSİNDE KÜRESEL GÜÇ HALİNE GELDİ

Kacır, Türkiye’nin savunma sanayisinde devler ligine yükseldiğini vurgulayarak, 2002’de yüzde 20 olan yerlilik oranının bugün yüzde 80’in üzerine çıktığını ve Türkiye’nin artık kendi savunma sistemlerini üreten bir ülke konumuna geldiğini söyledi. 2002’de sadece 62 olan savunma projesi sayısının bugün 1000’in üzerine çıktığını belirten Kacır, Türk savunma sanayisinin dünya çapında savaş stratejilerini değiştiren bir güç haline geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin sunduğu yüksek teknolojiye sahip savunma sistemleriyle 2023’te 7,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attığını belirten Kacır, bu başarının dost ve müttefik ülkelerle yapılacak işbirliklerini daha da önemli hale getirdiğini söyledi.

Türkiye, Macaristan’la birlikte NATO Yüksek Görünürlük Projeleri ve DIANA Programı kapsamında ortak çalışmalar yaparak savunma alanında yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Bu çerçevede, askeri ve sivil çift kullanımlı teknolojiler geliştirilerek her iki ülkenin de savunma sanayisinde daha bağımsız hale gelmesi sağlanacak.

İlginizi Çekebilir:  Metroda vahşet! Uyuyan yolcuyu ateşe verdi, yanarak ölmesini izledi 

MACARİSTAN: TÜRKİYE İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ GÜÇLENECEk

Macaristan Savunma Bakanı Kristof Szalay-Bobrovniczky, Türkiye ile gerçekleştirilen bu işbirliğinin Macaristan’ın savunma kapasitesini artıracağını ve NATO çerçevesinde iki ülkenin daha yakın çalışmasını sağlayacağını ifade etti.

Macaristan’ın, Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarısını yakından takip ettiğini belirten Szalay-Bobrovniczky, “Türk ordusu, NATO’nun en büyük ikinci gücü. Macaristan olarak Türkiye ile ittifak içinde olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Savunma sanayisinde ortak projelerin hız kazanmasıyla birlikte iki ülke arasındaki askeri, teknolojik ve ekonomik işbirliği daha da derinleşecek. Özellikle Türkiye’nin geliştirdiği insansız hava araçları (İHA) ve insansız kara araçları (İKA), Macaristan’ın savunma alanındaki yeteneklerini artırmak için kritik rol oynayacak.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ GELİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye ve Macaristan’ın sadece iki ülke arasında sınırlı kalmayacak, dost ve müttefik ülkeleri de kapsayan uzun vadeli projeler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Savunma sanayisi ekosistemlerinde işbirliğini artıracak bir yol haritası belirlendiğini kaydeden Kacır, iki ülke arasındaki işbirliğinin özel sektörün de katılımıyla dinamik bir şekilde devam edeceğini ve somut projelerin önümüzdeki dönemde meyvelerini vereceğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir