Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da, üretim iki yıldır azalıyor. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülke ekonomisinde kayda değer bir toparlanmanın şu anda olası olmadığını belirtti.
ENFLASYON ORANI YÜKSEK SEYRETMEYE DEVAM EDECEK
Bundesbank ayrıca, Almanya’daki enflasyon oranının yüksek seyretmeye devam ettiğini vurguladı. Banka, Alman ekonomisinin 2025’in ilk çeyreğinde uzun süredir devam eden durgunluk döneminden çıkmasının beklenmediğini duyurdu. Bu durgunluk, zayıf imalat sektörü ve özel harcamaları baskılayan belirsizliklere bağlanıyor.
Banka, Almanya’daki fiyat baskılarının yılın başında yüksek kalmasının muhtemel olduğunu da belirtti. Fosil yakıtların karbon fiyatındaki artış, ülke genelinde toplu taşıma ve özel sağlık sigortası gibi faktörler, bu enflasyona katkıda bulunan etkenler arasında yer alıyor.
ALMANYA’DA FİYATLAR NEDEN ARTIYOR?
Çin ve ABD gibi dünyanın en büyük ekonomileri, 2020 yılından itibaren “tüketen” ülke modelinden “üreten ülke” modeline geçiş yaptı. Eskiden kullanılan “ucuz Çin malı” gibi tabirler, Asya ülkesinin Almanya ile rekabet eden üretici ve korumacı bir modele geçmesiyle tarih oluyor.
Çin, yüksek teknoloji ve komplike endüstriyel ürünler imal ve ihraç eden bir ülke haline gelmeye başladı.
Hala taklit ürün üreten bir kolları olsa da, Çin artık daha kaliteli, korumacı ve Almanya’ya göre ucuz sayılabilecek ürünler üretiyor. Bu da pazarda avantajlı duruma gelmelerine imkan sağlıyor.
Almanya için dünya; Almanya’nın ürettiği, ABD’nin koruduğu, Çin’in tükettiği ve Rusya’nın ucuz enerji verdiği dönemden çıkıyor.
Tüm bu etkenler ve Almanya’da üretimin azalması, fiyatların artmasına sebep oluyor.
Bununla birlikte, Bundesbank, enflasyon oranının önümüzdeki aylarda muhtemelen azalacağını öngörüyor. Son dönemde hizmetlerdeki önemli fiyat artışlarına rağmen, bu artışların hafiflemesi bekleniyor; ancak yine de uzun vadeli ortalamaların üzerinde kalmaya devam edecek.
ABD YENİ VERGİLER GETİRİRSE MİSİLLEME TARİFELERİ UYGULANACAK
Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ABD’nin Alman ürünlerine yeni ithalat vergileri getirmesi durumunda Almanya’nın misilleme tarifeleri uygulamaya hazır olduğunu belirtti.
Habeck, Berlin’de düzenlenen Handelsblatt Enerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, ABD ile ticari ilişkilerde bağımsız bir yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
Habeck, Almanya’nın yeni ABD yönetimine “uzatılmış bir el” ile yaklaşması gerektiğini, ancak bu elin “sınırsızca itilmesine” izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Habeck, ABD’ye “İtaatkar bir şekilde eğilmemeliyiz” diye ekledi.
“EKONOMİK REFAHI TEHDİT EDER”
Almanya’nın potansiyel tarife önlemleri için hazır olduğunu belirten Habeck, böyle bir adım gerekirse yapılacakların farkında olduklarını ifade etti. Habeck, “Bu adımı atmak istemiyoruz çünkü bu, ikili ilişkilerimize zarar verir ve ekonomik refahı tehdit eder” dedi.
Başkan Trump, ikinci döneminde önemli ticaret ortakları üzerindeki baskıyı artırarak küresel ticari ilişkileri yeniden değerlendiriyor. Yeni tarifelerle ilgili tehditler gündeme getirilmiş olsa da henüz resmi bir önlem alınmış değil.