Orta Doğu’daki dev enerji yatırımları, 2050 yılına kadar arzın yarısından fazlasını karşılayabilir! Umman, BAE ve Katar öncülük ediyor

Bol güneş ışığıyla temiz enerji üretimi için büyük bir potansiyele sahip olan Orta Doğu’daki birçok ülke, dev güneş enerjisi projelerine yatırım yapıyor. Umman ve Suudi Arabistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a kadar, Orta Doğu’nun enerji geleceği giderek daha “yeşil” bir görünüme kavuşuyor.

2050 YILINA KADAR ARZIN YARISINI KARŞILAYABİLİR

Son yıllarda Orta Doğu’da enerji alanında önemli bir değişim yaşanıyor. Bölgedeki birçok hükümet yenilenebilir enerji çağını benimserken, bazıları fosil yakıtların gelecekte de önemli bir yer tutacağına inanıyor.

Rystad Energy raporuna göre, 2040 yılına kadar yeşil enerjinin fosil yakıt kullanımını geride bırakması bekleniyor ve güneş enerjisi (PV) bu dönüşümde başı çekiyor. 2023’te yalnızca %2 olan güneş PV’nin, 2050’ye kadar Orta Doğu’nun enerji arzının yarısından fazlasını karşılayacağı tahmin ediliyor. Bu dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarının, bölgenin enerji üretimindeki payının %70’e ulaşması bekleniyor.

UMMAN, ENERJİ YATIRIMLARINDA BAŞI ÇEKİYOR

Orta Doğu’daki enerji talebinin, mevcut bin 200 teravat-saat (TWh) seviyesinden yaklaşık 2 bin TWh’ye ulaşması bekleniyor.

Fosil yakıtlar, şu anda bölgenin enerji üretiminin yaklaşık %93’ünü karşılıyor ve doğal gaz, orta vadede enerji güvenliği açısından önemli görülüyor. Ancak, birçok ülke fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak için yeşil enerjiye büyük yatırımlar yapıyor. Bu durum, bölgenin kalkınma stratejilerinde vurgulanan ekonomik çeşitlendirme hedefleriyle de uyumlu.

Umman’da hükümet, yenilenebilir enerjinin enerji karmasındaki payını 2030’a kadar %30’a, 2040’a kadar %60-70’e ve 2050’ye kadar %100’e çıkarmayı hedefliyor. Bu ay, Umman hükümeti Al Dakhiliyah Valiliği’nin Manah ilçesinde yer alan Manah 1 ve Manah 2 güneş enerjisi santrallerini açtı.

SANTRALLER KAÇ HANEYE ELEKTRİK SAĞLAYACAK?

Birlikte 1 GW üretim kapasitesine sahip olan bu santraller, Umman’daki en büyük projeler olarak öne çıkıyor. Santrallerde, verimliliği artırmak ve su kullanımını azaltmak için 2 milyondan fazla PV panel ve yaklaşık 1.800 otomatik kuru temizleme robotu bulunuyor. Bu tesisler, Umman’ın yenilenebilir enerji üretimini %6,6’dan %11’e çıkaracak ve karbon emisyonlarını yılda yaklaşık 1,4 milyon ton azaltacak. Ayrıca, yaklaşık 120 bin haneye yetecek kadar elektrik sağlayacak. 

İlginizi Çekebilir:  Taze et ihracatı durduruldu, mali kayıplar ortaya çıkıyor: 35 yıl sonra vuran şap hastalığı krizi büyüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir