Aile hekimlerine ek gelir kapısı açıldı! İşte uygulayabilecekleri alternatif tedaviler

Aile hekimlerinin mesai saatleri dışında alternatif tıp tedavisi olarak nitelendirilen hacamat, sülük ve akupunktur gibi uygulamaları yapabilmelerinin önü açıldı. TBMM’de kabul edilen yasa ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) sertifikası alan 14 bin civarında aile hekimi, ücreti karşılığında geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti verebilecek. Yeni düzenleme ile ilgili bilgi veren TBMM Sağlık Komisyonu Başkan Vekili Orhan Ateş “GETAT’ın eğitimini almış hekimlerimiz tarafından isteğe bağlı olarak yapılması ve aile hekimlerimize ek gelir sağlayacak bir modelin uygulanması planlanmaktadır. Böylece bu düzenleme hem vatandaşlarımızın güvenli sağlık hizmetine erişimini artıracak hem de bu alanın kayıt dışı uygulamalardan arındırılmasını sağlayacak. Yine bu düzenlemeyle uygulama esnasında gelişebilecek komplikasyonlara karşı hastaya hukuki güvence sağlanmış olacak ve etik sorunlar ortadan kalkacaktır” dedi.

YURT DIŞINDAN İLAÇ GETİRME

Meclis’te kabul edilen yasa ile ayrıca, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gerekli görülen, yurt içinden sağlanması mümkün olmayan beşeri tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığı onayı ile SGK tarafından yurt dışından temin edilerek hastalara ulaştırılacak. Bu kapsamda, SGK’nın yurt dışından gerçekleştirilecek beşeri tıbbi ürün alımları ve bunlara ilişkin hizmet alımları Kamu İhale Yasası’ndan istisna olacak. Temin kanallarının artması ile hastaların ilaca erişiminin kolaylaştırılması, hayati ehemmiyeti haiz ilaçlara erişimde sıkıntı yaşanmaması ve hastaların ilaç fiyat farkları ödemesi gibi sebeplerden doğabilecek hasta mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. 

KATILIM PAYI 20 LİRA OLDU

Katılım payı, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 20 lira olacak. SGK, sağlık hizmetlerindeki katılım payını, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevk edilenler için yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak. Özel sektör işverenlerinin SGK’ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi ise 4 puan olarak uygulanacak. Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtlarının devam etmesi şartıyla herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren 3 ay içinde talepte bulunmaları hâlinde Genel Sağlık Sigortalı olabilecek.

İlginizi Çekebilir:  Aşılanmayan çocuklarda boğmaca vakaları arttı! Torun hastalığı dedenin hayatını tehdit ediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir