Türk firmaları gözünü Suriye’ye dikti: 10 milyar dolar ekstra kazanırız

ÖMER TEMÜR’ÜN HABERİ – Suriye’nin yeniden imarı ile birlikle gözler bu ülkeye çevrildi. Türk firmaları Suriye’yi radarına alırken, şubat ayında yapı fuarı için bu ülkeye çıkarma yapmaya hazırlanıyorlar. Türkiye’nin etrafındaki savaşların bitmesi ile birlikte Türkiye’nin yıldızını tekrar parlatacağını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, geçtiğimiz yılı 12,5 milyar dolar ihracat ile kapatan sektörün bu yıl 14 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.

Tecdelioğlu, “2025’e çok daha umutlu bakıyoruz. Suriye’deki savaşın bitmesi ve ABD’de Trump yönetiminin Çin’e getireceği kısıtlamaların Türkiye üzerindeki olumlu etkileri görülmeye başlandı. Suriye’deki normalleşmesinin ardından İsrail-Filistin ve Ukrayna-Rusya savaşlarının biteceği yönünde beklentiler de giderek artıyor. Sadece Rusya bölgesinde 10 milyar dolarlık bir pazar kaybı yaşadık. Suriye’de de aynı şekilde çok ciddi kayıplarımız oldu. Biz Suriye’de müteahhitlik hizmetleri, altyapı, üstyapı, eğitim, barınma ve bu başlıkla ilgili en az 10 milyar dolar ve üzerinde bir ekstra pazar yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Savaşlar nedeniyle kaybedilen pazarlar Türkiye’nin önünde büyük bir potansiyel olarak duruyor. Ayrıca Türkiye dünyada tedarik zincirinde çok önemli bir ülke. Etrafımıza baktığımız zaman, hızlı teslimatıyla, parsiyel mal üretme kapasitesiyle, güçlü bankacılık sistemiyle, güçlü lojistik ve sigortacılık ağıyla dünyaya iyi ürün tedariki yapabilecek bir ülke konumunda. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım” dedi. Sanayicinin Suriye’yi yakın incelemeye aldığını dile getiren Tecdelioğlu, bölgeye kontyener bazlı sevkiyat için çalışma yaptıklarını bildirdi. Suriye’de şubat ayındaki yapı fuarına katılacaklarını ifade eden Tecdelioğlu hızlı sevkiyat için de bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

ÇİN’E VERGİ BİZE YARAR

ABD’de Trump yönetimi ile birlikte Çin’e ve diğer Uzak Doğu ülkelerine uygulanacak tedbirlerin de Türkiye’ye avantaj sağlayacağına işaret eden Tecdelioğlu, “Avrupa ve Amerika otomotivden elektroniğe, makinadan elektriğe kadar birçok önemli sektörü Çin’e kaptırmış durumda ve tüm dünyada Çin’e ve Uzak Doğu’ya karşı bir eylem var, koruma duvarları örülmeye başladı. Türkiye’nin bu fırsatı görüp dünyaya partner olabilecek ülke konumunu güçlendirmesi gerekiyor. Türkiye zaten uzun süredir dünyada otomotivin, makinenin, savunma sanayinin ve buna bağlı sektörlerin iyi bir yan sanayisi olmuş durumda. Yan sanayideki güvenilir ülke, güvenilir tedarik zinciri ülkesi olma statümüzü kaybetmememiz gerekiyor. Tedarik zincirimizi Çinlileri araya sokmadan devam ettirmek zorundayız” diye konuştu. Tecdelioğlu birinci Trump döneminde ortaya konan ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ikinci Trump döneminde yaklaşmayı hedeflediklerini bildirdi. Tecdelioğlu, ayrıca sene boyunca yurt dışında yapacakları toplam 52 etkinlikle yeni pazarlara ulaşacaklarını ve ihracatta tekrar yükselişe geçeceklerini ifade etti. 

İlginizi Çekebilir:  Yumurtayı kuş gribi vurdu! Sağlığımızı etkiler mi? Bakan Yumaklı açıkladı

YURT DIŞINDAN TÜRKİYE’YE YENİ YATIRIMLAR GÖREBİLİRİZ 

Tecdelioğlu, Uzak Doğu’lu firmaların Türkiye’ye yatırımlarına dikkat çekerek, “Çinli ve Hintli firmalar geliyor. 2025’te de yeni yatırımlar görebiliriz” dedi. Paslanmaz çeliğe vergi uygulamasını da değerlendiren Tecdelioğlu, “Maalesef herhangi bir aşama kaydedemedik. Biz yılbaşında yüzde 12 olan vergi oranı yüzde 8’e iner diye umuyorduk, değişiklik olmadı. Özellikle zamlar sonrası mutfak sektörü zor durumda. Bu çok tehlikeli.  Sadece paslanmaz çeliğe değil ihracatçının ham maddesinde vergiye olmamalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir