Müzenin Dünya’nın sayılı müzelerinden birisi haline gelmesi ise 1881 yılında Sadrazam Edhem Paşa‘nın oğlu Osman Hamdi Bey‘in müzenin müdürlüğüne atanması ile olur. Osman Hamdi Bey ancak müzeyi topluma kazandırmakla kalmaz, bizzat kendisi kazı emek harcamaları da yaparak müzeyi oldukca daha varlıklı bir hale getirir. Müze, haiz olduğumuz on binlerce senelik tarihe haiz coğrafyanın zenginliği ile Dünya’nın kıskanılacak kadar ender eserlerini barındırır. Buna karşın kıymeti kendi toplumumuz tarafınca maalesef oldukça fazla bilinmez.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Hakkında
Dünya’da müze binası olarak tasarlanan ve bu amaçla kullanılan ilk 10 arasında yer alır İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Binaları. Tarihi Fatih Sultan Mehmet’e kadar dayanmakta olan koleksiyonların Osmanlı’dan miras kalması ve meydana getirilen bir oldukca kazı emek harcaması ile bugünkü zenginliğine kavuşur. Müzenin
Dünya’nın sayılı müzelerinden birisi haline gelmesi ise 1881 yılında Sadrazam Edhem Paşa‘nın oğlu Osman Hamdi Bey‘in müzenin müdürlüğüne atanması ile olur. Osman Hamdi Bey ancak müzeyi topluma kazandırmakla kalmaz, bizzat kendisi kazı emek harcamaları da yaparak müzeyi oldukca daha varlıklı bir hale getirir. Müze, haiz olduğumuz on binlerce senelik tarihe haiz coğrafyanın zenginliği ile Dünya’nın kıskanılacak kadar ender eserlerini barındırır. Buna karşın kıymeti kendi toplumumuz tarafınca maalesef oldukça fazla bilinmez.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Eserleri
Müze aslında Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak suretiyle 3 değişik ana birimden meydana geliyor ve tamamı de aynı bahçe içinde. İskender Lahdi, Tabnit Lahdi, Çiviyazılı Belgeler Arşivi, Gezer Takvimi, Siloa Yazıtı ve Vize Tümülüsü şeklinde öneli eserlerin yer almış olduğu müze, Dünya’nın en eski zamanı miraslarından birisine haiz. Neredeyse 1 milyona yakın eserin yer almış olduğu müze dikkatli ziyaretçiler için bir güne sığdırılabilecek şeklinde değil.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?
İstanbul Arkeoloji Müzesi giriş tutarı 50 TL‘dir.Müze kart geçerli mi diye merak edenler için müze kart geçerlidir ve kartınız ile giriş yapabilirsiniz.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Müze, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alıyor. Gülhane Parkı’nın girişinden Topkapı Sarayı’na çıkan Osman Hamdi Bey Yokuşu’nun üzerinde. Müzeye ulaşım için de bir oldukca değişik alternatif var.
Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı’nı kullanarak Gülhane Durağı’nda indiğinizde müzeye buradan yayan ulaşabilirsiniz.
Anadolu Yakası’ndan gelecekseniz Eminönü yahut Kabataş’a kadar deniz yolu ile gelip buralardan tramvay hattına geçiş yapabilirsiniz.
Müze Tarihi Yarımada içinde olduğundan kişisel aracınızla buraya kadar gelmek ve park yeri bulabilmek sorun olabilir. Yine de istek ederseniz aracınızı Eminönü’nde bırakıp buradan kısa bir yürüyüşle yahut tramvay hattı ile Gülhane’ye kadar gelebilirsiniz.
Kimler ücretsiz girebilir ?
- 18 Yaş altı ve 65 yaş üzeri TC Vatandaşları
- 0-12 Yaş yabancı uyruklu çocuklar
- Er, erbaş, şehit yakınları, gazi ve gazinin refakatindekiler
- Engelliler ve refakatçileri
- Rehberler, rehberlik eden öğretmenler vs.
- Basın kimlik kartı olanlar
İstanbul Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri
Dönem | Açılış Saati | Kapanış Saati |
Yaz 1 Nisan – 31 Ekim | 09:00 | 17:30 |
Kış 31 Ekim – 1 Nisan | 09:00 | 17:00 |
Müze Pazartesi günleri kapalıdır. Gişeler ise müze kapanış saatinden bir saat önce kapanmaktadır.
Haritası ve Konumu
Müze için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.