Bayraktar TB2’den yeni başarı: Nijerya’dan rekor sipariş!

Türkiye’nin ilk milli silahlı insansız hava aracı (SİHA)” ve “en fazla ülke tarafından tercih edilen SİHA” ünvanlarına sahip Bayraktar TB2, 1 milyon uçuş saatini aşarak yeni bir rekora imza atarken Nijerya hükümeti, Savunma Bakanlığı’nın talebi üzerine altı adet Türk üretimi Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı satın alınmasına karar verdi.

The Whistler gazetesinin paylaştığı habere göre, Nijerya’nın başkenti Abuja’da düzenlenen bir törende konuşan Tuğgeneral U.G. Ogeleka, Kuzey-Batı bölgesindeki operasyonel kabiliyeti artırmak amacıyla 43 adet Bayraktar TB2 SİHA alımının planlandığını açıkladı.

TÜRKİYE’DE EĞİTİM ALDILAR

Tuğgeneral U.G. Ogeleka, yaptığı açıklamada Nijerya Ordusu’ndaki 35 subay ve 11 askerden oluşan bir grubun Türkiye’de Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının kullanımı ve bakımı konusunda özel eğitim aldığını belirtti.

Eğitimi tamamlayan 46 profesyonel arasında 7 görev operatörü, 23 mühendis ve teknisyen, 14 çok pilotlu uçak pilotu yer alıyor.

Tuğgeneral ayrıca, “Project Guardian” olarak adlandırılan bu girişimin, bölgedeki isyan ve diğer güvenlik sorunlarına karşı askeri operasyonların etkinliğini artırmayı hedeflediğini vurguladı.

NEDEN TB2 TERCİH EDİLİYOR?

Türk havacılık tarihine damga vuran Bayraktar TB2, 27 bin 30 feet irtifaya ulaşarak kendi sınıfında Türkiye’nin irtifa rekorunu kırdı. Milli SİHA, 16 Temmuz 2019’da Kuveyt’te gerçekleştirdiği gösteri uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu koşullara rağmen 27 saat 3 dakika boyunca kesintisiz uçarak bir başka rekorun sahibi oldu.

DÜNYA HAVACILIĞINDA BİR İLK: FIÇI TONOSU YAPAN SİHA

Bayraktar TB2, 31 Mayıs 2024’teki test uçuşlarında otonom fıçı tonosu manevrasını başarıyla gerçekleştiren ilk ve tek SİHA olarak dünya havacılık tarihinde bir ilki başardı. Savaş uçaklarının önemli manevralarından biri olan bu hareket, daha önce hiçbir insansız hava aracı tarafından başarılamamıştı.

İlginizi Çekebilir:  ABD'de kayıp milletvekili skandalı! 81 yaşındaki Kongre üyesi Granger Demans Bakım Evi'nde ortaya çıktı

BAYRAKTAR TB2 SİHA: HIRVATİSTAN’IN YENİ KORUYUCUSU

Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’lar, Türkiye dışında birçok ülkede etkin şekilde görev alıyor. Yakın zamanda Hırvatistan’ın güvenliğini sağlamak üzere envantere dahil edilmesi planlanıyor.

KARABAĞ’DA ZAFERİN ANAHTARI

Bayraktar TB2, Türkiye’nin terörle mücadelesinde üstlendiği kritik rollerin yanı sıra uluslararası arenada da etkinliğini kanıtladı. Milli SİHA’lar, 30 yıl süren Karabağ işgalinin sona erdirilmesinde kilit rol oynayarak Azerbaycan’ın zaferinde büyük katkı sağladı.

FELAKETLERDEN YANGINLARA, ÇOK YÖNLÜ KULLANIM

Bayraktar TB2 SİHA’lar sadece güvenlik görevleriyle değil, doğal afetler ve insani yardım operasyonlarında da aktif rol oynuyor. 24 Ocak 2020’deki Elazığ depreminin ardından görev yapan SİHA’lar, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremlerinde toplam 2417 saat 6 dakika uçuş gerçekleştirerek arama kurtarma çalışmalarına destek verdi. Ayrıca 2020-2024 yılları arasında 4091 orman yangını Bayraktar TB2’ler tarafından tespit edilerek büyümeden kontrol altına alındı.

İHRACAT ŞAMPİYONU BAYKAR

Baykar, tüm projelerini öz kaynaklarıyla hayata geçirirken 2003’te başlayan İHA Ar-Ge sürecinden bu yana gelirlerinin büyük kısmını ihracattan elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, savunma ve havacılık sektöründe üç yıl üst üste ihracat lideri oldu. Baykar, Bayraktar TB2 için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI için 10 ülkeyle ihracat anlaşması imzalayarak sektörün lideri konumunu güçlendirdi. Firma, gelirlerinin yüzde 90’ını ihracattan elde ederek Türkiye’nin savunma ihracatında liderlik bayrağını taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir