Aspendos kenti, antik tiyatrosu ile ünlü olan ve Antalya’da yer edinen bir kenttir. Aspendos Antik Tiyatrosu Antalya’nın Serik ilçesinde yer alır ve Aspendos kentinin en mühim yapısı olarak bilinmektedir.
Tiyatro Romalılar tarafınca M.S 2. yüzyılda inşa edilmiş ve tarihteki en iyi korunan tiyatrolar arasına girmiştir. Tiyatro bir aleni hava tiyatrosu olarak inşa edilmiştir. Tiyatronun yapımına 138‘de başlanmış ve yapım 164‘de tamamlanmıştır. Tiyatro, günümüze kadar korunarak ulaşabilmiş ender yapılar arasındadır. Aynı zamanda tiyatronun mimarının Aspendos’lu Theodoros’un oğlu Zenon olduğu da bilinmektedir. Tiyatro, mimarı tarafınca Aspendos kentinin imparator ailesine ve tanrılarına sunulmuştur. Günümüzde tiyatro, muhtelif konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Aspendos kenti her sene oldukça yüksek miktarda gezgin almakta ve zamanı yapısı ile turistleri kendine fanatik bırakmaktadır.
Tiyatro ancak yapısı ile değil bununla beraber da hikayesi ile turistlerin dikkatini çekmektedir. Hikaye aslen dramatik olsa da oldukca büyüleyicidir. Aspendos kralının oldukca güzel bir kızı vardır. Kral, kızını evlendirmek talep eder ama güzel kızına kimseyi layık göremez. Bunun üstüne kral bir karar alır ve ” Halkımız, kentimiz için en faydalı şeyi meydana getiren şahıs ile kızımı evlendireceğim.” diyerek kararını halka duyurur. Bu haberi duyan iki ikiz kardeş ise derhal çalışmalara başlarlar. Kardeşlerden bir tanesi engebeli arazileri aşarak şehre su gelmesini elde eden bir su geçidi inşa etti, öteki ise antik bir tiyatro.
Antik tiyatronun en mühim özelliği ise, sahnenin tam ortasında yere düşen bir bozuk paranın dahi sesini en üst sıradaki ferdin oldukça net duyabilecek olmasıydı. Kral su geçidinden oldukca etkilenmiş ve kızını su geçidini inşa eden kişiye vermek istemişti. Fakat antik tiyatroyu inşa eden öteki kardeş, kralın kızı ile evlenmeyi oldukca istediği için krala bir oyun oynamaya karar vermişti. Krala inşa etmiş olduğu yapıtın ne denli başarıya ulaşmış bulunduğunu ispat etmek adına mimar, kralın üst sıralarda gezdiği bir vakti kollayıp sahnenin ortasından ”Kızını buranın mimarına vermelisin” diye fısıldamıştı. Fısıltıyı oldukca net bir halde duyan kral bu yapıttan oldukca etkilenmiş ve kızını kime vereceğini bilememişti. Kral, kızını iki mimarın da hak ettiğini düşündü ve kızını, devasa ve son aşama keskin bir kılıç ile ortadan ikiye böldü. Bir yarısını bir kardeşe, öteki yarısını da öteki kardeşe verdi.
aspendos antik şehrine erişim fiyatı şahıs başı 42 tl olarak belirlenmiştir.
örenyeri ziyaret saatleri yaz ve kış mevsimlerinde farklılık göstermektedir. Ziyaret saatleri şu şekildedir;
Aspendos antik tiyatrosu, antalya ilinin serik ilçesinde yer almaktadır. Bölgeye antalya siyah yolunu takip ederek aracınız ile ulaşabilirsiniz. Siyah yolunun yaklyemekık 40. Kilometresine ulaştıktan sonra gördüğünüz sapaktan girdiğiniz vakit kısa yegane zaman sonra bölgeye ulaşmış olursunuz. Aynı anda muhtelif devir şirketleri de bölgeye turlar düzenlemektedir. Antik şehir turistlerin ziyaretine yaz aylarında saat 08:00 ile 19:00 arası, kış aylarında ise saat 08:00 ile 17:00 arası açıktır.
örenyeri maksadıyla harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…
Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…
Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…
Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…
2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…