ÖMER TEMÜR’ÜN HABERİ – Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zekâ ve robotik süreçlerle evlerde akıllı hayat başlıyor. Evlerin vazgeçilmezi beyaz eşyalar birbiriyle konuşuyor, akıllı kullanım ile enerji ve sudan daha fazla tasarruf sağlanıyor. Klimalar daha akılcı şekilde ısıtma ve soğutma yaparken, giyilebilir cihazlar ve kameralar evde yaşlı, bebek ve evcil hayvanların uzaktan izlenmesine imkan sağlayarak muhtemel risklerin önüne geçiyor. Bu dönüşümün Türkiye’deki öncüleri arasında ise Vestel yer alıyor. Her yıl cirosunun yüzde 20’sini Ar-Ge’ye ayıran Vestel, kullanıcıların sürdürülebilir bir hayata geçişini destekleyerek tasarruf ve verimliliği üst seviyeye çıkarıyor.
TÜRKİYE’NİN HCA’DAKİ TEK TEMSİLCİSİ
Bu anlayışla, 2021 yılında kurulan Home Connectivity Alliance’ın (HCA) Türkiye’den tek temsilcisi ve yönetim kurulu üyesi olduklarını belirten Vestel Pazarlama Genel Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu, dünyada tamamen entegre akıllı bir ekosistem sunan 5 üreticiden biri olduklarını söyledi. Uylukçuoğlu, “Bugün cihazlarımızın yüzde 60’ı akıllı. Yani Wi-Fi ile uzaktan yönetilebiliyor. Vestel Akıllı Yaşam ve Veezy uygulamasıyla kullanıcılarımıza cihazlarını tek platformdan takip etme ve yönetme imkânı sunuyoruz. Bu uygulamalar sayesinde tüketiciler, enerji ve su tüketimlerini kolayca ölçümleyebilir. İlk aşamada Vestel çamaşır makineleri ve klimalarda bulunan enerji yönetim özelliği ile kullanıcılar, enerji tüketimlerinde klimalarda yüzde 25’e varan tasarruf sağlayabiliyor. Şubat ayında ise bulaşık ve kurutma makinelerinde de enerji ölçümlerine başlayacağız” diye konuştu.
KLİMADAN IŞIKLI UYARI
Uylukçuoğlu, çamaşır ve kurutma makinelerinin de birbiriyle konuşmaya başlayacağını ifade ederek, “Kurutma asistanı özelliği, akıllı çamaşır makinesi ile kurutma makinesi arasında iletişim kurarak en uygun kurutma programını öneriyor. Aqua Mikrofiber Filtre teknolojisimikrofiberlerin doğaya karışmasını engellerken akıllı buzdolapları, elektrik kesintisi durumunda kullanıcılarını bilgilendirerek gıda güvenliğini koruma altına alıyor. Akıllı fırın, Şef Gibi Pişir özelliğiyle daha önceden şefler tarafından hazırlanmış tariflere uygun pişirme işlemlerini otomatik olarak gerçekleştiriyor. Akıllı klimalar, ortamın hava kalitesini ölçerek ambiyans aydınlatma özelliğiyle görselleştiriyor ve hava temizleme fonksiyonuyla iyileştiriyor. Ayrıca faturaları limitleyerek, belirlenen miktarın aşılması durumunda uyarıda bulunuyor” dedi. Uylukçuoğlu ayrıca Veezy uygulamasıyla dünyadaki 29 milyon TV’de yer aldıklarını belirterek, “Çocuk TV’de oyun mu oynuyor, Netflix mi izliyor, hangi kanalı izliyor görebiliyoruz. Adeta reyting ölçüyoruz” ifadelerini kullandı. Ulukçuoğlu, Vestel Asistan ile de sipariş takibi, kampanya bilgisi ve montaj destek hizmetleri verdiklerini dile getirdi.
YAŞLI VE BEBEKLER TAKİP ALTINDA
Vestel, sağlık alanında da kontrolü ele alıyor. Firma tansiyon ve EKG ölçebilen yeni nesil akıllı saatlerle kişinin performansını ve stres seviyesini ölçen ölçüm bantlarını bu yıl içerisinde kullanıcılarına sunmaya hazırlanıyor. Ayrıca, yaşlı bireyler ile bebeklerin hayat kalitesini artırmak için düşmeleri algılayan akıllı kamera, pencere ve kapı sensörleri ile evcil hayvanlar için geliştirilen akıllı mama kabı, akıllı su pınarı evcil hayvan sahiplerinin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.
AŞI VE TEŞHİR ÜRÜNLERİNE TAKİP
Vestel IoT çözümleriyle Türkiye’de 15 bine yakın aşının soğuk zincir takibinin yapılmasına imkan sağlarken, gelecek dönemde eczanelerde olmayı hedefliyor. Vestel Dijital Göz uygulamasıyla da bayilerdeki stok yönetimi ve teşhir ürünlerin görsel taramasını yaparak sergilenen ürünlerin güncel ve eksiksiz olmasını sağlıyor. Firma ayrıca, Doğa İçin Tek Kutu projesiyle TV ürünlerinde tek kullanımlık kutular yerine defalarca kez kullanılabilecek kutular ile sürdürülebilirliğe destek veriyor.