KKTC’den gelen ürünlere zam yağacak! Avrupa statüsünde vergi dönemi başladı

KAAN ZENGİNLİ’NİN HABERİ – Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan ve Resmî Gazete’de yayımlanan karar göre; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) doğrudan gelen eşyadan, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelen eşya için uygulanan oranlarda tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek. Yapılan açıklamada “Buna göre; KKTC’den doğrudan gelen ve Türkiye ile KKTC arasında Ticari İlişkilerin Düzenlenmesi Hakkında Uygulama Anlaşması’nın 6. maddesinde belirtilen kriterleri taşıyan eşyadan, AB ülkelerinden doğrudan gelen eşya için uygulanan oranlarda tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek. Yolcu beraberinde, posta yoluyla veya hızlı kargo taşımacılığıyla getirilen eşya tek ve maktu bir vergiye tabi olacak” denildi.

EN FAZLA İÇKİ GELİYOR

Bu kapsamda KKTC ile Türkiye arasındaki ticaret detaylarını araştırdık. 2023 yılında KKTC’den Türkiye’ye yapılan ihracat 144 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ancak yolcu beraberinde getirilen ürünlerle bu rakam yukarı çıkıyor. Kıbrıs’tan Türkiye’ye yolcu beraberinde en fazla alkollü içkiler, puro ve sigarillo, elektronik sigara, paketli gıdalar ve kısmen elektronik eşya getiriliyor. Ancak liderliği alkollü içkiler alıyor. DSÖ verilerine göre KKTC’nin içki tüketimi ve satışı Türkiye ortalamasının 10 katı büyüklüğe sahip. Türkiye’de yılda tüketilen içki 1,8 litre iken, KKTC’de bu oran 10,8 litre olarak ölçülüyor. Bu ortalamayı en fazla yükselten etken ise KKTC’den Türkiye’ye yolcu beraberinde alınan alkollü içkiler… 

LİMİTLER ARTIRILMIŞTI

Geçtiğimiz ağustos ayında yapılan düzenlemeyle yurt dışından alışverişlerde limitler ve vergilerde değişiklik yapılmıştı. Yurt dışı alışverişlerle ilgili alışveriş limiti, 150 avrodan 30 avroya indirilmişti. Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 avroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1.500 avroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi hâlinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi hâlinde yüzde 60 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilmeye başlanmıştı.

İlginizi Çekebilir:  Ekonomide taşlar yerine oturuyor! TL'de 4 yıl sonra bir ilk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir