Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda düzenlenen bir panelde Türkiye ile diplomatik ilişkiler kurulması gerektiğini vurguladı. Paşinyan, barışa odaklanmanın Ermenistan’ın öncelikli gündemi olduğunu belirtti.
“Türkiye ile diplomatik ilişkiler kurabilmeliyiz,” diyen Paşinyan, Ermenistan’ın bu konuda çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Konuyla ilgili iyimser veya kötümser olmadığını dile getiren Paşinyan, “Sorun çözülene kadar çalışmamız gerektiğini biliyorum. Bölgede barış için bu şart. Barış gündeminden sapmadan, uluslararası toplumun desteğiyle hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.
“BÖLGESEL BLOKAJLARIN KALDIRILMASI BARIŞA HİZMET EDİYOR”
Ermenistan Dış İstihbarat Servisi tarafından yayımlanan 2025 Yıllık Raporu’na göre, Türkiye ve Azerbaycan ile bölgesel blokajların kaldırılması, yalnızca barışın bileşeni olarak değil, aynı zamanda lojistik ve transit projeler için bir fırsat olarak görülüyor. Raporda, bölgedeki güzergâhların açılmasının Ermenistan’ı Avrasya’nın güvenli lojistik merkezlerinden biri haline getirebileceği ifade edildi.
Rapor, “Türkiye ve Azerbaycan ile transit geçişlerin açılması, bölgesel istikrarın temel güvencelerinden biridir” tespitini yaparak, bu projelerin Ermenistan için ekonomik ve siyasi kazanımlar getirebileceğini öngörmekte.
TÜRKİYE-ERMENİSTAN NORMALLEŞME SÜRECİ
Türkiye ve Ermenistan arasında normalleşme sürecini yürüten özel temsilciler, beşinci kez bir araya gelmişti. Toplantı, iki ülkenin ortak sınırında yer alan Alican-Margara sınır kapısında gerçekleştirildi.
GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİ
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’yi temsilen Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan’ı temsilen Ermenistan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan’ın, 30 Temmuz’da düzenlenen toplantıda bir araya geldiği vurgulandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Özel temsilciler, önceki görüşmelerde sağlanan mutabakatları teyit etmişlerdir. Ayrıca, Akyaka/Akhurik demir yolu sınır kapısının bölgesel ihtiyaçlara uygun olarak yeniden işler hale getirilmesi için gerekli teknik çalışmaların yapılmasını ve diplomatik ya da resmi pasaport hamillerine yönelik vize prosedürlerinin kolaylaştırılmasını değerlendirmişlerdir.”
TAM NORMALLEŞME HEDEFİ
Görüşmede, Türkiye ile Ermenistan arasında nihai hedefin tam normalleşme olduğu bir kez daha vurgulanarak, sürecin ön koşulsuz devam ettirilmesi konusundaki mutabakat yinelendi.