Antalya ancak plajları ve mükemmel doğası ile değil, bununla birlikte tarihsel mirasıyla da göz dolduruyor. Şehrin mirasını bünyesinde barındıran Antalya Müzesi, bu anlamda oldukca mühim bir role haiz.Müze ile alakalı ayrıntılı bilgiler içeren yazımızda müzede yer edinen eserler ile giriş ücreti, ziyaret saatleri ve nerede ile ayrıntılı ulaşım bilgilerine yer verdik.
Antalya Müzesi ancak Türkiye’nin değil bununla birlikte Avrupa’nın da en kapsamlı müzelerinden biri durumunda. Müze 1922 yılında Alaaddiin Camisi’nde serüvenine başladı. Hem Antalya aynı zamanda çevresindeki antik kentlerde çıkarılan eserler, Antalya Müzesi’nin büyümesini sağladı. Oldukça sağlam bir koleksiyona haiz olan Antalya Müzesi, yerli ve yabancı ziyaretçileri kendine fanatik bırakıyor. Eserlerin bir kısmı 1. Dünya Savaşı sonrasında işgalcilerin yağmalama girişimlerinden kurtarılmıştır. Müze 1937 yılında Alaaddin Camisi’nden Yivli Minare Camii’ne geçiş yaptı. 1972 senesinden bu yana da hala bugünkü yerinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Antalya Müzesi yakın tarihte pek oldukca kere ödüle layık görüldü.
1988 yılında “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi” ödülü ile onurlandırıldı. Müze, toplamda 30 bin metrekarelik bir hacme haiz. Bunun 7 bin metrekaresi kapalı alana dahil. Müze arasında 14 ayrı sergi salonu haricinde aleni hava galerileri bulunuyor. Aynı zamanda çocuk kısmı ismi verilen hususi bir bölüm de minik ziyaretçilerden büyük alaka görüyor. Müzede toplamda 7 binden fazla yapıt laf konusu. Müze yenilenip uygar bir görünüşe kavuştuktan sonra yeni yeni video yayın salonları ve kafeteryalar eklendi. Eserlerin mühim bir bölümünü Paleolitik Çağ ile Roma Dönemi arasına ilişik eserler oluşturuyor. Müze arasında ancak Osmanlı kültürüne odaklanmış ayrı bir galeri de laf konusu.
Antalya tarihsel anlamda pek oldukca medeniyete kucak açmış, konumu itibariyle her daim oldukca değerli olarak görülmüş bir şehir. Antalya Müzesi, eserlerindeki çeşitlilikle bu zenginliği ortaya koymaktadır. Antalya Müzesi’nde sikkeler, ikonalar, kabir kültleri ve imparatorluk heykelleri eserlerin başını çekiyor.
Bunun haricinde hikayesel anlamda birtakım hususi eserler de yok değil. Örneğin 1960’ların başlangıcında müzeden kaçırılan ve hemen sonra İsviçre’de ele geçirilen Herakles Lahdi, bugün müzenin en popüler parçaları içinde gösteriliyor. Perge Antik Kenti kazılarında ortaya çıkarılan Caracalla isminde heykel de müzenin nadide parçaları içinde bulunuyor. Müzede; çocuk kısmı, seramik eserler salonu, imparatorluklar salonu, bölge kazılar salonu, mozaik salonu, tanrılar salonu, lahitler salonu, etnografya salonu şeklinde eserlerin tematik olarak ayrılmış olduğu mühim bölümler yer alıyor.
müze erişim fiyatı 36 tl‘dir. Müzekart burada geçerlidir.
DÖNEM | AÇILIŞ SAATİ | KAPANIŞ SAATİ |
KIŞ 31 Ekim – 1 Nisan | 08:30 | 17:30 |
YAZ 1 Nisan – 31 Ekim | 08:30 | 19:00 |
Müze, antalya ilinin muratpaşa ilçesinde yer almaktadır. Adres ve iletişim verileri ise şu şekilde; Adres : Bahçeli evler Mah. Konyaaltı Cad. No 88 Telefon : (0242)238 56 88
müze maksadıyla harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Uzun süredir dalgalanan kripto piyasasında Bitcoin, haftanın ilk iki gününde etkileyici bir yükseliş yakaladı. Salı…
Araştırmacı-Yazar İhsan Aktaş'ın Sıradışı Deneyimi: Deniz Canlıları Müzesi'nde Şaşırtıcı Keşif Beylikdüzü'nün gizemli köşelerinde yüzen sıra…
Bir döneme damga vurduktan sonra hem kariyeri hem de özel hayatında büyük bir çöküş yaşayan…
Yönetmenliğini Ahmet Sönmez'in üstlendiği "Yıldız Tozu", 22 Eylül'de seyirciyle buluşacak. Yazar Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930-1937 yılları arasında gerçekleştirdiği yurt gezilerine ilişkin yeni görüntüler Film Mirasım…
2023 yılının en çok merak edilen filmleri bu Cuma sinemalarda sizleri bekliyor olacak. Özellikle Barbie…