Milli Fırkateyn ABD’yi panikletti! Türkiye denizlerde gücünü artıyor

DIŞ HABERLER—Türkiye, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’deki etkisini artırmak ve denizaşırı operasyonlarını desteklemek amacıyla donanmasını genişletmeye devam ediyor. Bu ay denize indirilen iki yeni Milgem I-Sınıfı fırkateyn, Türkiye’nin deniz gücünü artırmaya yönelik stratejik hamlelerinden biri oldu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, yeni fırkateynlerin Türkiye’nin denizlerdeki kararlılığını ve gücünü temsil ettiğini ifade etti. ABD merkezli Bloomberg ise Türkiye’nin bu alandaki başarılarını öne çıkararak, ülkenin bölgesel güç dengelerinde giderek daha önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

29 YENİ GEMİ YOLDA

Türk tersanelerinde inşası süren 29 gemi arasında Türkiye’nin ilk yerli üretim uçak gemisi ve denizaltıları yer alıyor. Bloomberg’in verilerine göre, bu gemilerin tamamlanmasıyla Türk Donanması’nın toplam gemi sayısı 209’a çıkacak. Özellikle “Mavi Vatan” doktrini kapsamında, Türkiye çevresindeki sularda kontrol sağlamayı ve enerji kaynaklarına erişimi artırmayı hedefliyor.

STRATEJİK BÖLGELERDE ARTAN ETKİ

Türkiye, denizlerdeki gücünü sadece bölgesel değil, uluslararası sahada da artırmaya odaklanıyor. Somali’de denizaşırı askeri üsse sahip olan Türkiye, bu bölgeye hidrokarbon arama gemileri eşlik ediyor. Aynı zamanda, Libya ve Suriye gibi ülkelerle deniz sınırı anlaşmaları yaparak uluslararası alanda tanınma kazanmaya çalışıyor. 

Bloomberg yerli Savunma sanayinin yükselişine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Roketsan ve Aselsan gibi şirketler tarafından geliştirilen teknolojiler, Türkiye’nin savunma sanayindeki bağımsızlığını artırıyor. 2024 yılında Türkiye’nin savunma ihracatı 3 milyar doları aşarak rekor seviyeye ulaştı. Türk tersaneleri Katar, Pakistan ve Portekiz gibi ülkelerin donanmalarına gemi inşa ediyor. Türkiye, NATO’nun önde gelen insansız su üstü aracı (USV) programlarından birine sahip ve bu teknolojiyle 2032 yılına kadar 7,8 milyar dolarlık bir pazarın liderlerinden biri olmayı hedefliyor.”

BÜYÜK YATIRIM DEDİLER

Türkiye, denizlerdeki bu güçlü duruşuyla hem bölgesel hem de küresel dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor.

İlginizi Çekebilir:  Putin onayladı: Rusya'dan kritik Taliban kararı

Türk tersaneleri Katar, Pakistan, Ukrayna ve Irak donanmaları için gemiler inşa etti ve sadece geçen yıl Suudi Arabistan, Malezya ve  ilk NATO ve AB müşterileri – Portekiz’den yeni siparişler açıkladı. Ayrıca, 2024 yılında Katar’a yapılan bir satışla insansız su üstü aracı veya deniz drone’u için ilk ihracat anlaşması sağlandı.

Türkiye, 2025 yılında savunmaya bir önceki yıla göre %11 artışla 1,6 trilyon lira (45,1 milyar dolar) ayırdı.

Bloomberg Türkiye’nin attığı başarılı adımların, ülkeyi sadece bölgesel bir güç olmaktan çıkararak, denizaşırı operasyonlar gerçekleştirebilen bir “mavi su donanması” haline getirdiğini belirtti.

“2025’te savunma bütçesine ayrılan 45,1 milyar dolarlık kaynak, Türkiye’nin askeri gücünü artırma hedeflerinin bir yansıması. Ankara’nın başarılı adımları, Türkiye’yi yalnızca bölgesel bir aktör olmaktan çıkararak, denizaşırı operasyonlar gerçekleştirebilen bir “mavi su donanması” haline getiriyor”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir