31 Ocak’ta bir WhatsApp yetkilisi, gazeteciler ve sivil toplum üyelerinden oluşan yaklaşık 90 kişinin “Paragon Solutions” adlı İsrail şirketinin casus yazılımıyla hedef alındığına dair kanıtlarının olduğunu belirtmişti.
İSRAİL WHATSAPP’A SIZDI
Saldırıların 2024 Aralık’ta kesintiye uğradığını ve hedeflerin ne kadar süredir tehdit altında olduğunun net bilinmediğini belirten yetkili, bu saldırıların grup sohbetlerine gönderilen kötü amaçlı PDF dosyaları aracılığıyla gerçekleştirildiğine inandığını ifade etti.
Öte yandan, Paragon’un Graphite adlı casus yazılımının WhatsApp’la sınırlı kalmadığı, Telegram ve Signal gibi anlık mesajlaşma uygulamalarına da sızdığı açıklandı.
Paragon’un casus yazılımı Graphite, bir telefona bulaştığında, yazılımı kontrol eden kişi, WhatsApp gibi şifreli uygulamalardan gelen mesajları okuyabiliyor ve telefona tamamen erişebiliyor.
TÜM İLETİŞİM TAKİP EDİLİYOR
Graphite’in, söz konusu sızmayı uygulamalardaki açıklar üzerinden yaptığı belirtildi. Böylece, WhatsApp, Telegram ve Signal’deki tüm konuşmaları ve iletişimi takip edebiliyorlar.
İddiaya göre Graphite, hedef kişinin telefon numarası ve kimlik verilerini kullanarak WhatsApp ve diğer uygulamaların sunucularına hedef kişinin kendisiymiş gibi erişim sağlıyor. Sunuculardaki tüm verileri de böylece elde edebiliyor.
İSRAİL İSTİHBARAT SERVİSİ DETAYI
Cihazda herhangi bir adli iz bırakmadığı söylenen Graphite bu yöntemle üst düzey isimler dahil istediği kişinin görüşmelerini takip edebiliyor.
İddiaya göre bu yöntem İsrail istihbarat servisi Unit 8200’de geliştirildi ve Ehud Barak yöntemi bulan uzman siber casusları şirketine aldı.