İstanbul Fethiye Müzesi : Pammakaristos Manastırı ; Fethiye Müzesi, İstanbul’un Fatih kazasının Çarşamba bölgesinde yer edinen zamanı bir müzedir. Doğu Roma Döneminde Pammakaristos Manastır Kilisesi olarak hizmet vermişti, günümüzde müze olarak halkın ziyaretine açıktır.
İstanbul Fethiye Müzesi Hakkında Bilgi
1292-1294 yıllarında yapılmıştır ve o senelerden beri hala sağlam bir biçimde varlığını sürdürebilmektedir. İlk meydana getirilen büyük şimal kilisesi Meryem’e adanmıştır. Sonradan büyük kiliseyi yaptıran Mikhail Palailogos’un eşi, Maria şimal kilisesinin sağına minik bir kilise yaptırmıştır. Mezar şapeli bulunan bu ek kilisede Maria ve Mikhail’in mezarları bulunur. Bu kilisenin yapıldığı yer on üçüncü yüzyıldan ilkin de kilise olarak kullanılmaktaydı.
1453 senesinde İstanbul fethedildikten sonrasında kilise ilkin hanımefendiler manastırı olarak kullanılmıştır. Sonrasında Hristiyanların elinde kalmış olduğu için 1586 senesinde Havarium Kilisesinden çıkan patrikhanenin buraya taşınması gerçekleştirilmiştir. Osmanlı döneminde kiliseye minare ve mihrap bölümü eklenip camiye çevrilmiştir. 3. Murad o sırada bitirdikleri Azerbaycan ve Gürcistan seferlerinin anısına burayı camiye çevirince adını Fethiye koymuştur. Günümüzde eski tüm kiliseler benzer biçimde müze olarak kullanılmaktadır. Cami bölümü hala işlev görmektedir. Ezandan yirmi dakika ilkin oluşturulan cami bölümü zamanı dokusunun zarar görmemesi için gün arasında ancak kısa bir müddet aleni kalmaktadır. 1938-1940 yılları içinde kilise oldukca büyük tamir geçirip Ayasofya‘nın bir eki haline getirilmiştir.
Müzenin arasında ve bilhassa tavanında bulunan mozaikler çok göze çarpan ama bir bölümü tahrip olmuş durumdalar. Yapının cepheleri son devre Bizans mimarisinin tüm özelliklerini yansıtır. Sonradan cami olmasıyla meydana getirilen eklemelerde mimari yapısına müsait bir biçimde eklenmiştir. Güney cephede bulunan ve çok süslü olan tuğla mimari bant üstünde yapıyı kimin yapmış olduğu ve Şair Philes’e ilişik bir şiir yazmaktadır. Binanın kubbe ve duvarları hep on dördüncü yüzyıldan kalma mozaikler ile bezenmiştir. Müze eskiden kilise olarak kullanıldığı için her yer Hristiyanlık dininin motifleri ile süslüdür. Kilisenin sunak odası kısmında Hz. İsa, Meryem ve Vaftizci Yahya’nın tasvir edilmiş olduğu muhteşem bir deisis bulunur. Kubbenin orta bölümünde Hz. İsa, iç bölümlerin 12 Tevrat peygamberi ve tavan örtüsünde ise Azizler ve Vaftiz sahnesi bulunur.
İstanbul Fethiye Müzesi Giriş Ücreti
İstanbul Fethiye Müzesi giriş ücreti 10 TL‘dir.
Ziyaret Saatleri
İstanbul Fethiye Müzesi Ziyaret saatleri dönemsel olarak değişir. Müzenin ziyaret saatleri şu şekildedir;
- 15 Nisan – 2 Ekim Yaz Açılış Saati: 09:00
- 15 Nisan – 2 Ekim Yaz Kapanış Saati: 19:00
- 3 Ekim – 14 Nisan Kış Açılış Saati: 09:00
- 3 Ekim – 14 Nisan Kış Kapanış Saati: 17:00
İstanbul Fethiye Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?
Fethiye Müzesi İstanbul ilinin zamanı yarımadasında oldukca merkezi bir konumda bulunmuş olduğu için ulaşım çok huzurlu bir biçimde gerçekleşebilir. Fatih yazan hemen hemen bir çok otobüs ile şehrin her yerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.