Osmanlı Hanedanlığı’nın soyundan gelen Ayşe Osmanoğlu merak edilen sorulara çarpıcı cevaplar verdi

1971’de İngiltere’de Sultan V. Murad ve Sultan V. Mehmed Reşad’ın soyundan gelen Prens Osman Selaheddin’in kızı olarak doğan Ayşe Gülnev Osmanoğlu, Türkiye Today’e verdiği röportajda atalarından kalan hikayeleri anlatarak Osmanlı tarihini canlı tutma çabalarından bahsetti.

”İLK İSTANBUL ZİYARETİME KADAR MİRASIMIN BENZERSİZLİĞİNİ KAVRAYAMADIM”

Türkiye Today’den Koray Erdoğan’ın ”Böylesine zengin ve eşsiz bir mirasa sahip bir ailede büyümenin en eski anılarını bizimle paylaşabilir misin?” sorusuna cevap veren Osmanoğlu ”En eski anılarım, Osmanlı köklerimizin fiziksel hatırlatıcılarıyla bağlantılıdır. Evimiz eski aile fotoğrafları ve birkaç değerli yadigarla doluydu ve bu da geçmişle bir bağ oluşturuyordu. Ancak, sürgün emrinin kaldırılmasından birkaç yıl sonra İstanbul’a ilk ziyaretime kadar mirasımın benzersizliğini gerçekten kavrayamadım.” dedi.

”SÜRGÜNDE BÜYÜMEK ÇOK ZORDU”

Aile sürgünün, hikayelerin kimliğini ve hayata bakış açısını nasıl şekillendirdiğine ilişkin konuşan Osmanoğlu “Mirasımla büyük bir gurur duyuyorum, Osmanlı Sultan-Halifelerinin kanının damarlarımda aktığını bilmek beni alçakgönüllü kılıyor. Aynı zamanda, yabancı bir ülkede sürgünde büyümek çok zordu. Kendime ait olmayan kültürlere asimile olmak, beni genellikle her iki yerde de yabancı hissettirdi.” ifadelerini kullandı. 

”BAŞLAMANIZ İÇİN SİZE İLHAM VEREN NE OLDU?”

Osmanlı İmparatorluğu ailesi ve tarihi hakkında kitap yazan Osmanoğlu’na yöneltilen ”Başlamanız için size ilham veren ne oldu?” sorusuna Osmanoğlu şu şekilde cevap verdi: ”Osmanlı İmparatorluğu ailesi hakkında yazma ilhamım, atalarıma bir ses verme ve hikayelerinin anlatılması isteğimden geliyor.”

”TARİHE IŞIK TUTMAK İÇİN YAZIYORUM”

Ailesinin yaşadığı zorluklar karşısındaki dayanıklılığının kendisi için sürekli bir güç kaynağı olduğunu da belirten Osmanoğlu, ”Bu benzersiz bakış açısı, Osmanlı tarihine olan tutkumu körükledi ve ailemin hikayelerini yazılarım aracılığıyla paylaşmam için beni motive etti. Sadece onları onurlandırmak için değil, aynı zamanda yanlış anlaşılan bir tarihe ışık tutmak için yazıyorum.” ifadelerinde bulundu. 

İlginizi Çekebilir:  Kayıp dağcıdan acı haber: Karın iki metre altında bulundu

”KİTAPLARIM YANLIŞ ALGILARI ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLİYOR”

Erdoğan’ın ”Sizce günümüz izleyicileri Osmanlı İmparatorluğu’na nasıl bakıyor? Çalışmalarınız bu algıları nasıl şekillendirmeyi veya değiştirmeyi amaçlıyor?” sorusuna Osmanoğlu’ndan şöyle bir cevap geldi: ”Modern izleyiciler Osmanlı İmparatorluğu’na sıklıkla çarpıtılmış ve yanlış anlamalarla şekillenmiş bir mercekten bakarlar. Kitaplarım, İmparatorluk İstanbul’unun güzelliğini ve ihtişamını tasvir ederek ve yüzyıllar boyunca kültürel bütünleşmenin bir sonucu olarak gelişen çok etnikli bir devlet olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun olağanüstü başarılarını vurgulayarak bu yanlış algıları ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

”BİR ANNE VE YAZAR OLARAK ROLLERİNİZİ NASIL DENGELİYORSUNUZ? ”

Osmanoğlu’na yöneltilen ”Bir anne, yazar ve tarihçi olarak rollerinizi nasıl dengeliyorsunuz?” sorusuna Osmanoğlu: ”Anne, yazar ve tarihçi olarak rollerimi dengelemek kesinlikle bir hokkabazlık gösterisiydi! Her annenin bildiği gibi, bir aileyi büyütürken hayallerinizi takip etmek için zaman bulmak genellikle ikinci planda kalır. Bu yüzden hayatımın ilerleyen dönemlerinde yazmaya başladım çünkü çocuklarım benim için her zaman ilk sıradaydı.” cevabını verdi. 

ÖZGÜR DEMİRTAŞ OSMANOĞLU’NUN ÇOCUKLARINI PAYLAŞIP GÜLMÜŞTÜ

Geçtiğimiz günlerde, hilafet ve saltanatın kaldırılmasıyla 1 gecede yurt dışına sürgün edilen Osmanlı Hanedanı hakkında akademisyen Özgür Demirtaş anlamsız bir paylaşıma imza atmıştı. Kahkahayla gülerek aile fotoğrafını X hesabından paylaşan Özgür Demirtaş’a anne Osmanoğlu’nun cevabı gecikmemişti. 

ANNE OSMANOĞLU’NDAN DEMİRTAŞ’A SERT TEPKİ

Osmanoğlu, Demirtaş’a tepki göstererek  “Öncelikle, çocuklarıma neden güldüğünü anlamıyorum! Onlar hakkında hiçbir şey bilmiyorsun ve eğer görünüşlerine göre yargılıyorsan, Allah’ın onları yarattığı şekilde olduklarını unutma. İkinci olarak, bu fotoğrafın hakları bana ait ve sen bu resmi kullanmak için iznimi almadın!” ifadelerinde bulunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir