Bilecik Harmakaya Kanyonu hassas alan olarak tescillendi:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan 9448 sayılı kararda, Bilecik’in Yenipazar ilçesi sınırları içerisinde bulunan Harmankaya Kanyonu yer aldı. 

Kararda, kanyonun potansiyel doğal sit alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, sınır ve koordinatları belirlenen alan kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109’uncu maddesi gereğince karar verildiği bildirildi.

HARMANKAYA KANYONU VE BÖLGE ÖZELLİKLERİ 

Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu topraklar olması sebebiyle özel bir öneme sahip. Sakarya ırmağının etrafında kurulan göletleri ve akarsu zenginliği ile tanınan yörede antik çağlardan günümüze tarihi izler bulunuyor.

Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi Türbesi ve Bilecik’te bulunan Şeyh Edebali Türbesi bölgenin başlıca ziyaret yerleri arasında bulunuyor.

Bölgenin adı Bizans İmparatorluğu döneminde Hadrianoi (Harmankaya) olarak geçiyor.   

Harmankaya Kanyonunun bulunduğu Harmanköy de Osman Gazi’nin yakın silah arkadaşı Abdullah Mihal Gazi’nin türbesi yer alıyor.

Asıl adı Mikhael Kosses olan Harmankaya Tekfuru, Osman Gazi sayesinde Müslüman olmuş ve Abdullah Mihal Gazi adını almıştır. Mihal Gazi meşhur Osmanlı akıncıları Mihaloğulları’nın da dedesidir.

Yine burada, bu köyün, daha önceleri ilim merkezi olduğunun kanıtı durumundaki Hatip Dede adında bir türbe de bulunuyor.

Kaymakamlık web sitesinde Harmankaya Kanyonu için şu bilgiler veriliyor:

“Doğa Koruma ve Milli Parklar, II. Bölge Müdürlüğü, Bilecik Şube Müdürlüğü’ne bağlı olan Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı, ismini çıkışından alan tek kanyon olma özelliğine sahiptir! Kanyonun girişi Yenipazar’da çıkışı İnhisar ilçesindeki Harmanköy’dedir.

Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı, kanyon yapısı ve manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun bir tabiat parçası olmasının yanında doğal, rekreasyonel ve görsel değerleri de barındıran ülkemizdeki önemli  açık hava rekreasyonel kaynaklarındandır.

İlginizi Çekebilir:  Dışarıdan bakınca her şey normal! Sadece yayalar kullanıyor, görenler hayrete düşüyor

Tabiat Parkında orman ekosistemini oluşturan ve münferit fertler olarak bulunan Karaçam, Ardıç ve Meşe türleri yaygın şekilde bulunur.

Harmankaya Kanyonu ve Tabiat Parkı; yaban domuzu, kurt, tilki, çakal, tavşan ve bazı küçük memelilerin yaşam alanıdır. Ayrıca yırtıcı ve ötücü kuşlar ile akarsu balık türleri görülmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir