Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile alakalı ayrıntılı bilgilere yer verdiğimiz yazımızda, müzede yer edinen eserler, ziyaret detayları ile ulaşım bilgilerini içeren ayrıntılı seyahat rehberimiz bulunuyor.
Türk ve İslam geçmişine fer tutan eserleri bünyesinde toplamış olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin tarihi 100 yıl öncesine kadar dayanıyor. Evkaf-ı İslamiye Müzesi adıyla Süleymaniye Külliyesi’nde hizmet vermeye süregelen müze, Cumhuriyet’in ilanından sonrasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak anılmaya başlanıyor. Cumhuriyet’in ilanından derhal sonrasında ismi değişmiş olsa da, müzenin bugünkü yerinde, yani İbrahim Paşa Sarayı’nda ziyaretçilerini ağırlaması ise ancak 1983 yılından itibaren olası olabilmiş.
Müzede Türklerin uzun seneler boyu hem göçebe ömür tarzları içerisindeki, bununla birlikte yerleşik dünyadaki kullandığı yüzlerce değişik türde yapıt yer almaktadır. Metal işlerden, çadır ve elbiseler şeklinde tekstil örneklerine, harp silahlarından, sanat eseri halı dokumalara kadar birçok misal müzede yer almakta. Ayrıca bunların yanından İslam Dünyası’nı da yakından ilgilendiren birçok el yazması misal de müzede bulunuyor.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin ismi oldukça fazla dillendirilmemesinin nedeni daha oldukça İstabul’daki Topkapı ve Ayasofya şeklinde alaka odağı merkezlerin birazcık gölgesinde kalmasıdır. Ancak müze gezmekten zevk alan değil, ancak müzede geçirdiği vakti boşa gitmiş olarak görmeyen derhal hepimiz için müze, İstanbul’da gezilecek yerler sıralamasında mutlaka listenin en üstlerindedir.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin giriş ücreti 50 TL olarak tek bir standart belirlenmiş. Bunun haricinde Müzekart kullanarak müzeye ücretsiz bir şekilde giriş yapabilmek de olası.
Müze, haftanın her günü ziyarete açıktır.Müzenin ziyarete açık olduğu saatler ise şu şekilde;
Müzeye giriş yapabilmek içinse, müzenin kapanacağı saatten en geç yarım saat önce bilet gişelerinde olmak gerekiyor; aksi halde bilet gişesi kapandığı için giriş yapmak mümkün değil.
Müze, tam olarak Sultanahmet Meydanı’nda, Sultanahmet Camii’nin karşısındaki İbrahim Paşa Sarayı’nda mukim. Bu yüzden müzeye gelmek için Sultanahmet Meydanı’na gelip, birkaç dakikalık kısa bir yürüyüş yapmak yeterli.
Avrupa Yakası’nda olanlar için tercih edilebilecek en güzel ulaşım aracı Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı olacaktır.
Sultanahmet Durağı’nda indikten sonrasında müzeye ulaşım ancak birkaç dakika.
Anadolu Yakası’ndan Sultanahmet’e gitmek içinse ilkin deniz yolu ile Eminönü, Kabataş veya Karaköy’e kadar gelinip buradan tramvayla Sultanahmet’e kadar ulaşılabilir.
Anadolu yakasından gelecek olanlar için ikinci bir alternatif de Marmaray olabilir. Marmaray ile Sirkeci’ye kadar gelip, tekrar buradan tramvayla Sultanahmet’e kadar rahatça gidilebilir.
Müze için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…
Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…
Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…
Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…
2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…