Dedesi Sultan Abdülhamid’in doktoru! Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın eşi Latife El Durubi Osmanlı torunu çıktı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Devlet Konukevi’nde gerçekleşen görüşmede, Emine Erdoğan ve Latife El Durubi, insani yardımlar, toplumsal dayanışma, kadınların güçlendirilmesi ve eğitimin rolü gibi konularda görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmede ayrıca, savaştan en çok zararı gören kadın ve çocuklar için Türkiye ve Suriye’nin birlikte atabileceği adımlar ele alındı.

El Durubi, Suriye’nin yeniden ayağa kaldırılması noktasında verdiği desteklerden dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

“SURİYE’NİN İNŞASINDA SURİYE HALKININ YANINDA OLDUĞUMUZU BELİRTTİM”

Emine Erdoğan, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün ülkemize resmi ziyarette bulunan Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın değerli eşi Latife El Durubi Hanımefendi’yi ağırlamaktan büyük mutluluk duydum. İnsani yardımlar, toplumsal dayanışma, kadınların güçlendirilmesi ve eğitimin rolü gibi birçok önemli konuyu konuşma fırsatı bulduk. Bilhassa, dünyanın her yerinde savaştan en çok zararı gören kadın ve çocuklar için birlikte atabileceğimiz adımları görüştük.

Suriye’nin yeniden inşası ve yaraların sarılma sürecinde eskiden olduğu gibi bugün de Suriye halkının yanında olduğumuzu belirttim. Barış ve istikrarın hakim olduğu bir geleceğin ortak bir çabanın eseri olduğuna inanıyor, bu yolda atılacak her adımın bölge halkı için kalıcı bir umut olmasını temenni ediyorum.”

Ahmed Şara ile umre yapan Latife el Durubi ilk defa Mekke’de görüntülenmişti 

LATİFE EL DURUBİ’NİN DEDESİ

Medyaya “Latife Şara” olarak da yansıyan Latife el Durubi’nin Osmanlı devleti bürokratlarından Alaaddin El Durubi’nin torunu olduğu ortaya çıktı.

Gazeteci Zeynep Karataş’ın paylaştığı bilgilere göre, hem Ahmed Şara’nın hem de eşi Latife El Durubi’nin soyları, Suriye’nin devlet tecrübesine sahip aristokrat ailelerinden geliyor.

Karataş; Şara ve Durubi ailelerinin Osmanlı bürokratları ve siyasetçileri yetiştirdiğini aktarırken, Ahmed Şara’nın Humuslu aristokrat bir ailenin kızıyla evlendiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir:  Yalova'da su krizi! Sağlık Bakanlığı'ndan beklenen açıklama geldi

Latife El Durubi kimdir diye araştırdığımızda 1984 doğumlu olduğunu görüyoruz. Humus’a bağlı Al Karyatayn beldesinde yaşayan köklü Durubi ailesinin bir ferdi.

Arap Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans yapmış olan Durubi, üç erkek çocuk annesi. Ailesinin siyasetle bağlantısı ise Osmanlı dönemine kadar uzanıyor.

ALAADDİN EL DURUBİ 

Alaaddin El Durubi’yi araştırdığımızda ise şu bilgilerle karşılaşıyoruz:

Osmanlı döneminde Durubi ailesinden Alaaddin El Durubi’nin vali ve büyükelçi olarak görev yaptığı biliniyor.

Latife El Durubi’nin büyük dedelerinden Alaaddin El Durubi, Osmanlı sancaklarında önemli görevler üstlendi ve Suriye siyasetinde etkili bir isim oldu. Osmanlı döneminde, ailesinden birçok ismin valilik yaptığı biliniyor.

1870’lerde Humus’ta köklü ve varlıklı bir ailede doğan Alaaddin El Durubi’nin babası, şehrin belediye başkanlığını birkaç dönem yürütmüştü.

İlk ve orta öğrenimini Trablus ve Beyrut’ta tamamlayan Durubi, yükseköğrenimini ise bugünkü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak bilinen Mekteb-i Şahane’de bitirdi.

Sadece tıp alanında değil, siyaset konusunda da eğitim aldı.

SULTAN ABDÜLHAMİD’İN DOKTORU

Arapça’nın yanı sıra Türkçe ve Fransızca’ya da ileri seviyede hâkimdi. Osmanlı bürokrasisindeki ilk görevine İçişleri Bakanlığı’nda başladı. Suriye Valiliği’nde ise stajyer memur olarak yer aldı.

Kariyerinde hızla yükselen Alaaddin El Durubi, Anadolu’nun pek çok şehrinde görev yaptı.

Aydın’da kaymakamlık, Sivas, Kosova ve Basra’da valilik yaptı. Ayrıca Balkanlar ve Yemen’de büyükelçilik görevlerinde bulundu.

Sadece bir devlet adamı değil, aynı zamanda Sultan Abdülhamid’in doktorlarından biriydi.

Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı sonrasında Suriye’den çekilmesiyle Şam’a döndü ve 1920’lerde Kral Faysal’a bağlılık yemini etti. Faysal tarafından İçişleri Bakanı olarak atandı.

Fransız işgali sırasında Suriye’nin ikinci başbakanı oldu. Ancak bu görevi yalnızca bir ay sürdürebildi. 21 Ağustos 1920’de düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybetti.

İlginizi Çekebilir:  Korunması gereken alan alevler içinde! Kayseri Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda yangın çıktı

Durubi ailesi, Fransız mandasına karşı Suriye’nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol üstlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir