Kategoriler: SivasTürkiye

Sivas Gezilecek En Güzel 25 Yer

İç Anadolu Bölgesi’nin doğusunda yer edinen ve yüzölçümü olarak Türkiye’nin ikinci büyük şehri olan Sivas, İç Anadolu’nun en eski ve en zamanı kentlerinden birisidir. Tarihi açıdan İpek Yolu ve Kral Yolu üstünde yer almasıyla büyük bir önemi olan Sivas şehrindeki zamanı değerleri, naturel güzellikleri, kaplıcaları ile ziyaretçilerini kendine fanatik bırakıyor. Anadolu’nun en mühim kentlerinden olan Sivas, bilhassa Selçuklular dönenimden kalma zamanı eserleri ve zamanı dokusuyla büyük ehemmiyet arz ediyor. Eğer Sivas’ı ziyaret etmek istiyorsanız kışları birazcık sert geçmiş olduğu için ziyaretiniz için bahar ve yaz aylarını öneriyoruz. Aynı zamanda şehri kısa müddette gezebileceğiniz gibi 1 hafta süre ile en güzel yerleri gezmiş ve görmüş olacaksınız. Bu yazımızda sizler için Sivas gezilecek yerler listesi ile gezebileceğiniz ve görmeniz ihtiyaç duyulan yerleri paylaşıyoruz.

Anadolu yarımadasının orta kısmında yer edinen Sivas, Roman devrinde Sebastaia ismi ile anılıyordu. Bir oldukça kaynakta adının Sebastia’dan türediği ve şehir merkezinin Roma imparatorluğu tarafından inşa edilmiş olduğu geçmekte.

Kentin ilk kurulan yeri, bugünlerde şehir merkezinde Topraktepe ismi verilen yükseltinin üstünde gelişmiş, Roma imparatoru Justinianus tarafından yaptırılan kaledir. Sivas’a yakın bir zamanda gelmeyi düşünüyorsanız şayet seyahat yazımıza bir göz atmanızı öneri ediyoruz.

Sivas Gezilecek Yerler Listesi

Şehrin en güzel yerleri ile zamanı yerleri, mimari yapıları, naturel güzellikleri ve görülmesi ihtiyaç duyulan yerler listesi.Sivas merkezde ve etrafında gezilecek yerler listesi;

Hafik Gölü

Eğer yolunuz Sivas’a düşerse Koyunkaya mesire yerini, Şifaiye medresesini, Sivas çifte minareli medresesini ve Eğriçimen yaylasını ne olursa olsun ziyaret edin.İç Anadolu’nun mühim şehirleri içinde yer edinen Sivas Hafik gölü ile sene arasında bir oldukça ziyaretçilerini ağırlar. Koçhisar gölü olarak da malum gölde bir oldukça balık türü bulunmaktadır. Bu bölgeye geldiğiniz vakit özgür olta balıkçılığı yapabilirsiniz. Aynı zamanda göl etrafında bir oldukça tesis bulunmaktadır. Tesislerden biri belediyeye bağlı olan göl gazinosudur. Göl gezinize geldiğiniz vakit gölün kenarında herhangi bir tesiste yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Hafik gölünü ilk keşfedenlerden biri siz olabilirsiniz.

Gökpınar Gölü

Sivas’ta gezilecek yerler listemizin sonraki durağı Sivas ilinin doğa harikalarından birisi olan Gökpınar Gölü.Güneşin yaklaşma şekline bakılırsa renk değişimlerini gözlemleyebileceğiniz bu naturel güzellik ile dalış yapmak ise ayrı bir heyecan.Göl hakkındaki ayrıntılı bilgiler Gökpınar Gölü yazımızda.

Divriği Kalesi

Sivas bölgesinde yer edinen zamanı bir kaledir. Tarihte Bizans ile İran içinde sınır karakollarından biri olma hususi durumunu taşıyordu. Divriği kalesi, bugün bulunan Çaltı çayı üstünde yüksek bir tepede sağlam bir kale olarak stratejik ehemmiyet taşıyordu.

Yakın bir tarihe kadar Divriği kalesinin derhal alt kısmında minik bir yerleşim yeri varmış. Bu yerde yaşayanlar vakit arasında tepeden ovaya doğru yerleşmeye başlamışlar. Kale surlarının batı yüzüne iki kapı açılmıştır. Biri ise bugün tamamen duvarla örülmüştür. Güneyde bulunan öteki kapı ise bir bölümü yıkık halde. Yüksekliğin dörtte üçü ise toprakla dolmuştur. Bu kapı ise kırık bir kemerle sona eren oldukça yüksek bir kapı boşluğuna ulaşıyor.

Sivas Çifte Minareli Medrese

Sivas gezilecek yerler listemizin sonraki durağına geçiyoruz.Sivas il merkezde bulunan medrese, 1271 senesinde yapılmış ve günümüze kadar gelebilmiş zamanı bir yapıdır.Kitabesinde yazan bilgiye göre, medrese ilhanlı veziri, Sahip Şemseddin tarafınca yaptırılmıştır. Eğer Sivas’a yolunuz düşerse medreseyi ne olursa olsun ziyaret etmelisiniz. Günümüzde ancak muhteşem bir biçimde iki minaresi kalan medresenin birde taç kapısı bulunmaktadır. Taç kapısı üstünde bulunan süslemeleri ile bugünde yoğun alaka görmektedir. Medresenin karşısında ise Şifaiye medresesi bulunuyor. Geziniz esnasında eski bir tıp okulu olan ve bununla birlikte bir hastane olarak kullanılan Şifaiye medresesini ne olursa olsun ziyaret edin.

KoyunKaya Mesire Yeri

Sivas’ın İmranlı ilçesinde yer edinen mesire alanı, cennetten bir parça sunmaktadır gelenlere. Ulaşımı birazcık zor olsa da bu bölgeyi gördüğünüz an buna değdiğini hissedeceksiniz.İmranlı ilçesine ancak 11 kilometre uzaklıkta olsa da birazcık sıkıntılı yola sahiptir. İçinde gizlediği naturel güzellikleri ancak yola dayanabilen turistlere gösteriyor burası. Yol süresince size papatyalarla dolu yeşillikler, çağlayanlar ve dereler sizlere eşlik edecek. Bu bölgeyi keşfetme isteği ise daha ilk adımlarınızda başlayacak. Mesire alanına ulaşana kadar esasen bir oldukca güzelliği keşfetmiş olacaksınız. Koyunkaya’ya ulaştığınız vakit dönemin iyi mi geçtiğini anlamayacaksınız bile. Harika bir doğaya haiz olan bu nokta size bütün güzelliklerini gösterecektir.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

1228 yılına Anadolu Selçuklu Devletine bağlı Mengücek beyliğinin başlangıcında olan Ahmet Şah’ın eşi Melike Turan tarafından inşa ettirilmiştir. Bu yapının bulunmuş olduğu kasabada hayli selçuklu eserleri de bulunmaktadır. Birişinde bulunan Darüşşifa’da onlara ilişkin eserlerdendir. Üç boyutlu ayrıntılı geometrik stillerin ve bitkisel benzerlerin bulunmuş olduğu caminin bir örneği daha yoktur. Dört kapısı olan cami ve Darüşşifanın isimleri, Şifahane taç kapısı, şimal taç kapısı, şah mahfili taç kapısı ve cami batı taç kapısıdır. Mimarlık ve mühendislik harikası olan cami en mühim yapılardan biri olup, ne olursa olsun görülmesi ihtiyaç duyulan yerlerden biridir. Bu camiyi dolaştığınız sırada bol miktarda resim çektirmeyi unutmamalısınız.Detaylı bilgiler Divriği Ulu Camii yazımızda.

Eğriçimen Yaylası

sivas’ın saf güzellikleri arasında yer meydan yayla, sene içerisinde yegane fazla ziyaretçisini ağırlamaya devam ediyor. Koyulhisar ilçesine 20 kilometre uzaklıkta mevcut yayla, doğanın en zarif hediyelerinden biridir. Yeşilin her tonu, dizi dizi dizilen yayla evleri ve ziyarete gelen turistler. Bütün güzelliğini gözlerimizin karşısına seren yayla, dağ turizmi maksadıyla olabildiğince önemlidir. Yaylada alabalık tutabilir ve ilkbaharın en zarif renklerine burada tanık olabilirsiniz. Aslında her mevsim yegane diğer zarif renklere bürünür burası. Byemekkaca güz aylarında tadına doyum olmaz, insanı her mevsim büyüleyerek güzelliğinden yegane parça bırakır hafızalara. Sivas’ın eğriçimen yaylasını kesinlikle ziyaret etmeniz gerekir. Yanınızda resim makinenizi getirmeyi de sakın unutmamalısınız.

Sızır Şelalesi

gemerek ilçesinde mevcut bu şelale çat ormanları içinde kalıyor ve göksu çayı üstünde bulunuyor. Sit alanı olarak savunma halinde olan sızır şelalesi, tabiat severler maksadıyla afiyetli yegane yürüyüş alanı yeganedim ediyor. Yemyeşil manzaraya eşlik eden şelale manzarası ile ziyaretçilerini büyüleyen bu alanı kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Bu mükemmel şelale, sivas’a 136 km uzaklıktayken, kayseri bölgesine yalnızca 100 km uzaklıktadır.

Tödürge Gölü

aynı anda demiryurt gölü olarak da malum göl, sivas’ın gezilecek yerleri arasındadır. Erzurum sivas siyah yolunun 50 kilometre sonrasında karşınıza çıkacak olan tödürge yetenekle sivas cumhuriyet üniversitesinin düzenlediği su sporları ile şenleniyor. Byemekkaca şenliğe halkta giriş yaparak her sene eğlence düzenlenir.

Şifaiye Medresesi

sisivas gezilecek yerler listemizin sonraki durağı şifaiye medresesi. Yapılmış olduğu birinci dönemlerde hem tıp eğitimleri veren, hemde hastane olarak kullanılan medrese, sivas’ın eyalet merkezinde bulunuyor. Karşısında ise yeganerar turizm açısından mühim olan yapıtlar arasındaki sivas çifte minareli medrese bulunuyor. Şifaiye medresesi, anadolu selçuklu sultanlarından i. Izzettin kekavus tarafınca yaptırılmıştır. 1217 senesinde yapılan medresenin varlıklı işlemeleri göze çarpan detaylar arasındadır. Yetenekle taç kapısı üstünde mevcut figürler göz doldurmaya devam etmektedir. Sivas’a yolunuz düşerse şifaiye medresesinin göz müşteri güzelliğini muhakkak ziyaret etmelisiniz.

Gök Medrese (Sahibiye Medresesi)

anadolu selçuklu 3. Gıyaseddin keyhüsrev döneminde sahip ata ali b. Hüseyin aracılığıyla yapılmıştır. Ismi gök medrese olarak anılmaktadır lakin sahibiye medresesi olarakta adlandırılmıştır. Sanatsal olarak olabildiğince mühim yegane eserdir. Evliya çelebi medrese ile alakalı olarak “Bu yapıtın mislini gerçekleştirmek olası değil, emsaline rastlanmamıştır” demiştir.

Kangal Balıklı Kaplıcası

şifalı suları ile pek fazla rahatsızlığa iyi gelen kangal balıklı kaplıcası aynı anda ten hastalıklarınada iyi gelmekte. Yetenekle sedef hastalıklarının tedavisinde kaplıca tercih ediliyor.

Kale Camii

3. Murat han’ın vezirlerinden biri olan mahmud paşa tarafınca osmanlı döneminde yaptırılmış olan eserdir. Imali 1580 senesinde tamamlanmıştır.

Sivas Arkeoloji Müzesi

sivas’ta gezilecek müzeler içinde yer meydan orta anadolu’nun en geniş arkeoloji müzesi olma özelliğini taşıyan bu müzede katolitik ve önceki tunç çağı’ndan eserler, hititler’ e ait kalıntılar, roma, bizans, selçuklu ve osmanlı dönemleri’ ne ait birbirinden değişik kıymetli yapıt sergileniyor. Aynı anda dokuz milyon sene evvel yaşayan hayvanlara ait fosil kalıntılarda bulunuyor. Birinci olarak “Sanayii mektebi” olarak yegane zanaat okulu gayesiyle failiyete geçen bu yer 2007 senesinde arkeolojik müze olarak ziyarete açılmış. Girişler ise bedava.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi

atatürk ve heyeti temsiliye aracılığıyla “Millî savyemek karargâhı” olarak kullanılan bu yapı 1892 senesinde mazlum paşazade memduh mehmet bey aracılığıyla lise olarak inşa edilmiş ve 1981 senesinde kenan evren aracılığıyla müzeye dönüştürülmüştür. Cumhuriyet döneminde geniş rol meydan bu yapı içinde atatürk ve heyet üyelerine ait materyaller ve sivas kongresi’ne ait belgeler, iradei milliye gazetesi’nin basıldığı basımevi makinesine kadar birçok kıymetli materyal bulunuyor. Müze girişleri bedava ve sivas’a gelmişken bu mühim materyallerin yer aldığı müzeyi gezmelisiniz diyoruz.

Aşık Veysel Müzesi

1979 senesinde kültür bakanlığı aracılığıyla müzeye dönüştürülen bu yuva meşhur kamu ozanı ve kıymetli sound sanatçısı yemekık veysel’in hayatını sürdüğü yuva olarak yemekık veysel müzesi olarak açılmış. Aşık veysel’e ait materyallerin ve kıymetli eserlerin sergilendiği bu müzeyi gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın. Aynı anda müze girişleri ise bedava.

Buruciye Medresesi

anadolu’nun kıymetli meşhur yapıtlarından olan bu medrese 1271 yıllında selçuklu sultanı gıyaseddin keyhüsrev aracılığıyla yaptırılmıştır. Anadolu’da simetrisi en doğru medrese olarak malum bu tarihi bina şimdilerde de sivas müftülüğü aracılığıyla muhtelif eğitim faaliyetleri maksadıyla kullanıma açılmıştır. Konumu maksadıyla tıklayın.

Çat Yaylası

sivas’ın gemerek ilçesinde yer meydan bu yayla şehire saf yegane güzellik ve yemyeşil yegane görüntü katarak piknik alanları, kütük evleri, evlat game alanları ve oturma alanları ile ziyaretçilere pek fazla aktivite imkânı yeganedim ediyor.

Karşıyaka Mesire Alanı

sivas merkezde yer meydan bu dinlenme ve mesire alanı, şehrin kalabalıklığı ve gürültüsünden uzak, sakın ve afiyetli zaman geçirmek maksadıyla mükemmel yegane yer. Şelale, gölet ve yemek evlerinin yer aldığı bu parkta sizlerde piknik yapabilir ve afiyetli zaman yaşayabilirsiniz. Konumu maksadıyla tıklayın.

Aksu Parkı

sivas merkezde pulur mahallesinde mevcut bu park içinde mevcut eğlence merkezleri, yürüyüş alanları, konser alanları ve daha birçok işletmesi ile kent halkına afiyetli ve neşeli zaman geçirmeleri maksadıyla normal yegane meydan sağlıyor. Konumu maksadıyla tıklayın.

Gürün Şuğul Vadisi

sivas gürün’de yer meydan bu vadi, içinde mevcut yürüyüş parkurları ile tabiat severleri mest ediyor. Aynı anda şuğul vadisi içinde balık lokantası ve kır kahvesi de yer alıyor. Burada kanyon başından vadinin sonlarına kadar giden yürüyüş parkuru ile uzun soluklu ve afiyetli yegane yürüyüş imkânı sizleri bekliyor. Konumu maksadıyla tıklayın.

Pyemeka Fabrikası Piknik ve Mesire Alanı

sivas merkezde yer meydan bu mesire bölümünde aileniz ile keyifle piknik yapabilir, içinde mevcut evlatlar maksadıyla park alanı ve değişik aktivite olanakları ile zaman yaşayabilirsiniz. Aynı anda şehire 45 kilometre uzaklıkta mevcut bu mesire bölümünde konaklama içerisinde muhtelif alanlar bulunuyor. Hafta sonları kalabalık olduğundan ötürü gitmeden evvel randevu yaptırmanızı öneri ediyoruz. Konumu maksadıyla tıklayın.

Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi

sivas yıldız dağı 2006 senesinde kültür bakanlığı aracılığıyla turizm işletmesi gayesiyle projelendirilmeye başlanmış ve şimdilerde birçok kış sporu, işletme ve birbirinden değişik tesislere yuva sahipliği ediyor. Içinde restoran, kafe, kayak merkezi, evlat game alanı, oteller, buz park, pistler ve zaman geçirebileceğiniz birçok aktivite sizleri bekliyor. Kışın karın tadını çıkarmak maksadıyla yapacağınız kış sporları mesela, kayak, kızak, snowboard gibi birçok spor sizleri bekliyor. Kışın daha fazla kış sporlarında hizmet veren işletme yazın ise binicilik, kaya tırmanışı, kampçılık, yamaç paryemekütü gibi aktivitelerle spor severler maksadıyla vazgeçilmez yegane mekân.

Hobbit Evleri (Hobbit Yamaç Evleri)

yüzüklerin efendisi filminden ilham alarak oluşturulan bu evler enteresan mimarisi ve konaklama imkanlarıyla yerli ve yabancı turistler aracılığıyla olabildiğince alaka topluyor. Sivas paşabahçe mesire alanı’nda mevcut bu 24 tane yuva, tercihinize göre 1+1 olarak inşa edilmiş ve 45 şahsiyet odaları ile konaklamanız maksadıyla imkan sağlıyor. Evlerin ortalama günlük kiralama ücreti ise 240 tl olarak belirlenmiş. Detaylar sivas hobbit evleri yazımızda.

Çaltı Çayı

sivas gezilecek yerler listemizin son sırasına geliyoruz. Biri kangal çayı adı ile tecer dağlarının güney garp yamaçlarından, öbürü ise kalkım çayı adıyla patch dağının garp yamaçlarından olmak üzere iki kol halinde başlayan çaltı sivas bölgesinin mühim akarsularından biridir. Çetinkaya yakınlarında azcık genişleyen ve birleşen bu iki akarsu birleştikten sonra şark bölgesine yönelir. Akkuşağı yöresi anne fırat nehrine açılan çayın asla yegane yeri büyük olmadığı gibi, çetinkaya ve divriği yerlerinde azcık genişliyor. Çayın her iki tarafında sıralanan 12 km arası değişen alüvyon toprakları da bulunuyor. Bu topraklar ise bölge tarımı açısından olabildiğince mühim yere sahiptir. Olur da yegane gün yolunuz sivas’a düşerse çaltı çayını kesinlikle görün diyoruz.

geziforumu

Yeni Eklenenler

Spekülasyon ve beklentiler sonrası Bitcoin 35 bin doların üstünü gördü

Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…

1 yıl ago

Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ni Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş Ziyaret Etti

Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…

1 yıl ago

Britney Spears hakkında şaşkına çeviren iddia: Eşini aldatmış ve dövmüş

Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…

1 yıl ago

Yıldız Tozu filmi 22 Eylül’de sinemaseverlerle buluşacak

Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…

1 yıl ago

Atatürk’ün yurt seyahatlerine ilişkin yeni görüntüler “Film Mirasım”da

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…

1 yıl ago

“Barbie” ve “Oppenheimer”dan 260 Milyon Doların Üstünde Açılış Bekleniyor

2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…

1 yıl ago