Mühür kimdeyse sorumlu odur! Grand Kartal Otel, Bolu Belediyesine rüşvet mi verdi?

KAAN ZENGİNLİ / HABER MERKEZİ – Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketi “Turizm bölgelerinde yetki kimde?” tartışmasını beraberinde getirdi. Bolu Belediye Başkanı CHP’li Tanju Özcan sorumluluğun kendine ait olmadığını belirterek topu Kültür ve Turizm Bakanlığına attı. Ancak belediyenin 78 kişinin diri diri yandığı Grand Kartal Otel’de bir ay önce denetim yaptığı ve ‘kusurlu’ raporu verdiği ortaya çıktı. Bakanlık kaynakları ise otellere turizm işletmesi belgesini kendilerinin verdiğini, yapı ruhsatı belgesi çıkarma ve yangın denetim vazifesini ise belediyelerin yaptığını bildirdi. Edindiğimiz bilgilere göre Bakanlık, otellerin durumuyla ilgili bir inceleme yaptı. 22 bin otelin Bakanlığa başvurmadan yerel yönetimlerden ruhsat aldığı tespit edildi. İşletme ruhsatsız 6 bin civarında otel, valiliklerce kapatıldı. Bolu İtfaiyesi Grand Kartal’daki kusurları hiçbir kuruluşa bildirmedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yangından korunma yönetmeliğine göre, işletmelerin yangın güvenliğinden belediyeler sorumlu. Kartalkaya’da eksikleri tespit eden Bolu Belediyesinin mühürleme için harekete geçmesi gerekiyordu ama rapor sümen altı edildi.

MÜHÜRLEMEK BELEDİYENİN İŞİ

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Tüm İtfaiyeciler Birliği Başkanı Halil Yılmaz “Denetimler yılda bir kez, özel şikâyet durumlarında veya belediyelerin taleplerinde itfaiye teşkilatları tarafından yapılır. İtfaiye çalışmalarının yüzde 65’ini bu işlemler oluşturuyor. Denetimlerde bir rapor hazırlanır. Şayet işletmenin eksiği varsa, bir ay müddet tanınır. Bir ay sonra yeniden denetime gidilir. Eksikler tamamlanmamış ise yeni bir rapor yazılır. Belediye o işletmeyi mühürlemekle yükümlüdür” dedi.

TEL TEL DÖKÜLÜYORLAR

Türkiye’deki çoğu otelin gerekli güvenlik tedbirlerinden yoksun olduğunu söyleyen Yılmaz “Sadece Bolu’daki otel değil, binlerce
tesis alarm veriyor. Otuz yılda gördüğümüz şudur ki, insanlar yangın tüplerini bile kullanmaktan aciz. Hiçbir otelde eğitim yok, gerekli uygulamaların yüzde 50’sine yakını eksik. Yangın merdivenleri kullanım dışı, bu ve bunun gibi çok örnek var. Otel gibi işletmeler tedbirleri masraf olarak görüyor. Uymayanlara karşı yaptırımlar sınırlı. İtfaiye yalnızca rapor hazırlayıp belediyeye sunuyor, sonrası onun işi. Avrupa’da itfaiyenin gerekli gördüğünde işletmeyi kapatma yetkisi var” diye yakındı.

İlginizi Çekebilir:  Sırrı Süreyya Önder ile Pervin Buldan İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüştü

İTFAİYE İSTASYONLARI KURULMALI

Dağ veya orman gibi ücra bölgelerdeki turizm tesislerinin doğal afetler karşısında daha riskli olduğunu söyleyen Halil Yılmaz “Bu tür uzak bölgelere itfaiye istasyonları kurulması gerekiyor. Bolu’daki yangında gördük, itfaiyenin gelmesi zaman aldı. Bu tür durumlarda zaman ile yarışıyorsunuz. Bunun da öncülüğünü belediye yapmalı. Belediye tarafından ilgili bakanlıklara talepte bulunmalı” dedi.

8 BÜYÜK KUSUR!

Grand Kartal Otel yetkilileri 16 Aralık 2024’te Bolu Belediyesine itfaiye birimine ‘yangın yeterlilik belgesi’ için başvuruda bulunuyor. Belediyenin itfaiyeden sorumlu birimi otelde yaptığı incelemede tahliye çıkışları, ışıklı yönlendirme levhaları, binadaki acil aydınlatma, elektrik tesisatı uygunluğu, söndürme gereçleri talimatı, algılama sistemleri ile yangın alarmı, paratoner ve duman kontrolünün eksik olduğuna dair rapor hazırlıyor. Sekiz fahiş kusurun ardından otel yetkilileri başvuru dilekçesini geri çekiyor. Bunun arka planını irdelemek yerine Bolu İtfaiyesi bu talebi direkt kabul ediyor. Aynı belediye yetkileri ise 10 gün sonra da yangın için kusurlu bulunan otelin altındaki restorana yangına hazır raporu veriyor. İşte tartışmalar burada başlıyor.

OTEL RÜŞVET Mİ VERDİ?

Kartalkaya’daki ‘facia oteli’ne restoran yapmak isteyen işletme yetkilileri, Bolu Belediyesinden bina için ‘itfaiye yangın uygunluk raporu’ talep etti. İtfaiye yetersiz raporu verdi. Otel sahibi bunu temin edemeyince bu sefer 70 metrekarelik kafe için uygunluk belgesi aldığı. Türkiye’nin yüreğini yakan yangından sonra sümenaltı edilen raporlar deşifre oldu. Aralarında itfaiyeden sorumlu belediye başkan yardımcısının da bulunduğu 12 kişiyi gözaltına alan savcının “otelin rüşvet vermiş olabileceği” ihtimalini de değerlendirdiği belirtiliyor.
Hukukçu Rezan Epözdemir’e göre, otelin yangına güvenli olmadığı tespitini yapan Bolu İtfaiyesi durumu savcılığa bildirmesi gerekiyordu. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Epözdemir “İtfaiye raporunun olumsuz tanzim edilmesinin ardından 24 Aralık günü otel denetim talebini geri çekmiş; Belediye başkan yardımcısının imzasıyla başvuru belediye tarafından iptal edilmiş. Böyle bir başvurudan sonra keşfini yapan belediye, ilgili başvurudan feragat etse dahi, bunu ilgilisine tebliğ edip bakanlığa ve savcılığa bildirmek zorundadır. Şayet bu yapılsaydı otelin turizm işletme belgesi Bakanlık tarafından iptal edilirdi ve otel faaliyetten men edilirdi. Bu nedenle Bolu Belediyesi görevlilerinin hukuki ve cezai sorumluluğu söz konusudur” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir:  Tarım ve Orman Müdürlüğü haksız fiyat artışı yapanları uyardı!

OTEL RUHSATI ALMAK İÇİN PROSEDÜR ÇOK

Otel açmak için öncelikle belediyeden “İş Yeri Açma Ruhsatı” alınması şartı bulunuyor. Bunun yanı sıra, yerel yönetimden onaylı bir imar planı alınması gerekiyor. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurarak “Turizm İşletme Belgesi” alınması mecburiyeti bulunuyor. Bunların yanı sıra, hem belediyelerden hem de Kültür ve Turizm Bakanlığından çeşitli belgeler alınması gerekiyor. Bu belgelerden bazıları şunlar:

Maliye vergi levhası,İtfaiye Dairesi Başkanlığından alınacak itfaiye raporu,Mali Hizmetler Müdürlüğünden alınacak ‘Borcu yoktur’ yazısı,MEB’den alınmış olan ustalık belgesi,Kuruluş gazetesi,Kira sözleşmesi veya tapu senedi,Yapı kullanma izin belgesi,İş yeri planını gösteren kroki,Hijyen eğitimi alındığına dair belge.

Otel ruhsatları, belediyelerin Zabıta Dairesi Başkanlığı Ruhsat ve Şube Denetim Müdürlüğü tarafından veriliyor. Öncelikle “Sıhhi Müessese Ruhsatı” alınıyor, daha sonra “Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yeri İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” için başvuru yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir