ABD’li okul saldırganı Türk neo-nazi Arda Küçükyetim’i örnek almış

ABD’nin Tennessee eyaletinde, Nazi ideolojisini benimseyen siyahi lise öğrencisi Solomon Henderson, Antioch Lisesi’nde silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda 16 yaşındaki bir kız öğrenci hayatını kaybederken, bir diğer öğrenci yaralandı. Saldırgan, olay yerinde intihar ederek yaşamına son verdi.

Türkiye Today’de yer alan habere göre, ABD’de Antioch Lisesi’nde silahlı saldırı düzenleyen Solomon Henderson’ın saldırı motivasyonunu araştıran yetkililer, manifestosunda homofobik ve ırkçı ifadeler bulunduğunu açıkladı. Ayrıca Henderson’ın, geçmişteki kitlesel saldırganlara ve Türk neo-Nazi Arda Küçükyetim’e övgülerde bulunduğu da tespit edildi.

HENDERSON’IN ŞOKE EDEN MANİFESTOSU

Metro Nashville Polisi, saldırganın manifestosunda homofobik ve ırkçı ifadeler kullandığını, önceki okul saldırganlarına hayranlık duyduğunu ve Arda Küçükyetim’i “ilham kaynağı” olarak nitelendirdiğini açıkladı.
 
Eskişehir’de Ağustos 2024’te düzenlenen saldırıda Küçükyetim, bir cami yakınında yedi kişiyi bıçaklamış ve eylemini canlı yayınlamıştı. Manifestosunda Anders Behring Breivik ve Brenton Tarrant gibi kitlesel şiddet faillerini “aziz” olarak tanımlamıştı.

ULUSLARARASI TERÖR AĞLARININ ROLÜ

Henderson ve Küçükyetim’in, aşırılık yanlısı içerikler paylaşan çevrimiçi platformlar aracılığıyla radikalleştiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Terrorgram Collective” olarak tanımladığı grup, beyaz üstünlükçü ideolojilerle saldırıları teşvik eden ve rehberlik sağlayan bir topluluk olarak dikkat çekiyor.

İZOLE VE MARJİNALLEŞMİŞ GENÇLER HEDEFTE

Uzmanlar, bu tür çevrimiçi alanların savunmasız bireyleri hedef alarak onları radikalleştirdiğini vurguladı.  Özellikle söz konusu bireylerin genellikle kendilerini yabancılaşmış veya marjinalleşmiş hissettikleri ve bu duyguların çevrimiçi topluluklarda şiddeti bir “kendini kanıtlama” yolu olarak görmelerine neden olduğu belirtildi.

ÇÖZÜM: FARKINDALIK VE ÖNLEME ÇABALARI

Gelecekteki saldırıları önlemek için, gençleri izole eden ve bu tür çevrimiçi gruplara yönlendiren sosyal faktörler ele alınmalı. Şiddetin sonuçları hakkında farkındalık oluşturmak ve internette saldırganların yüceltilmesini önlemek, bu mücadelede önemli adımlar olarak görülüyor. Savunmasız bireyleri korumak, dijital dünyanın şiddet ve nefretin merkezi olmasını engellemek için kritik bir öncelik olmalı.

İlginizi Çekebilir:  PKK Menbiç'te kadınlara bomba eğitimi vermiş! Her şey ortaya çıktı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir