Yükselen gıda enflasyonu, küresel gıda güvenliğini ciddi şekilde etkileyerek özellikle savunmasız nüfusları orantısız şekilde vuruyor. Bu durum, dünya çapında milyonlarca insanın hayat kalitesini olumsuz yönde etkiliyor ve gıda güvencesizliği sorununu derinleştiriyor.
DAR GELİRLİ HANEHALKI TEMEL BESİN MADDELERİNE ULAŞAMIYOR
Gıda fiyatlarındaki artış, düşük gelirli ailelerin temel besin maddelerine erişimini daha da zorlaştırıyor, bu da sağlık sorunları ve yetersiz beslenmeye yol açabiliyor.
Türkiye’de de bu durum giderek daha fazla endişe kaynağı haline geliyor. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, özellikle dar gelirli kesimleri zorluyor.
Birçok kişi, gıda ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor ve gıda harcamalarındaki artış, diğer temel ihtiyaçlar için ayrılabilecek bütçeyi kısıtlıyor.
ZİRVEDEKİ ARJANTİN’DE SIKINTILAR
Güney Amerika’dan Afrika’ya, oradan da Orta Doğu’ya kadar, 2024’te gıda fiyatlarındaki artıştan en fazla etkilenen ülkeler hangileri?
Yukarıdaki grafik, Trading Economics’ten alınan en son verileri kullanarak, en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeleri gösteriyor.
Konu bağlamında tüm ülkeleri geride bırakan Arjantin, gıda fiyatlarında yıllık yüzde 183’lük bir artışla karşı karşıya. Ülke ayrıca, gelecek yılın ikinci çeyreği için tahmin edilen yüzde 120’lik gıda enflasyonu ile dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip olacak.
Arjantin’in yüksek gıda enflasyonu, para biriminin değer kaybı, şiddetli kuraklıklar, ihracata olan bağımlılık, ekonomik istikrarsızlık ve siyasi huzursuzluk gibi bir dizi faktörden kaynaklanıyor.
Filistin, yüzde 115 ile gıda enflasyonunda ikinci sırada yer alıyor. Ancak, 2025’in ortalarına doğru bu oran dramatik bir şekilde yüzde 12’ye düşmesi bekleniyor.
Diğer yandan, bir sonraki sekiz ülkeden altısı Afrika’da yer alıyor. Afrika ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olanlar, yüzde 105 ile Zimbabve ve yüzde 96 ile Güney Sudan.
TÜRKİYE 5. SIRADA
Listenin 5. sırasında gıda fiyatlarında yıllık yüzde 45’lik bir artışlaTürkiye bulunuyor.
Aynı zamanda, Malavi, Nijerya ve Angola gibi diğer Afrika ülkeleri, yüzde 34 ile yüzde 44 arasında değişen oranlarla karşı karşıya, bu da kıta genelindeki geniş çaplı gıda enflasyonunun bir göstergesidir.
Veriler, gelişmekte olan ekonomilerin, gıda harcamalarının hanehalkı bütçelerinin daha büyük bir kısmını oluşturduğu orantısız bir yük taşıdığını gösteriyor.