Kaçak elektriğe videolu tedbir! Yeni dönem başlıyor

YEŞİM ERASLAN’IN HABERİ – Türkiye kaçak elektrikle mücadelede yeni bir dönem başlatıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle kaçak elektriğe karşı  bir dizi yeni tedbir getirildi. Buna göre elektrik sayaçları fotoğraf ve video ile kayıt altına alınacak. Sayaca ulaşılamazsa sonradan düzeltilmek kaydıyla, kullanım yerine ait aynı dönem geçmiş tüketim verileri dikkate alınarak fatura düzenlenecek. 

İNTERNET BİLGİSİ KULLANILABİLECEK 

Düzenlenme ile kaçak elektrik tespit ve tahakkuk işlemleri için su, doğalgaz ve internet gibi şebeke/altyapı kuruluşlarından sağlanan bilgiler kullanılabilecek. EPDK tarafından belirlenen yüksek kayıplı şirketlerin lisansları kapsamında yer alan dağıtım bölgelerinde, kaçak kullanımın yüksek olması veya ilgili görevli tedarik şirketi tarafından borçtan dolayı kesme talebinin toplam tüketici sayısının yüzde 50’sinden fazla olması durumunda; dağıtım tesisine bağlı düzenli tüketicilerin enerji tedarikinin sağlanması şartıyla, fider bazlı (trafo veya tesis) enerji kesintisi yapılabilecek.

Mükerrer kaçak elektrik tükettiği tespit edilen tüketicinin kullanım yerindeki sayaç, dışarıdan tüketicinin müdahalesinin mümkün olmadığı bir kesme sistemi içeren sayaçla değiştirilebilecek veya elektriğin tüketici tarafından bağlanmasını önleyecek teknolojik yöntemler uygulanabilecek. Sayaca ulaşılamazsa sonradan düzeltilmek kaydıyla, kullanım yerine ait aynı dönem geçmiş tüketim verileri dikkate alınarak fatura düzenlenecek. Ayrıca, kaçak elektrik tespiti için tarih ve konum bilgisi içerecek şekilde fotoğraf veya video ile kayıt altına alınması ve uzaktan okuma-izleme gibi teknolojik imkânlar kullanılabilecek. Bu durumda, sahada tespit yapıldığında gerekli düzeltmeler dağıtım şirketi tarafından yapılabilecek.

PLATFORM KURULACAK

Bunun yanı sıra, “düşük tüketim” tanımında da değişikliğe gidildi. ‘Tüketimi düşük’ ibaresi “yıllık tüketimi 100 bin kilovatsaatin altında olan” şeklinde değiştirildi. Böylece yıllık elektrik enerjisi tüketimi 100 bin kilovatsaatten düşük olanlar serbest tüketici grubuna girdi. Ayrıca düzenlemeyle, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından serbest tüketicilerin tedarikçiler tarafından sunulan teklifleri incelemelerine, karşılaştırabilmelerine ve ikili anlaşma yapabilmelerine imkân sağlayan bir platform kuracak. 

İlginizi Çekebilir:  BİST 100 reel kayıpla yılı tamamladı! İşte 2024’ün en çok yükselen ve düşen hisseleri

FATURASINI DÜZENLİ ÖDEYENDEN TEMİNAT BEDELİ ALINMAYACAK 

Yapılan değişiklikle teminat   bedeli, tesisin veya kullanım yerinin gücü dikkate alınarak, tüketici grupları itibarıyla kilovat başına belirlenen birim bedel üzerinden hesaplanacak. Tüketicinin son kaynak tedarik tarifesi kapsamında yüksek tüketimli tüketici olması hâlinde perakende satış sözleşmesinin kurulduğu aydaki ilgili birim bedeller esas alınacak. Yönetmelikte, nakit olarak verilecek teminat bedelinin tamamının peşin olarak verilmesi esası ise korundu. Ancak tüketicinin talebi hâlinde, teminat bedeli mesken tüketici grubunda bulunan tüketiciler ile kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketici grubunda yer alan üniversiteler, belediyeler ve tarımsal faaliyetler tüketici grubunda yer alan sulama kooperatifleri için aylık iki eşit taksitte, diğer tüketici grupları için ilk taksit peşin, ikinci taksit en az 30 gün sonra tahsil edilebilecek. Ayrıca faturasını düzenli ödeyenlerden güvence bedeli alınmayacak. Bu kapsamda son 24 aylık döneme ait tüm fatura ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapanlar ile yaşlılık aylığı ile düzenli olarak sosyal yardım alanlardan güvence bedeli tahsil edilmeyecek. Söz konusu düzenlemeden 2 milyon mesken tüketicisinin yararlanması bekleniyor.  

KAÇAK ELEKTRİKTE ŞIRNAK İLK SIRADA

Elektrikte kayıp-kaçağın en çok olduğu bölgelerin başında gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki altı ilde toplam kayıp kaçak oranı yüzde 42 seviyesinde. 2024 yılının ilk 6 ay verilerine göre; en çok kayıp-kaçak yüzde 62 ile Şırnak’ta. Şırnak’ı yüzde 56 ile Mardin, yüzde 47 ile Diyarbakır takip ediyor. Dördüncü sırada yüzde 39’luk kayıp-kaçak oranıyla Batman, beşinci sırada yüzde 34’lük oranla Şanlıurfa, altıncı sırada ise yüzde 12 ile Siirt bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir