Otomobil teknolojileri üretmekten ziyade pazarlama stratejilerine yatırım yapan Volvo, insanların aklına “En güvenli otomobil” olarak girmeyi başardı. Yıllarca kendi yaptığı kaza testleriyle viral reklamlara imza atan marka bir yana, gerçekten güvenlik testleri nasıl yapılıyor, nasıl denetleniyor, testler hangi kriterlere göre sonuçlanıyor gelin hep birlikte hem bunlara hem de gerçekten en güvenli otomollere göz atalım.
EURO NCAP NEDİR?
İngilizce açılımı European New Car Assessment Programme olarak karşımıza çıkan Euro NCAP’i Türkçeye, “Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı” olarak çevirebiliriz. 1997 yılında İngiltere’de kurulan ve Avrupa Komisyonu başta olmak üzere Almanya, İsveç, Hollanda ve İspanya tüketici ve motorlu araç organizasyonları tarafından desteklenen kurumun merkezi ise Belçika’nın Brüksel şehrinde.
Euro NCAP, yeni araçlar için yaptığı çarpışma testlerinde yıldızlı bir puanlama sistemi kullanarak önden, yandan ve direk çarpışmaları gibi farklı senaryolara göre bir ortalama çıkarıyor. Ayrıca elde edilen veriler belirli prosedüre uygun şekilde sürücü, yolcu ve çocuk ile yaya güvenliği alanında ayrı ayrı değerlendirilerek bu yıldızlarla değerlendirilir; en az 0, en çok 5 yıldız verilyor.
Ön çarpışma testleri 64 km sabit hızda duran bir bariyere çarpmak, yan çarpışma testleri ise 50 km hızda bir bariyerin aracın sürücü kapısı tarafından çarpması şeklinde gerçekleşiyor. Direğe çarpma senaryosu ise 29 km hızla yanal hareket eden aracın 259 mm. çapında sabit duran bir direğe sürücü kapısı kısmından çarptırılmasıyla gerçekleşiyor.
EN GÜVENLİ AİLE OTOMOBİLLERİ LİSTESİ
SIRLAMA HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAPILIYOR?
En güvenli otomobiller listesinde markalar, toplamda aldıkları 5 yıldıza göre değil, sürücü, yolcu, arka koltukta oturan yolcu, çocuk ve araç koltuğuna monte edilmiş bebek mankenlerin aldığı darbe yüzdesine göre ayrıca sınıflandırılıyor. Öte yandan yaya güvenliği ve diğer araçların içinde oturanlara verdiği zarar, kaza anında aracın içindekilerin kolay çıkarılabilmesi, otomobilin acil çağrı bildirmesi gibi her yıl test kriterlerinde güncellemeler yapılıyor ve şartlar zorlaştırılıyor. Kısaca 3 yıl önce 5 yıldız alan bir otomobil, 2025 yılında 5 yıldız alan bir otomobille aynı güvenliğe sahip değil. Başka bir deyişle belirtmek gerekirse 3 sene önce 5 yıldız alan bir otomobil 2025’te aynı dereceyi alması biraz zor…