Bankalar müşterilerin yaptığı pek çok işlem nedeniyle ücret keserken, ülkemizde yaklaşık 130 milyon adet bulunan kredi kartlarından alınan ‘yıllık ücret’ ise en çok tartışılan olmaya devam ediyor. Tüketici kartını kullanmasa dahi banka tarafından ‘aidat’ adı altında ücret alınırken, dernekler ise kredi kartlarının durduğu yerde cep yaktığını belirterek bu duruma bir düzenleme getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
KREDİ KARTLARI ‘YAŞAM KARTI’ OLDU
Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Kredi kartı üzerinden tüketiciler birçok sorunla karşılaşmakta çünkü ülkemizde kredi kartı bir yaşam kartı haline gelmiş durumda. Bu nedenle yüksek faiz ödemelerine rağmen, bir de bankaların yıllık kart aidatı adı altında ücret talep etmeleri, tüketicilerimizi daha zor bir duruma sokmuştur” dedi.
TÜKETİCİ TALEPLERİ REDDEDİLİYOR
Derneklerden hukuki destek alınması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Son günlerde kredi kartlarına ilişkin tahsil edilen ücretlerin geri alınamayacağına dair sürekli derneğimizi arayan tüketiciler var. Üzülerek belirtmek isterim ki, Merkez Bankası’nın yayınladığı tebliğ doğrultusunda, hakem heyetlerinde de yıllık kart ücretinin alınabileceğine ilişkin tüketici talepleri reddedilmektedir. Tüketicilerimizin kredi kartı aidatlarının iadesine ilişkin talepleri varsa, dernekten hukuki bir destek alarak başvuruda bulunmaları çok daha yerinde olacaktır” diye konuştu.
TALEP DIŞINDA GELEN KARTTAN ÜCRET ALINAMAZ
6 ay hareketsiz kalan kredi kartlarından ücret alınamayacağını dile getiren Yılmaz, “Kendi talepleri olmaksızın tüketicilere sunulan kredi kartlarından ücret alınamaz. Diğer durumlarda, finansal tüketicilere ilişkin yönetmelik ve Merkez Bankası tebliği üzerinden alınabileceğine ilişkin düzenlemeler olsa bile, dernek olarak görüşümüz, tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 4’üncü maddesine göre, kanunun ruhuna uygun ve tüketiciyi koruyacak şekilde bakanlıktan görüş alındıktan sonra tebliğ ve yönetmeliklerin uygulanması gerektiğidir. Tüketicinin korunmasına ilişkin tüketici kanununa uygun olmadığını iddia ediyoruz” dedi.
“3 YILDA BİR ÜCRET ALINSIN” TALEBİ
“Ülkemizde 130 milyona yakın kredi kartı bulunmakta” diyen Yılmaz, “En azından 1 TL alınmış olsa 130 milyon TL eder. 130 milyon kredi kartını düşündüğümüzde ve en düşük limitin 500’ün üzerinde olduğu varsayıldığında, yaklaşık 65 milyar TL yıllık kart aidatı alınıyor demektir. Tüketici örgütleri olarak, eğer bankalar tüketiciden mutlaka kart ücreti alacaklarsa, kart maliyetini sunarken bunu alabilirler. Kredi kartının kullanım süresi 3 yıl olup, 3 yılda bir alsınlar diyoruz” şeklinde konuştu.