Dünya krize doğru yol alırken enerji üretiminde büyük hamle! Almanya’nın petrol yakıtlı üretimi son 8 yılın en yüksek seviyesinde

Küresel çapta enerji sorunları baş göstermeye devam ederken, Almanya dikkat çekici bir istatistik ortaya çıktı.

SON 8 YILIN ZİRVESİNDE

Almanya’da petrol kaynaklı elektrik üretimi, son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, gazla çalışan enerji üretimi de iki yılın zirvesine çıktı.

Avrupa enerji şirketleri, rüzgar enerjisindeki düşüşe hazırlık yaparken, Almanya’nın gün öncesi elektrik fiyatları Epex Spot SE’de megavat-saat başına 222,18 €’ya ulaşarak son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Karşılaştırmak gerekirse, bu sözleşme son iki yılda 200 €’nun üzerinde sadece 10 günden az bir süre işlem gördü.

Berlin, artan petrol ve gaz talebine rağmen yeşil gündemini zorlamaya devam ediyor. Kasım ayında, Alman kabinesi, petrol şirketlerinin fazla emisyon azaltma kredilerini taşımalarını kısıtlayacak reformları onayladı.

HEDEFLERİN YUKARISINDA

Bu adım, son yıllarda karbon fiyatlarındaki hızlı düşüşten etkilenen ülkenin biyoyakıt endüstrisini destekleyecek. Almanya’da faaliyet gösteren petrol şirketleri, 2022 yılında hedeflerinin %34 üzerinde 3,4 milyon metrik ton biyodizel satarak emisyon hedeflerini karşıladı.

Ancak reformlarla birlikte petrol şirketleri, önümüzdeki iki yıl boyunca geçmiş sera gazı azaltma kotalarını hedeflere ulaşmak için kullanamayacaklar, bu seçenek ancak 2027’de yeniden açılacak.

Almanya Çevre Ajansı, Eylül ayında Çin’deki iklim projeleriyle ilgili şüpheli dolandırıcılık nedeniyle petrol şirketlerinden 215.000 ton CO2 emisyonu için karbon kredilerini reddetti.

2030 YILINA KADAR KAPASİTE ARTIRILACAK

Şirketler genellikle bu hedefleri bitki bazlı biyoyakıtlar veya “yukarı akış emisyon azaltma” (UER) projeleri aracılığıyla karşılıyor. Ancak, bu projelerin gerekli standartlara uyup uymadığı veya var olup olmadığı konusunda bir yıl önce endişeler ortaya çıktı.

Dünyanın hükümetleri daha yeşil bir geleceğe doğru ilerlemeye devam ederken, enerji geçişi pandemi sonrası toparlanmaya çalışan dünyanın bir başka zorluğuyla çarpışıyor: hızla yükselen gıda fiyatları.

İlginizi Çekebilir:  Memur ve memur emeklileri için refah payı masada! Memur-Sen'den Çalışma Bakanı'na ziyaret

Birçok enerji şirketi, 2030 yılına kadar biyoyakıt kapasitesini artırmayı planlıyor ve bu amaçla mısır ve soya fasulyesi yağı gibi ürünleri ana hammadde olarak kullanıyor.

Ancak, bu hamle, palmiye yağı, kanola ve soya fasulyesi yağı dahil olmak üzere birçok emtia ve bitkisel yağın fiyat enflasyonunu tetikliyor. Bu arada, mısır, petrol, bakır ve benzin vadeli işlem fiyatları bir yıl öncesine göre iki katına çıkarken, kereste fiyatları üç katına çıktı. Kısacası, yenilenebilir biyodizel yakıtlarına olan hızlanan talep, emtia fiyatlarının enflasyonunu doğrudan tetikliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir