ABD Başkanlık töreninde yeni dönem: İlk kez yabancı liderler hazır bulunuyor

Donald Trump, görkemli bir törenle ikinci kez ABD Başkanı olarak yemin etmeye hazırlanıyor. Washington’daki törende yaklaşık 250 bin kişinin dondurucu soğuklara rağmen alana gelmesi bekleniyor. Trump, Grover Cleveland’dan sonra iki dönem ayrı aralıklarla başkanlık yapan ikinci isim olarak tarihe geçecek.

Tören sabah St. John’s Kilisesi’nde yapılacak ayinle başlayacak. Trump, ardından Beyaz Saray’da Joe ve Jill Biden ile çay içecek. Kongre Binası’nda gerçekleşecek yemin töreni, -5°C civarında tahmin edilen soğuk hava nedeniyle iç mekana, Rotunda’ya taşındı. Bu, Ronald Reagan’ın 1985’teki ikinci göreve başlama töreninden bu yana ilk kapalı alan açılışı olacak. Gün, Washington’da düzenlenecek gösterişli balolarla sona erecek.

TÖRENDE KİMLER YER ALACAK?

Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in yemin törenine katılacak olması, mağlup başkan adaylarının seçim kazananlarıyla aynı sahneyi paylaşması geleneğini yeniden canlandırıyor. Yakın geçmişte kaybeden adaylar arasında halefinin yemin törenine katılmayan tek aday dört yıl önce Donald Trump olmuştu.

Eski Başkanlar Barack Obama, Bill Clinton ve George W. Bush da törende hazır bulunacak. Bu tören, Başkan Obama’nın 2009’daki ilk yemin töreninden bu yana bu makamda bulunmuş ve hayatta olan tüm erkeklerin katıldığı ilk başkanlık yemin töreni olacak.

BİR FARK VAR: YABANCI LİDERLER

Yabancı liderler arasında Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de bulunuyor. Daha önce hiçbir devlet başkanı yemin töreni için ABD’ye resmi bir ziyarette bulunmamıştı.
Teknoloji milyarderleri Elon Musk, Jeff Bezos ve Mark Zuckerberg’in de törende hazır bulunması, etkinliğe damga vuracak detaylardan.

Toplam değerleri yaklaşık 1 trilyon dolar olan bu üç adama yemin töreninde OpenAI ve sosyal medya platformu TikTok’un CEO’ları da katılacak. Meta, Amazon ve OpenAI CEO’su Sam Altman, Trump’ın yemin töreni fonuna 1 milyon dolar bağışta bulundu.

İlginizi Çekebilir:  Uçakta unutulan kedi seyahat bağımlısı oldu!

Toplantıya katılacağı bildirilen diğer teknoloji yöneticileri arasında Google CEO’su Sundar Pichai, Apple CEO’su Tim Cook ve Uber CEO’su Dara Khosrowshahi de bulunuyor.

Müzik ve eğlence dünyası da törende yerini alıyor. Carrie Underwood, “America the Beautiful” şarkısını seslendirecek, açılış balolarında Rascal Flatts ve The Village People gibi isimler sahne alacak. 

TRUMP’IN YEMİN TÖRENİNE KİMLER KATILMIYOR?

Boykotlar ise dikkat çekici bir diğer detay: Eski First Lady Michelle Obama ve birkaç Demokrat Kongre üyesi, katılmayacağını bildirenler arasında.

Michelle Obama, eski başkan Jimmy Carter’ın bu ay Washington’da düzenlenen devlet cenaze törenine de katılmamıştı.

Washington Post’a göre 2017’de Trump’ın yemin törenini boykot eden onlarca Demokrat Kongre üyesi varken, Pazartesi günkü yemin törenine katılmayacaklarını teyit eden sadece 20 Demokrat Kongre üyesi var.

GÜVENLİK ÜST SEVİYEDE

Gizli Servis, Metropolitan Polis Departmanı ve Ulusal Muhafızlar olmak üzere toplamda 25 bin güvenlik personeli, etkinlik için görev yapacak. Daha önceki tüm başkanlık yemin törenlerinden daha fazla güvenlik bariyeri oluşturuldu. ABD Kongre Binası Polisi, etkinliğin en büyük tehlikesinin “yalnız bir aktör” olabileceği uyarısında bulundu.

Trump’ın ikinci dönemine başlamasını simgeleyen bu tören, hem ülke içinde hem uluslararası arenada büyük bir dikkatle takip edilecek.

KARARNAME YAĞMURU

Trump’ın yemin töreninin ardından Oval Ofis’te yaklaşık 100 kararname imzalaması bekleniyor. 

Öne çıkan önlemler arasında göçmenlik düzenlemelerinin sıkılaştırılması, ithalat vergilerinin artırılması ve enerji sektöründe Biden dönemi kısıtlamalarının kaldırılması yer alıyor. Ayrıca Trump’ın, 6 Ocak 2021 Capitol baskınına karışan bazı kişilere af çıkarması ve enerji endüstrisine yönelik yeni teşvikler sunması bekleniyor.

İLK GÜN HAMLELERİ

Göç Politikaları

Trump, güney sınırında ulusal acil durum ilan ederek göçü kontrol altına almak için yeni düzenlemeler getirecek.

İlginizi Çekebilir:  Güney Kore'deki uçak kazasının ardından ortaya çıktı: Son 48 saatte yaşananlar dehşete düşürdü

Ticaret ve Vergiler

İthalata yönelik yüksek vergilerle ABD’de üretimi teşvik etmeyi amaçlıyor. Trump ticaret açıkları ve haksız ticaret uygulamalarını araştırmak amacıyla federal kurumlara yönelik bir genelge yayımlayacak. The Wall Street Journal’a (WSJ) göre, bu adım, Trump’ın ikinci döneminde dış ticaret politikalarını sertleştirme niyetinin sinyali olarak görülüyor.

Enerji ve İklim

Elektrikli araç düzenlemelerini gevşetme, Alaska’da sondaj çalışmaları için yasakları kaldırma gibi adımlarla enerji sektörünü yeniden canlandırmayı planlıyor.

DIŞ POLİTİKA ÖNCELİKLERİ

Trump’ın odak noktalarından biri, İsrail ve Hamas arasında geçtiğimiz günlerde varılan ateşkesi denetlemek ve İran’a karşı yaptırımları sıkılaştırmak. 

Ayrıca Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaları çözmek için müzakerelere başlamayı hedefliyor. Vladimir Putin ile bir görüşme planladığını duyuran Trump, “Amerika’nın saygınlığını ve gücünü yeniden inşa edeceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir