ABD, HTŞ ile ilk kez Şam’da görüştü! Muhalif lider Culani’nin başına koydukları ödülü kaldırdılar

Suriye’de 8 Aralık’ta kanlı Baas rejiminin devrilmesi ve Beşar Esad’ın apar topar Rusya’ya kaçmasının ardından ilk defa bir ABD heyeti Şam’ı ziyaret etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf liderliğindeki heyet, Şam’a yaptığı ziyarette Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yetkilileriyle görüştü.

Görüşmede, Ürdün’ün Akabe kentinde ABD ve müttefiklerinin gerçekleştirdiği zirvede “üzerinde anlaştığı prensiplerin” ele alındığı, Suriye liderliğinde temsil gücüne sahip tüm “Suriyelilerin haklarına saygılı, katılımcı bir siyasi sürece destek olunacağı” paylaşıldı.

CULANİ’NİN BAŞINA KOYULAN ÖDÜL KALDIRILDI

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, ABD’nin HTŞ lideri Muhammed Culani’nin başına konan 10 milyon dolarlık ödül kaldırdığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın değerlendirmesinde, “Culani ile kapsamlı bir görüşme yaptık, İran’ın Suriye’de hiçbir rolu olmayacak ve olmamalı. Türkiye’nin Suriye’de büyük bir etkisi var” ifadeleri yer aldı.

Şam’daki kritik ziyaret sonrasında ABD’li üst düzey yetkilinin açıklamasında, “Türk yetkililerle ve SDG ile görüşmelerde bulunuyoruz. Kobani çevresinde ateşkesin en iyi yol olduğunu düşünüyoruz” sözleri dikkat çekti.

SURİYE’DE 61 YILLIK KANLI REJİMİN DEVRİLMESİ

Suriye’de 27 Kasım’da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmalar yoğunlaştı. Rejim karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi en büyük illerde üstünlük kurdu. Başkent Şam’a 7 Aralık’ta girmeye başlayan gruplara halk kitlelerinin de destek vermesiyle rejim, Şam ve diğer birçok bölgede kontrolü tümüyle kaybederek 8 Aralık’ta çöktü.

Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı sona ererken, rejim lideri Esed, 8 Aralık’ta başkentten kendisi ve ailesi için sığınma sağlama kararı alan Rusya’ya kaçtı. Öte yandan, Suriye Milli Ordusu da aralıkta başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu’nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG’den kurtardı.

İlginizi Çekebilir:  Gazze ateşkesi sonrası İsrail'de üst düzey itiraflar: Hamas kazandı

Operasyonda Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla, Fırat Nehri’nin batısındaki en büyük terör yuvasına dönüşen bölge, PKK/YPG’den temizlendi. Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de geçici yönetim kuruldu, Muhammed el-Beşir Mart 2025’e kadar geçici yönetimin başbakanı olarak görevlendirildi. Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği de 14 Aralık’ta yeniden faaliyete geçti. Rejimin devrilmesinin ardından birçok Batı ülkesi Şam’a heyet gönderdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir