‘Mali sonuçlar doğuracak’ denmişti: 35 yıl sonra ilk kez görülen hastalık nedeniyle taze et ithalatına yasak geldi!

Almanya’da 35 yıldan sonra ilk kez 3 manda da görülen şap hastalığı nedeniyle önlem olarak yakın çevredeki çift tırnaklı hayvanlar itlaf edildi.

Brandenburg’un Märkisch-Oderland bölgesindeki bir manda sürüsünde tespit edilen şap hastalığı eyalet çapında endişeye neden olurken, Berlin ve çevresindeki çocuk çiftlikleri ve hayvanat bahçeleri geçici olarak kapatıldı.

İNGİLİZ TARIMINI KORUMAK İÇİN GEREKLİ

Birleşik Krallık, Almanya’da şap hastalığının tespit edilmesinin ardından çeşitli hayvanlar ve taze etlere yönelik kapsamlı ithalat yasakları uygulamaya koydu.

14 Ocak’ta duyurulan önlemler, Almanya’dan hastalığa duyarlı herhangi bir hayvanın yanı sıra bu hayvanlardan elde edilen işlenmemiş et ürünlerinin ithalatına tamamen yasak getirilmesini içeriyor.

Birleşik Krallık çevre, gıda ve kırsal işler bakanlığına göre, bu tür bir adımın İngiliz tarımını korumak için gerekli olduğu belirtiliyor.

Birleşik Krallık Tarım Bakanı Daniel Zeichner yaptığı açıklamada, “Hükümet, çiftçilerimizi şap hastalığının oluşturduğu riskten korumak için ne gerekiyorsa yapacaktır. Bu nedenle Almanya’dan hayvan ürünlerine yönelik kısıtlamalar derhal uygulamaya konulmuştur ve hastalık yayılırsa listeye ek ülkeler eklemekten çekinmeyeceğiz” dedi ve İngiltere’nin “Alman makamlarıyla yakın işbirliği” içinde çalışmaya devam edeceğini belirtti.

HOLLANDA, MEKSİKA VE GÜNEY KORE DE BENZER ÖNLEMLER ALDI

Birleşik Krallık’ın Alman ithalatlarına getirdiği yasak, Hollanda, Meksika ve Güney Kore tarafından alınan benzer önlemlerden hemen sonra geldi. Her iki ülke de hastalığın kendi tarım sektörlerini yok etme korkusuyla ithalat kontrolleri uygulamış durumda.

Alman medyasına göre, ülkenin et ve canlı hayvanları AB tek pazarında serbestçe dolaşmaya devam ediyor, ancak bazı güvenlik önlemlerinin alındığı belirtiliyor.

İnsanlar için zararsız olan şap hastalığı, hayvancılık sürülerinde ciddi hasara yol açarak, hastalığın ortaya çıkması durumunda diğer ülkelerin ithalatı durdurmasıyla bir ülkenin tarım sektörüne büyük mali kayıplar yaşatıyor.

İlginizi Çekebilir:  Piyasalar TCMB'ye nasıl tepki verdi? Borsa 10 bini test etti, dolar ve tahvil faizi geriledi

KONTROL ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Alman yetkililer, hastalığın yayılmasını kontrol altına almaya çalıştıklarını belirtiyor. Brandenburg, Hönow’da vakaların tespit edildiği çiftlik çevresinde üç kilometrelik bir koruma bölgesi oluşturulmuş durumda. Bu sınırlar içinde canlı çift tırnaklı hayvanların veya bunların ürünlerinin taşınmasına izin verilmiyor.

Ayrıca on kilometrelik bir gözlem bölgesi de kurulmuş durumda.

Alman yasalarına göre, şap hastalığının tespit edildiği çiftliklerdeki tüm hastalığa duyarlı hayvanların itlaf edilmesi ve cesetlerinin güvenli bir şekilde imha edilmesi gerekiyor. Hemen bitişikteki çiftliklerdeki hayvanlar da itlaf edilmek zorunda.

Şap hastalığı, çoğu hayvanda ağızda ve tırnaklarda kabarcıklara, topallığa, ateşe ve iştahsızlığa yol açıyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir