Kartalkaya’daki facianın perde arkası! Bakan Ersoy ‘yangın belgesi verme yetkisi’nin kimde olduğunu açıkladı

Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de yaşanan yangın faciasında 78 vatandaş hayatını kaybetti.

Olaya ilişkin soruşturma devam ederken, otel sahibinin de aralarında bulunduğu 2 kişi tutuklandı.

Faciadaki ihmaller tartışma konusu olurken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında olaya ilişkin merak edilenleri açıkladı. 

Bakan Ersoy’un açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu faciada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum.

Olaydan hemen sonra kriz masasında değerlendirmelerde bulunduk. Ben o gün basın toplantısından önce Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan basına bilgilendirmelerde bulunduğu için ben de bir bilgilendirmede bulundu. 

78 canımızı kaybettik, ben de bir babayım. İnsanlar evlatlarını, yakınlarını kaybetti. İnsanlar cenazelerini teslim almadan kanal kanal dolaşmak istemedim. 

Bilgi kirliliği oluşmaya başlayınca bugün yayına çıkıp süreç ile soruları cevaplamaya karar verdim.

BAKANLIĞIN YETKİ SINIRLARI NEDİR?

Turizm merkezinde 2 yetkimiz var. Bunlar ‘İmar Planı ve Turizm Amaçlı Kamu Arazisi Tahsis Yetkisi.’

Alan sınırlarından da İl Özel İdare yetkili. 2021 öncesi nasıldı? Belediye belgeli oteller vardı, bir de Bakanlık belgeli oteller vardı. Yani hem iş yeri açma hem de turizm işletme belgesi alıyorsunuz. 2021’den itibaren dedik ki biz, “turizm çok büyüyor, sadece belediye belgeli olmasın, bakanlıktan turizm yetkisi alsın” Şimdi belediye belgesi yeterli değil,  bakanlık belgesi de alıyor. Güvenilir Turizm belgesinden söz ediliyor. Bizim COVID zamanı geliştirdiğimiz bir sertifikasyondu. Sağlık ve hijyen açısından yapılmış bir sertifikaydı. Yani konunun yangın güvenliği ile bir ilgisi yok.

Turizm merkezi olsa da olmasa da bir binanın ruhsatlanma ve iskan yetkisi Kültür Bakanlığı’nda değil. Belediye mücavir alanı içindeyse belediyede, dışındaysa il özel idaresindedir.

İlginizi Çekebilir:  Çanakkale'de feci kaza: Traktör ikiye bölündü, yaralılar var

YANGIN YETERLİLİK BELGESİNİ KİM VERİYOR?

Yangın yeterlilik belgesini itfaiye verir. İlçe Belediyesi’nin yeterliliği yoksa il belediyesi bu belgeyi verir.

Yangın denetleme yetkisi sadece itfaiyelerde var. Bakanlıklarımız ya da resmi kurumlarımız veremez. Bu yeterlilik sadece itfaiyeden alınmalı. Yangın yeterlilik belgesini itfaiye dışında hiçbir kurum veremez.  Bakan Mehmet Nuri Ersoy Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir otelde neleri incelediğini açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumlulukları:“KARTALKAYA’DA YETKİ BOLU BELEDİYESİ’NDE”

Burada yetkili kurum sadece yetkililerdir. İlçe belediyesinde yeterlilik yoksa, il belediyesi.  Kartalkaya’da iş yeri açmak belgesi için yangın belgesini Bolu Belediyesi veriyor. Bolu il sınırlarında olduğunuz için başka şehirden alamazsınız. İl sınırları içinde bağlı olduğunu itfaiye olmak zorunda. İş yeri açma ruhsatını takip eden kurum İl Özel İdaresi. Bunların uygunluklarına bakılıyor, uygunsa ruhsat veriyor.

Bize geldiğinde kontrolör yolluyoruz işletmeye. Biz kontrollerde turizmle ilgili kriterlere bakıyoruz. Biz iş yeri açma raporunu görünce “tamam” diyoruz. Biz işletmenin niteliklerine bakıyoruz. 2022’de süreç bize geçti, 2022’ye kadar 40 yıllık bir süreçte bakanlık 100 tesis kapatmış. 40 yılda 100 küsür tesis kapatıldı, 2022 sonra 4380 tesis kapattırıldı. Yangın yeterlilik denetleme yetkisi sadece itfaiyelerde. Yangın yeterlilik belgesi gerekiyorsa mutlaka kendi itfaiyesinden alması gerekiyor. Mücavir alanın dışında olsa bile itfaiyeden alması gerekir.

“BOLU BELEDİYESİ OTELİ İHBAR ETMELİYDİ”

Bolu Belediyesi itfaiyesi raporunda 8 ana kusur çıkmış. Böyle bir eksiklik çıktıktan sonra geri çekme gibi bir şey olamaz.

İtfaiyenin, İl Özel İdaresi ve İl Turizm Müdürlüğü’ne durumu bildirmesi gerekiyor. 

Kanun kısmını yaptırımı bir kenara bırakıyorum. Bir yangının nelere sebebiyet vereceğini itfaiyeden daha iyi bilen bir kurum var mı?

 İl Özel İdare ruhsatı düşürür, kapatma işlemini yapar.

İlginizi Çekebilir:  Ülke karanlığa gömüldü! Tren seferleri durdu, AVM'ler kapandı

“MADEM DENETLEDİNİZ SORUMLU SİZSİNİZ” 

Siz talep üzerine gidip tespit yaptınız. Oraya da otelin girişinde. Hani dışarıda deniliyor ya. Ana bina riskliyken oraya da vermemeniz lazım. Binanın genelini görüyorsunuz ama o güvensiz yerin yanında rapor veriyorsunuz. Yangın yetkilendirme belgesini veren kurum, denetimiyle de yetkili. Mevzuatta yetki var ama zorunluluk yok. Hangi periyotta gideceğinizi mevzuat size bakıyor. Yetkisi var ama zorunluluğu yok. Kartalkaya’daki bütün işletmeler, yangın yeterlilik belgesini Bolu Belediyesi İtfaiyesi’nden almış. Bu otelleri yangın açısından denetlemesi gereken de itfaiye. Denetleme yetkisi vardır ancak talep ederse denetler. Talep ederse zorunlu. Denetleme yetkisi verirsen, denetlemeye gidersin. Siz zaten bir işletmenin yangın yeterlilik belgesini veriyorsanız, denetlemekten sorumlu da sizsiniz. Zorunluluk yok. Keyfiyeti itfaiyeye bırakılmış ancak işletme talep ederse denetlemek zorunda. Alanın sorumluluğu İl Özel İdare’de ama bu itfaiyenin sorumluluklarını kaldırmıyor.

Bakan Ersoy İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı için istenmesi gereken evrakları açıkladı:

“HER OLAYA YASA ÇIKARAMAZSINIZ”

Bakan Ersoy “Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nü doğrudan ilgilendiren bir yasa yok mu?”  sorusuna “Her olaya yasa çıkaramazsınız ki” sözleri ile cevap verdi. 

Ayrıntılar geliyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir