İstanbul’un fethinden sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafınca yaptırılan yapının, yazlık saray yahut burada meydana getirilen müsabakaları kovuşturmak için Fatih Sultan Mehmet’in kullandığı bir köşk olabileceği düşünülür. Yazı içeriğinde İstanbul Arkeoloji Müzesi içinde bir bölüm olarak yer edinen Çinili köşk ile alakalı bilgiler, ziyaret saatleri, giriş tutarı ve resimleri bulunmaktadır.
Giriş kapısındaki 14 sütunla, misafirlerini ihtişamlı bir halde ağırlayan köşk, ön tarafınca tek kat olarak görünse de, arka tarafınca bakıldığında iki kat olarak göze çarpar. Sırça Köşk olarak da malum yapının Çinili Köşk adını alması ise rastlantı değildir elbette. İçerisindeki çini ve seramiklerin eşi olmayan güzelliği başlı başına bir görsel şölendir. Bunun yanı sıra Arkeoloji Kazıları sırasında bulunan 2000 kadar eserin de burada yer alması, Çinili Köşk’ü İstanbul’un ve kendi tarihimizin en mühim parçalarından birisi yapar.
İlk salonda Anadolu Selçuklu dönemine ilişik eserler yer almaktadır. 2. Salonda Osmanlı Dönemi, 3. salonda Selsebilli Oda, 4. salonda ise tekrar Osmanlı Dönemi yer alıyor. 5. Salonda Kütahya eserleri yer alırken 6. salonda ise Çanakkale eserleri bulunuyor. 7. Salonda İznik eserlerine yer verilmiş.
Çinili Köşk, İstanbul Arkeoloji Müzesinin bir kısmı olarak hizmet vermektedir.
Arkeoloji Müzesi giriş tutarı ise 30 TL’dir.
Müzeye giriş 18 yaş altı ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, şehit ve gazi yakınları, er ve erbaşlar, engelliler ve refakatçileri ile Müzekart sahibi olanlar için ücretsiz.
Müze senenin her günü için ziyarete açık. Yaz ve kış sezonu olarak açılış ve kanış saatleri şu şekilde;
Bilet gişeleri müze kapanış saatinden 45 dakika önce kapanmaktadır.
İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alır. İstanbul Arkeoloji Müzesi içinde yer edinen bir bölümdür. Topkapı Sarayı’nın dış surlarının içinde yer edinen köşk, sarayın Gülhane Parkı’na bakan tarafında. Çinili Köşk’e ulaşım için tercih edilebilecek en iyi yol, Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nı kullanmak olacaktır. Tramvayın Gülhane Durağı’nda inildikten sonrasında Çinili Köşke yayan ulaşmak ancak 5-10 dakika şeklinde kısa bir müddette mümkündür.
Anadolu Yakası’ndan Çinili Köşk’e ulaşım için Eminönü, Karaköy yahut Kabataş’a kadar deniz yolu ile yahut Sirkeci’ye Marmaray ile gelip buradan tramvaya alıntılama yapılabilir.
Şahsi aracı ile gelecek olanlarsa araçlarını Eminönü’nde otoparka bırakıp kısa bir yürüyüşle, yahut tramvayla Gülhane’ye kadar gelebilirler.
Müze için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…
Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…
Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…
Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…
2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…