Moskova’da 200 yıl sonra bir ilk! Şubat ayına karsız girildi

İklim değişikliği Rusya’da da kendini hissettiriyor. İklim uzmanlarına göre, önümüzdeki 20-30 yıl içinde Rusya’da “sıcak” kışların iki ila üç kat daha sık yaşanması bekleniyor. Bunun temel nedenleri arasında insan faaliyetleri ve doğal iklim değişiklikleri gösteriliyor.

RUSYA’DA SICAKLIK SON 50 YILDA 3 DERECE ARTTI

“Doğa ve İnsanlar” vakfı iklim uzmanı Aleksey Kokorin’in yaptığı açıklamaya göre, son 50 yılda Rusya’da kış aylarındaki ortalama sıcaklık yaklaşık 3 derece arttı. Bu ısınma özellikle Arktik bölgesinde daha hızlı gerçekleşiyor. Sibirya’nın bazı bölgelerinde kışın buz tutması gereken göller ve nehirler artık donmaz hale geliyor, hatta Baykal Gölü bile anormal sıcaklıklar nedeniyle tamamen buzlanmıyor.

200 YIL SONRA BİR İLK

Meteoweb hava tahmin sitesi uzmanı Aleksey Safonov, Moskova’da bir aydan fazla süredir kar örtüsü görülmemesinin ciddi bir iklim değişikliği işareti olduğunu belirtiyor. Safonov’a göre, sıcak hava kütleleri bölgeye ulaştığında, eğer yerde kar yoksa, hava ısısının büyük bir kısmı bu karları eritmeye harcanmıyor ve doğrudan sıcaklığı yükseltiyor. Bu yıl Moskova ve Moskova Bölgesi, yaklaşık 200 yıllık meteorolojik gözlem tarihinde ilk kez şubat ayına tamamen karsız girdi. Uzmanlar, iklim sistemindeki değişikliklerin atmosferdeki ısı ve nem akışlarını yeniden dağıtarak büyük sıcaklık dalgalanmalarına ve atmosfer basıncındaki değişikliklere neden olduğunu vurguluyor.

EN SICAK OCAK YAŞANDI

Öte yandan, Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus Dünya Uzaktan Algılama ve Haritalama Servisi’nin verilerine göre, geride kalan ocak ayı, küresel olarak tarihin en sıcak ocak ayı olarak kaydedildi. TASS haber ajansına göre, Dünya’nın yüzey sıcaklığı son 30 yılın ortalamasından 0,79 derece daha yüksek ölçüldü. Bilim insanları, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte, Rusya’nın ve genel olarak kuzey yarımkürenin iklim sisteminde kalıcı değişikliklerin yaşandığını belirtiyor.

İlginizi Çekebilir:  İsviçre'ye siber saldırı dalgası: Bankalar ve belediyeler etkilendi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir