Dünyanın sofrasını kuruyoruz! Mutfakta en büyük 5’inci ekonomi Türkiye

CANAN ERASLAN’IN HABERİ – Üretim gücü ile dünyanın hemen hemen bütün ülkelerine ihracat yapan, dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 1’i geçen Türkiye, mutfak ürünlerinde daha hızlı koşuyor. Bu sektörde faaliyet gösteren Jumbo’nun Genel Müdürü Hakan Zihnioğlu, dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 17 ve 18’inci sıralarda olan Türkiye’nin mutfak ürünlerinde 5’inci büyük ekonomi oluşturduğunu ifade etti. Dünyada gastronomiye ilginin ve mutfak sanatlarına yatırımın artmasının yanı sıra ailelerin küçülmesinin de daha fazla satış olarak döndüğünü, ekonomik krizlerde de en son etkilenen sektörlerden birinin mutfak olduğunu dile getiren Zihnioğlu “1947 yılında küçük bir atölyede başlayan Jumbo hikayesi, bugün 61 mağaza ve 200’den fazla satış noktasıyla devam ediyor. Markanın tasarımları bugüne kadar 120’nin üzerinde tasarım ödülüne layık görülmüş durumda” dedi. 

GÖKÇEADA’DAN AĞRI’YA…

Bu yıl satılan çatal, kaşık ve bıçağı uç uca eklediklerinde Gökçeada’dan Ağrı’ya kadar yol olduğunu söyleyen Zihnioğlu “Bu yıl 7 milyondan fazla çatal bıçak, 2 milyondan fazla tabak satışıyla toplamda 10 milyon ürün satışı yaptık. Bu yılı 60 milyon dolar ciroyla kapatırken, 2025 yılında 75 milyon dolar ciro hedefimiz var. Aynı zamanda ihracat, ciromuzda bugün itibarıyla yüzde 5 pay alıyor. Bu payı da yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Zihnioğlu, ihracatta büyürken hedef ülkeler olarak Amerika, Güney Amerika, Avustralya ve Japonya gibi gastronomi kültürünün güçlü olduğu bölgelerle, 2 saat uçuş mesafesindeki ülkelere odaklanacaklarını da dile getirdi.

TENCERE KÜÇÜLÜYOR SEPETLER BÜYÜYOR

Zinnioğlu’nun verdiği bilgiye göre sektörde sosyolojik bir değişim söz konusu. Hem tabaklar hem tencere boyutları küçülüyor. Müşteri sayısında da azalma, alışveriş sepetinde artış var. Müşteri başına alışveriş ise 2023’te 3 bin lirayken, bu yıl 7 bin lira civarında. 

İlginizi Çekebilir:  Balinalar beklemeye geçti, düşüş hızlandı! Bitcoin’de 100 bin dolar dikişi ‘şimdilik’ tutmadı

KAP DEĞİŞİR TAT DEĞİŞİR!

Hakan Zihnioğlu, İstanbul Modern ile gerçekleştirdikleri özel işbirliği ile yeni bir koleksiyon hazırladıklarını, Nevin Aladağ, Fahrelnissa Zeid, Adnan Çoker, Seçkin Pirim, Erol Eskici, Taner Ceylan, Horasan, Othmar Pferschy gibi sanatçıların eserlerinden ilham alındığını söyledi. Ürünlerde tasarıma verdikleri önemi ‘Kap değişir, tat değişir’ ilkesiyle açıklayan Zihnioğlu, tasarım bir kahve fincanı, yemeğin karakterine uygun bir tabağın ve toplamda sunumun, alınan keyfi büyük oranda etkilediğini ifade etti.

HER YIL 1 MİLYON YENİ HANE

Türkiye’de her yıl evlilikler, boşanmalar ve aileden ayrı yaşama isteği sebebiyle 1 milyonun üzerinde yeni hane kurulduğunu, bu hanelerin her birinin tencere, çaydanlık, çatal bıçak gibi ürünlerle yeni başlangıçlar yaptığını söyleyen Zinnioğlu “Biz de bireylerin farklı dönemlerinde, yeni başlangıçlarına eşlik ediyoruz. Değişen hayat tarzıyla sofraların boyutu değişiyor, biz de o değişiklikte onların yanında oluyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir