NATO’dan yeni misyon: Baltic Sentry… Rus sabotajına karşı önlemler artıyor

NATO, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana elektrik kabloları, telekom bağlantıları ve gaz boru hatlarında yaşanan bir dizi kesintinin ardından alarma geçti. 

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Baltık Denizi bölgesindeki kritik denizaltı kablolarını korumayı hedefleyen yeni bir misyon olan “Baltic Sentry”nin başlatıldığını duyurdu.

“YÜKSEK ÖNEME SAHİP DENİZ VARLIKLARI İÇİN ÖNLEMLER”

Baltık Denizi’ne kıyısı olan NATO ülkelerinin liderleriyle yaptığı toplantıda konuşan Rutte, bu kabloların artan önemine ve bölgede ortaya çıkan tehditlere dikkat çekti.

Rutte, “Bugün, NATO’nun NATO Müttefik Yüksek Komutanı yetkisi altında Baltic Sentry’yi başlattığını duyurabilirim” dedi ve, “Bu askeri faaliyet, ittifakımız için kilit alanların deniz varlığı ve izlenmesini artırma çabalarımızın bir parçasıdır” diye ekledi.

Operasyon kapsamında fırkateynler, deniz devriye uçakları ve deniz dronları gibi çeşitli varlıklar görevlendirilecek.

Rutte, açıklamalarına şu şekilde devam etti: 

Bu çabaya yeni teknolojiler uygulamak ve konuşlandırmak için bir girişim başlatmaya karar verdik, buna deniz dronlarından oluşan küçük bir filo da dahil olacak ve bu, geliştirilmiş gözetim ve caydırıcılık sağlayacak. İttifak genelinde, siber saldırılar, suikast girişimleri ve sabotaj dahil olmak üzere toplumlarımızı istikrarsızlaştırmaya yönelik bir kampanyanın unsurlarını gördük, bu sabote edilen denizaltı kablolarını da içeriyor.

Baltic Sentry misyonu, denizaltı kablolarının sabotajına ve bölgedeki diğer istikrarsızlaştırıcı faaliyetlere yönelik endişeler arasında başlatılıyor.

NATO’nun her duruma karşı hazır bulunmasını sağlamak için misyon, ulusal gözetim sistemlerini ittifak kaynaklarıyla entegre edecek.
Rutte, açıklamalarının devamında “Ayrıca, ulusal gözetim varlıklarını NATO ile entegre etmek için müttefiklerle çalışıyoruz ve bu, kapsamlı tehdit tespiti sağlıyor,” ifadelerini kullandı.

“POTANSİYEL TEHDİTLERİN SONUÇLARI OLACAK”

Rutte, kritik altyapıya yönelik tehditlere karşı kararlı adımlar atılması gerektiğini de vurguladı ve “Gemi kaptanları, altyapımıza yönelik potansiyel tehditlerin sonuçları olacağını anlamalı, buna gemiye çıkma, gemiye el koyma ve tutuklama da dahil” sözleriyle uyardı.

İlginizi Çekebilir:  Polonyalı milletvekili Macaristan'a kaçtı! Orban "Sahip çıkacağız" dedi

Baltık Denizi, Şubat 2022’deki Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana birçok yüksek profilli altyapı olayına sahne oldu ve bu durum bölgedeki gerilimi artırdı.

En son, Finlandiya, Noel Günü’nde meydana gelen denizaltı kablosu hasarı olayıyla bağlantılı olarak Eagle S tankerinin alıkonulduğunu bildirdi.

SABOTAJ İDDİALARI

Geçen Kasım ayında, İsveç ve Danimarka’yı birbirine bağlayan iki telekomünikasyon kablosu kesildi. Yetkililer, kabloların üzerinden geçen Çin gemisi Yi Peng 3’ten şüphelenirken Çin, İsveç’in gemiyi soruşturma talebini reddetti.

İsveç’in Gotland Adası’nı Litvanya’ya bağlayan Arelion denizaltı kablosu ve Finlandiya’nın başkenti Helsinki ile Almanya’nın Rostock şehri arasında uzanan C-Lion 1 denizaltı iletişim kablosu da Kasım ayının ortalarında İsveç kara suları yakınlarında hasar gördü.

Avrupalı yetkililer, bu son kesintilerin sabotajdan kaynaklanmış olabileceğini ve bunun Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olabileceğini öne sürdü. Ancak Kremlin bu iddiaları “saçma” olarak nitelendirerek reddetti.

Eylül 2022’de Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım boru hatlarında meydana gelen patlamalar hâlâ çözülmedi ve bölgenin kritik altyapıya yönelik denizaltı saldırılarına karşı savunmasızlığını gözler önüne seriyor.

Baltık bölgesindeki yetkililer, jeopolitik gerilimler azalmazken bu olayları araştırmaya devam ediyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir