Bizim konutlar devlete emanet! Los Angeles yangını sigortanın önemini gözler önüne serdi

KAAN ZENGİNLİ’NİN HAHBERİ –Los Angeles kenti ve çevresinde günlerdir süren yangınların sigorta sektörüne faturası ağır oldu. Ekonomik kaybın 60 milyar dolar olduğu öngörülürken, sigorta sektörünün en fazla 20 milyar dolarlık kısmını ödeyebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca sigorta şirketlerinin bölgedeki bazı poliçeleri iptal etmesi ve yenileme yapmaması nedeniyle tazminat davaları ile karşı karşıya geleceği belirtiliyor. İş yeri ve konut dâhil 10 binden fazla yapının yok olduğu bu felaket Türkiye sigortalılık durumunu da sorgulatmaya başladı. Ancak durumun pek de iç açıcı olmadığı ifade ediliyor. Çünkü ülkemizde özel konut ve iş yeri sigortalatma oranı oldukça düşük. ABD’de sigortalı konut ve iş yerinde oran yüzde 95’leri bulurken Türkiye’deki yangına karşı sigortalı konut sayısı 5,1 milyon adet. Bu da toplam konutların yüzde 20’sinin sigortalı olduğu anlamına geliyor. Küçük işletmelerin de 861 bini sigortalı. Bu da işletmelerin yüzde 30-35’inin yangına karşı sigortalı olduğu anlamına geliyor. Özel konut ve iş yeri sigortalar; yangın, yıldırım, infilak, DASK kapsamı dışındaki deprem, sel, su baskını, dolu, fırtına gibi riskler ile hırsızlık, su tesisatı arızaları, cam kırılması ve elektrik hasarları ile buna benzer birçok teminatı içine alıyor. Konut poliçesi fiyatları 3-15 bin TL, iş yeri poliçeleri ise 20 bin TL’den başlar. Bu fiyatlar, konum, eşya ve iş sektörüne göre de değişiklik gösterebiliyor. 

EN ÇOK YANGIN EVLERDE 

İstanbul İtfaiyesi’nin verilerine göre şehirde yılda 22 bin, Türkiye genelinde ise her yıl yaklaşık 1.500 endüstriyel yangın meydana geliyor. Bu yangınlar, yıllık 250 milyon avro ekonomik zarara yol açıyor. Yangınların yüzde 45’i konutlarda gerçekleşiyor. Bunların yüzde 40’ının mutfak, yüzde 20’sinin soba ve elektrikli ısıtıcı kaynaklı olduğu belirtiliyor. Sigorta sektörü temsilcileri ABD’de yaşanan felaketin sigortalı olmanın önemini gösterdiğini belirterek “Türkiye’deki konutlarda DASK poliçe oranları yükseliyor. Ancak bu sigorta türü yalnızca deprem durumlarını karşılıyor. Oysaki yangın, sel-su baskınları, hırsızlık gibi birçok risk daha bulunuyor. Bunlar için de özel konut poliçeleri var, ancak vatandaşlarımız bunlara rağbet göstermiyor” açıklamalarında bulunuyor.

İlginizi Çekebilir:  Türkiye'nin ihracatını en fazla artırdığı ilk 10 ülke belli oldu: Şaşırtan ülkeler, dudak uçuklatan rakamlar...

FAIR PLAN DEVREYE GİRDİ

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan BMS Group Genel Müdürü Kerim Gürkan “ABD’de konutların, iş yerlerinin, araçların tamamı sigorta sistemi içinde. Öyle ki, birkaç yıl öncesinde kimi sigorta şirketleri bölgedeki konutları sigortalamak istemedikleri için ya fiyatları yükselttiler ya da tamamen sigorta satışını durdurdular. Bunun üzerine devreye; Kaliforniya Fair Plan adı verilen ve sigorta şirketlerinden sigorta yaptıramayan konut ve iş yerlerine sigorta teminatı sağlayan ve devlet tarafından işletilen sigorta havuzu girdi. ABD’de, şimdilik yangının maliyeti 60 milyar dolar, bunun 20 milyar dolarını sigorta sistemi karşılayacak” dedi. 

VERGİ DESTEĞİ SİGORTALILIĞI ARTIRIR

Türkiye’de sigortalılık bilincinin henüz yeterli seviyede olmadığını da ifade eden Gürkan “Bırakın özel poliçeleri devletin mecburi tuttuğu trafik ve DASK poliçeleri yapmaktan bile kaçınıyoruz. Sigorta hayati önem taşıyan bir konu. Bu nedenle çeşitli tanıtımlar, reklamlar ya da kamu spotları gibi desteklerle süreç iyi anlatılmalı. Devlet bu tür poliçelere vergi desteği de verebilir. Bu sayede sigortalılık oranları yükselecektir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir