Trump etkisine hazırlık şart! ABD-Çin arasındaki ekonomik savaşta Türkiye ne yapmalı?

TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi – ABD’nin 47. Başkanı Donald Trump, 20 Ocak 2025’te yemin ederek görevine başlayacak. Ülke bu önemli güne hazırlanırken, bütün dünya ülkeleri de Trump ile başlayacak yeni dönemde ABD-Çin ikilisinin ticaret savaşlarının etkisine dair hesap yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Trump’ın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili söyledikleri, yeni dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin Biden yönetimine kıyasla daha pozitif ilişkilere işaret etse de yeni döneme hazırlığın şart olduğu belirtiliyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesinin düzenlediği ‘2024 Türkiye Ekonomisine Bakış ve 2025 Beklentileri’ panelinde dünyanın en kritik ekonomik meselelerine ışık tutuldu. Türkiye’nin önde gelen ekonomistleri, bir taraftan Trump’ın başkanlığı ile başlayacak yeni döneme hazırlık, diğer taraftan yeni ekonomik trendlerde güçlü kalmak için esnekliğin önemine işaret etti. Panelde konuşan Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, dünyadaki en önemli ki sorunun Trump ve Çin olduğunu belirtti. Akat “Trump etkisiyle korumacılık politikaları sebebiyle küreselleşme yerini bölgeselleşmeye bırakacak. Çin’in teknolojik üstünlüğü ve küresel ticaretteki rolü, ABD ile arasındaki gerilimi daha da derinleştiriyor” dedi.

Prof. Dr. Erhan Arslanoğlu ise Çin’in dijital para ve teknoloji alanlarındaki hamlelerinin ABD tarafından yakından izlendiğine dikkat çekerek “ABD doların küresel gücünü korumaya çalışırken, Çin dijital yuanı yaygınlaştırma stratejisi izliyor. Çin’in ihracata dayalı büyüme modeli önümüzdeki yıllarda güç dengelerinde önemli etkiye sebep olabilecek. Korumacı politikalar dünya ekonomisinde büyüme oranını da normalin altına indirebilir” görüşünü ifade etti. Prof. Dr. M. Ege Yazgan da Çin teknolojisinin birçok alanda Amerikan teknolojisinden üstün olduğunu, Amerika’nın ise üstünlüğünü kaybetmemek adına attığı adımların anlaşılabilir olduğunu ifade etti. Yazgan “Trump, Çin’e karşı ticaret savaşı ile yerli sanayi üretimini canlandırmak istiyor. Ancak aynı anda hem dış ticaret açığını azaltmaya çalışmak hem de doların küresel hâkimiyetini sürdürmek çelişkili” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir:  Patrona yok işçiye var! İş dünyası Avrupa'nın vize duvarını aşamıyor

DOLAR 45-50 TARALIĞINDA OLUR

Prof. Akat, dolar/TL’de 45-50 lira bandını tahmin ederken, enflasyonla ilgili problemin devam ettiğini anlattı. Akat, “Türkiye’de 50 yıllık çok özel bir deneyimimiz var. Biz çok yüksek enflasyonu yüksek enflasyona olay düşürürüz ama sorun orada başlar” dedi. Prof. Dr. Ege Yazgan da pandemi sonrasında tüm dünyanın enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırdığını, az sayıda ülke ile birlikte Türkiye’de tersi politika izlendiğini hatırlattığı konuşmasında “Ancak bu macera da yatırım hamlesi getirmedi” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir