Her 10 evden 9’u Türk çayı içiyor! İnce belli keyif…

ÖMER TEMÜR’ÜN HABERİ – Türkiye, dünyada kişi başına en çok çay içilen ülkelerden biri. Kahvaltı, dost meclisleri derken ülkemizde günlük 250 milyon bardak çay içildiği tahmin ediliyor. Çayın, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olduğunu belirten Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş “Siyah çay Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip. Geleneksel demleme yöntemi, tadı, sunumu, parlak ve canlı rengiyle geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyor. Sahip olduğu bu özelliklerin yanı sıra sabah kahvaltısında, öğle molasında ya da akşam vakitlerinde dostlarımızla yaptığımız sohbetlerde her zaman bizlere eşlik ediyor. Çay, bizim için sadece bir ürün değil; aynı zamanda dostluğu, paylaşımı ve sıcaklığı temsil ediyor. Türkiye’de her 10 kişinin 9’u her gün rutin olarak çay içiyor. Dolayısıyla günlük olarak kişi başı en az 3-4 bardak çay tüketiliyor” ifadelerini kullandı. 

250 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Türkiye’nin aynı zamanda dünyanın en büyük çay üreticileri arasında yer aldığını dile getiren Akkuş “Ülkemizde yıllık yaklaşık 280 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştiriliyor. Çay tarımından doğrudan 250 bin, dolaylı olarak bir milyona yakın kişi geçimini sağlıyor” dedi. Türk çayının, lezzeti, kendine has aroması ve yüksek kalitesiyle yurt dışında da rağbet gördüğünü anlatan Akkuş, şunları kaydetti: Yurt dışı satışlarımızı artırmak için uluslararası standartlara uygun üretim yapıyor, yerel pazarların beklentilerini analiz ederek bu doğrultuda stratejiler geliştiriyoruz. Türk çayı sadece bir içecek değil; aynı zamanda bir kültürün temsilcisi. Bu sebeple farklı ülkelerde düzenlenen tanıtım etkinlikleri, fuarlar ve iş birlikleriyle çayımızı daha geniş kitlelere ulaştırmak için yatırımlar yapıyoruz. Türk çayının, özellikle doğal ürünlere artan ilgiden faydalanarak global pazarlarda daha da büyüyeceğine yürekten inanıyoruz.

İlginizi Çekebilir:  TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'dan asgari ücret tepkisi

YÜZDE 10’UNU BİZ KARŞILIYORUZ

İbrahim Akkuş, Trabzon ve Artvin’de üç farklı tesiste yıllık 140 bin ton yaş çay işlediklerini belirterek “Yılda yaklaşık 30 bin tonun üzerinde kuru çay ile Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 10’unu biz karşılıyoruz. Yılda ortalama 22 bin ton paketli ürün satıyoruz. Efor Çay olarak dökme çay, poşet çayı ve meyve çayı alanında oldukça geniş bir ürün gamına sahibiz. Ayrıca Tokat Erbaa’da çay ve kahve üretim, paketleme ve lojistik tesisimiz bulunuyor. Samsun’da geçen yıl tamamladığımız 20 bin metrekare kapalı alana sahip, güneş enerji paneli olan Efor Gübre fabrikamız için ise 11,9 milyon dolarlık bir yatırım yaptık” dedi. Akkuş, 2024 yılının ilk dokuz ayında 4.3 milyar TL’ye ulaştıklarını, 2025 yılı hedeflerinin ise 10 milyar TL ciro olarak açıkladı. 

ÇAYIN FİYATI BİR YILDA %68 ARTTI

Çay fiyatlarının son bir yılda yüzde 68 arttığını belirten Akkuş “Yaşanan artış, üretim maliyetlerindeki yükselişe paralel olarak gerçekleşti. Gübre, enerji, işçilik ve lojistik gibi temel girdilerdeki maliyetlerin artması, fiyat düzenlemesini kaçınılmaz hâle getirdi” dedi. Akkuş iklim tehlikesine de dikkat çekerek “Çay üreticileri, iklim şartları sebebiyle sıkıntılı bir dönem geçirdi. Bu durum, çay fiyatlarında dalgalanmalara yol açtı ve kârlılık baskısını artırdı” diye konuştu. 

BİTKİ ÇAYLARINA İLGİ BÜYÜK

Doğal çay tüketiminin artığını ifade eden Akkuş “Meyve ve bitki çayları hem soğuk havaların gelmesi hem de sağlıklı tüketim trendinin artmasıyla birlikte oldukça fazla talep görüyor. Özellikle bağışıklığı destekleyen ıhlamur, ada çayı, kuşburnu ve zencefil gibi çaylara ilgi çoğalıyor. Mevsimsel olarak baktığımızda, bitkisel çayların popülerliği kış aylarında zirve yaparken, ilkbahar ve sonbaharda da sağlıklı yaşam trendlerinin etkisiyle talep oldukça güçlü seyrediyor. Yaz aylarında ise meyve çayları ve soğuk tüketilebilen çeşitler öne çıkıyor” dedi. 

İlginizi Çekebilir:  Galericilerin poliçe isyanı! Bekleyen araca zorunlu sigorta cep yakıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir