90 km’lik kumsal şeridi ile Karadeniz’in en uzun kumsal şeritlerinden birine haiz olan, Doğu Karadeniz’in kapısı sayılan, organik, sosyal, kültürel zenginlikleri, yemyeşil ormanları, gösterişli dağları, ünlü plato ve vadileri ile Ordu, hem ülkemizin bununla birlikte Karadeniz’in bir an ilkin keşfedilmesi ihtiyaç duyulan şehirlerinden biri. Ordu gezilecek bölgeler listesi ile seyahatiniz öncesinde seyahat listenizi gelin beraber oluşturalım.
Plajları ile yaz turizmini hareketlendiren, trekking, yamaç paraşütü, avcılık ve kampçılık benzer biçimde alternatif tabiat sporları ile de tabiat turizmini hareketlendirilen Ordu, bütün bu özellikleri ile Karadeniz’deki en yüksek gezim potansiyeline haiz olan kentlerden biri aynı zamanda.
Ordu’da konaklama çeşitleri, gelişen turizme bağlı olarak gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla bu güzel şehri keşfetmek için duracak yere gereksinim duyduğunuzda, Ordu otelleri arasından seçim yapabilirsiniz. Seçiminizi yaparken Ordu otel fiyatlarını göz önünde bulundurmanızı öneri ederiz. Bu sayede Ordu otelleri arasından bütçenize en müsait olanını tercih edebilirsiniz. Eğer ekonomik bir konaklama yapmak dilerseniz Ordu pansiyonlarına kesinlikle bir göz atın deriz. Zira Ordu otel tutarları arasından en müsait sayılara haiz olan konaklama çeşidi pansiyonlar oluyor genelde.
Ordu’ya geldiniz ve Ordu otelleri arasından birine yerleştiniz. Odanızdan menfaat çıkmaz keşfetmeniz ihtiyaç duyulan ilk yer asla şüphesiz Boztepe olmalı. Teleferikle ile çıkabileceğiniz Boztepe’de, şehrin doyumsuz manzarasını izleyebilirsiniz. Dilerseniz Boztepe’yi gün batımı saatlerinde de ziyaret edebilirsiniz. Boztepe’de bir şeyler yiyip içebileceğiniz ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz bölgeler de var. Cesaretiniz varsa burada yamaç paraşütü de yapabiliyorsunuz. Siz resim çekmekle de yetinebilirsiniz. 🙂 Detaylar Ordu Boztepe yazımızda.
Ünye gezilecek bölgeler içinde benzeri olmayan güzelliklerden biri de Ünye Kalesi’dir. 200 metre benzer biçimde bir yüksekliğe haiz olan bu kale, Ünye’nin en yüksek konumunda yer almaktadır. Çok eski çağlarda etkinlik yayınlayan bir yanardağın faaliyetlerini tamamlamasının arkasından kale haline getirilmiş olduğu de bilinmektedir.
Ordu’nun Ünye ilçesinde yer edinen bu ulusal park, ziyaretçilerine eğlenceli ve bir çok da rahat bir biçimde piknik yapabilme imkânını sunmaktadır. Aynı zamanda harika bir tabiat manzarasına da haiz olması ile beraber kişiler bu bölgeye ilişkin olan tüm tabiat harikalarını bir arada görebilme imkânına da haiz olabilmektedir.
1987 Yılında hizmet vermeye başlamış olan Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, 1896 tarihinde Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafınca konak olarak yaptırılmıştır.Konak mimarisi ile dikkat çekmektedir.Yapımında kullanılan taşlar Ünye’den getirilmiş ve ahşaplar ise Romanya’dan gelmiştir.Üç kattan oluşan olan müzede devrin geçmişine tanıklık etmeniz için o dönemde kullanılan silah, kıyafet ve eşyalar ile yeniden o dönemde konaklarda ki hayatı görebilmeniz adına konak odalarını ve eşyalarını görebilirsiniz.
16. Yüzyılda yaptırılan Ünye evi, osmanlı mimarisi ile geleneksel türk ahşap işçiliğinin özelliklerini barındırındırmaktadır.Günümüzde müze olarak kullanılan bu yapı bize yüzyıllar ilkin burada yaşayan halkın kültürünü hem evin dış mimarisi hemde evin içinde yer edinen el işçiliği ile meydana getirilen mutfak eşyaları, odaları ile günümüze taşıyor.
90 Metre yüksekliğe ve 3 metre genişliğe haiz Uzundere Şelalesi, Aybastı ilçesinde yer almaktadır.Şelale etrafında meydana getirilen emekler organik ortamı ve dokuyu bozmadan yapılmış.Oturma alanları, piknik masaları yer edinen şelalede piknik yada tabiat içinde yürüyüş yapabilirsiniz.
Ordu’da gezilecek organik bölgeler içinde yer edinen Ulugöl Tabiat Parkı, piknik yapmak, tabiat yürüyüşü, resim çekimi ve yaban yaşamı rasat için mükemmel bir yer.Ayrıca bisiklet turuda yapabilirsiniz.Tabiat parkı içinde çocuk oyun alanları, piknik masaları, büfe, mescit, çeşme ve otopark benzer biçimde hizmetlerde yer ediniyor.Farklı nebat ve ağaç türlerini görebileceğiniz parkta, fazlaca değişik renk tonları bulunuyor.
Ordu’da gezilecek organik bölgeler içinde Çaybaşı ilçesinde yer edinen şelalelerde bulunuyor.Bölge zamanı Çayır Camii, Çeşmesi ve Kapılı şelaleleri ile organik seyahat parkuru olarak geçiyor.
Ordu’da gezilecek şelaleler olarak Ulubey ilçesinde ve Kadıncık mahallesinde yer edinen Kadıncık Şelalesi ve yanında yer edinen 200 senelik değirmen ile görülmesi ihtiyaç duyulan bölgeler içinde.Oturup piknik yapmak için alanlar var.Şelalenin alt kısmında minik bir şelale daha bulunuyor.Şelalede piknik haricinde ek olarak tabiat yürüyüşüde yapabilirsiniz.
Yaklaşık 200 senelik olan köprü 2012 senesinde yenilenmiştir.Ulubey ilçesinde Karakoca mahallesinde yer almaktadır.
Ordu Merkez’de, Boztepe’nin eteklerinde yer edinen Taşbaşı Mahallesi, Ordu’da keşfetmeniz ihtiyaç duyulan bir öteki nokta. Eski Ordu’nun atmosferini sezmek için Taşbaşı Mahallesi, en ülkü yerlerden biri. Zira evlerden bunu algılamak hiç de zor değil. Cumhuriyet döneminde Rumların ve Ermenilerin çoğunlukta olduğu Taşbaşı Mahallesi’nin en mühim yapısı ise Taşbaşı Kilisesi. Dıştan oldukca etkisinde bırakan bir görselliğe haiz olan kilisenin içi, ne yazık ki bir fazlaca bakımsız kalmış. 1950’li yıllarda mapushane olarak kullanılmış olan Taşbaşı Kilisesi’nde, günümüzde birtakım kültürel etkinlikler düzenleniyor.
Antik bir yerleşim alanı olan Kurul Kayası, yeraltı galerileri ile mutlaka görülmeye kıymet bir nokta. Karadeniz’de pek sık rastlanmayan örneklere haiz olan Kurul Kayası, Ordu’nun merkezine 20 km mesafedeki Bayadı Köyü’nde bulunuyor. Sivri bir kaya üstüne kurulu olan Kurul Kayası’nda yerleşim, M.Ö. 1. ve 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Tepenin üstünde meydana getirilen kazı çalışmalarında, 2 metre genişliğinde duvar kalıntıları, duvar örgüsünün seramik parçaları ve pişmiş topraktan çatı kiremitleri bulunmuş.
Aslında Çambaşı Yaylası, o şekildeki bir günlüğüne gezip geçebileceğiniz bir yer değil. Şöyle birkaç gün burada kalmalısınız ki, yenilenip enerji toplayabilesiniz. Ordu’nun kent merkezine 60 km mesafede yer edinen Çambaşı Yaylası, 1991 senesinde Turizm Bakanlığı tarafınca plato turizmi merkezi duyuru edilmiş. 72 obası ile ülkemizin en geniş yaylası olma özelliği taşıyan Çambaşı Yaylası, soğuk ve şifalı suları ile de sizi alışılmışın haricinde bir refah ile buluşturuyor.
Ordu’da gezilecek bölgeler listemizin bir sonraki durağı Perşembe yaylası.Benzersiz coğrafyası ile bir dünya mirası olarak korunması için tescil işlemlerinin hızla sürdüğü Perşembe Yaylası, Ordu’nun Aybastı ilçesine 17 km uzaklıkta bulunuyor. 1991 senesinde Bakanlar Kurulu tarafınca gezim merkezi duyuru edilen Perşembe Yaylası, dinlenmek, piknik yapmak, safari ve yamaç paraşütü benzer biçimde ekstrem sporları tecrübe etmek isteyenlerin fazlaca seveceği bir yer. Birçok zamanı esere de ev sahipliği meydana getiren Perşembe Yaylası’nda, Çişeli Şelalesi, Karga Tepesi ve kümbetleri de kesinlikle görmelisiniz. Temmuz ayında giderseniz, plato şenliklerini kaçırmayın deriz.
Ordu Merkez’e oldukca yakın bir yürüyüş alanı olan Turnasuyu Vadisi, 60 km uzunlukta bir parkura ev sahipliği yapıyor. Şehrin en güzel yürüyüş alanlarından kabul edilen Turnasuyu Vadisi, el değmemiş bir güzelliğe haiz. Rengarenk bir tabiat ve akarsuyun görkemli sesi ile eğlenceli yürüyüşler yapabileceğiniz Turnasuyu Vadisi’nde kucak kucak resim çekmeyi de dikkatsizlik etmeyin.
Ordu’nun en etkisinde bırakan organik güzelliklerinden kabul edilen Yason Burnu, Ordu-Perşembe içinde yer ediniyor ve bir yarımada özelliği taşıyor. Ordu’ya 35 km ve Perşembe’ye 20 km mesafede bulunan Yason Burnu, su sporları meraklıları ve dalgıçlar için de oldukca ülkü bir yer. Burnun üstündeki Yason Feneri ve fenerin derhal arkasındaki Yason Kilisesi kalıntıları da görülmeye kıymet.
Ordu’nun en güzel manzaralarından birine ev sahipliği meydana getiren Hoynat Adası, geçmişte gemiciler tarafınca sığınak ve depo olarak kullanılıyormuş. Henüz fazlaca azca şahıs tarafınca keşfedilmiş olan Hoynat Adası, Ramazan Köyü sınırları içinde yer ediniyor ve ulaşımı da oldukca kolay. Birçok martı ve karabatak kuşlarına ev sahipliği yapmasından ötürü Hoynat Adası, Türkiye Doğa Derneği tarafınca “Önemli Kuş Alanı” duyuru edilmiş ve koruma dibine alınmış.
Batı Karadeniz’in sayılı göllerinden kabul edilen Gaga Gölü, Ordu’nun Fatsa ilçesinde, Meşebükü-Yassıtaş köyleri içinde, Fatsa-Aybastı karayolunun 8. km’sinde yer ediniyor. Yemyeşil doğası ile oldukca etkisinde bırakan bir yer olan Gaga Gölü, bölgedeki öteki göllere gore daha derin. Hatta birkaç adımda gölün derinliği 4,5 metreyi buluyor.
Ordu’da gezilecek bölgeler listemizin son durağı ise Bolaman.Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı şirin bir kumsal kasabası olan Bolaman, Ordu’da en iyi pideyi yiyebileceğiniz noktalardan biri aynı zamanda. Fındık ve balıkçılığı ile meşhur olan Bolaman’da, Bolaman Kalesi kesinlikle görülmesi ihtiyaç duyulan zamanı yapılardan biri.
Günümüzde gezinsel bir lokanta olarak kullanılan Bolaman Kalesi, kasabanın en fazlaca gezgin çeken yeri aynı zamanda.Fatsa ilçesinde Bolaman beldesinde bulunan kale iki bölümden oluşuyor.Kalenin üstüne 18. yüzyılda Kademoğlu Konağı adı ile malum bir konak inşaa edilmiş.Konak, bölgenin zamanı mimarisine bir misal olmaktadır.
Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…
Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…
Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…
Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…
2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…