Bakan Şimşek’ten ‘tersine çevireceğiz’ sözleri! Atılacak adımları bir bir açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) “2024 Yılı Değerlendirmesi 2025 Yılı Beklentileri” programında yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya ekonomisine yönelik son derece kritik değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 76’sının Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya, yani yakın coğrafyaya gittiğine işaret eden Şimşek, buralarda 2025’te öngörülen büyümenin 2024 ve 2023’e göre çok daha olumlu olduğunu söyledi.

ENFLASYON DÜŞÜŞ EĞİLİMİNİ SÜRDÜRECEK

Bakan Şimşek, dünyada enflasyonda düşüşün devam ettiğini belirterek,”2023, 2024’e göre 2025’te dünyada enflasyon düşmeye devam edecek, öngörülen rakam ortalama yüzde 4,3. Gelişmiş, ABD gibi Avrupa Birliği gibi bölgelerde yüzde 2 civarına inmesi bekleniyor. Bu gerçekleşirse hem Avrupa Merkez Bankası hem Amerika Merkez Bankasının kısa vadeli faiz oranlarının düşük seyretmesi, daha da düşmesi beklenir” değerlendirmesinde bulundu.

Emtia fiyatlarında 2025’te önemli bir değişiklik öngörülmediğini aktaran Şimşek, jeopolitik gerginliklerde hızlı bir artış olduğunu, finans piyasalarının, sermaye piyasalarının bunu pek dikkate almadığını, etkilerinin sınırlı olacağını düşündüğünü belirtti.

“CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI”

ABD ve Çin arasında yaşanan jeostratejik rekabet nedeniyle küresel ticarette parçalanmanın yeni normal olduğuna dikkati çeken Şimşek, ticaretteki sınırlamaların Çin-ABD merkezli olarak ciddi boyutlara ulaştığını dile getirdi.

Şimşek, son 2 yılda çok sayıda sınırlama söz konusu olduğunu belirterek, “Küresel imalat sanayi üretiminin üssü kaydı. Çin’in küresel imalat sanayindeki payı yüzde 8,6’dan yüzde 30’un üzerine çıktı. Aynı dönemde Avrupa Birliği, ABD, Japonya gibi birçok ülke, gelişmiş bölge, gelişmiş ülke, küresel imalat sanayi katma değerindeki paylarında ciddi düşüş yaşadı” diye konuştu.

“BİRTAKIM ADIMLAR ATTIĞIMIZI GÖRECEKSİNİZ” 

Dünya nüfusunun hızla yaşlanmasından bahseden Şimşek, Türkiye’de bu hızın son yıllarda arttığını, bundan sonraki dönemde de artışın devam edeceğini söyledi.

İlginizi Çekebilir:  Bakan Şimşek'ten ucuz ev müjdesi! Konut sayısı artacak

Şimşek, Türkiye’deki doğurganlık oranının hızlı düşmesine işaret ederek, “O nedenle bizim önemli yapısal dönüşüm alanlarımızdan bir tanesi, önümüzdeki dönem için konuşuyorum, bu doğurganlık hızındaki yavaşlamayı tersine çevirecek birtakım politika, uygulama ve tedbirler üzerinde olacak. Zaten yakın dönemde buna ilişkin birtakım adımlar attığımızı göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNDE KIRILGANLIKLARI AZALTTIK”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’de uyguladıkları dezenflasyon programının sürdürülebilir yüksek büyüme ve gelirin daha adil dağılımını amaçladığının altını çizerek, bu süreçte fiyat istikrarının, mali disiplinin, sürdürülebilir cari açığın, kurun istikrarlı olmasının, yapısal dönüşümün öneminden bahsetti.

Programı 1,5 yıldır uyguladıklarını dile getiren Şimşek, “Biz şuna inanıyoruz, Türkiye ekonomisinde kırılganlıkları azalttık, makro finansal istikrarı sağladık. Başladığımız noktaya göre Türkiye ekonomisi daha az kırılgan, makro finansal istikrar daha güçlü. Bütçe disiplinini deprem yaralarını sardığımız bir dönemde tesis ediyoruz. Dezenflasyon başladı, reel ekonomi etkilendi ama şu ana kadar dayanıklı. İstihdam artışı var” diye konuştu.

“7 MİLYAR DOLARDAN FAZLA YATIRIM BAŞVURUSU ALDIK”

Şimşek, enflasyonu düşürerek, sermaye piyasalarını derinleştirerek, iş dünyasına gerçek anlamda daha çok ortak alıp ama stratejik kararları kendilerinin verip, süreçleri kendilerinin yönettiği bir yapıyı kazandırmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Enflasyonun yüksek olduğu ortamda para kısa vadeye gidiyor. Amacımız vadelerin uzaması. Vergi politikamızı ona göre şekillendiriyoruz, şekillendirmeye devam edeceğiz. Bizim için en önemli konu; faktör verimliliği. Verimliliği artırarak Türkiye refah oluşturabilir. Amacımız 2000’li yılların başında olduğu gibi daha fazla yatırım, teknoloji üzerinden tekrar verimliliği artırmak. En önemli önceliğimiz bu. Bu sene makrofinansal istikrar anlamında biraz rahatladık, enflasyonu indirip, bu türden yatırımları önceliklendireceğiz. Sanayide çok iyi bir yerimiz var, kişi başı gelirimize göre sanayideki konumumuz çok iyi, bunu korumamız lazım. HIT-30 Programımız var. Nispeten yüksek teknoloji alanlarında 7 milyar dolardan fazla yatırım başvurusu aldık.”

İlginizi Çekebilir:  Türkiye'nin ihracatını en fazla artırdığı ilk 10 ülke belli oldu: Şaşırtan ülkeler, dudak uçuklatan rakamlar...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir