Faciada tek sorumlu Tanju Özcan! Kartalkaya otel yangınında yetki Bolu Belediyesinde

YEŞİM ERASLAN VE YILMAZ BİLGEN’İN HABERİ – 79 kişinin öldüğü, 11 kişinin de gözaltında olduğu felaketin hukuki sorumluluğunun kimde olduğunu gazetemize değerlendiren hukukçu Hadi Dündar, otelin ruhsatının 1997 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, o günkü şartlara göre verildiğini hatırlatttı. Dündar şunları söyledi: “2002’de çıkarılan ve  2007’de eklemeler yapılan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahallî itfaiye teşkilatının görevinde. Kanun açıkça diyor ki yangınla ilgili kim ruhsat verirse versin, belediye yangın için yetkilidir. Belediye yangınla ilgili bütün kuralları uygulamakla görevlidir. 2007’de çıkan yönetmelikte diyor ki; ‘Daha önce yapılan binalar için de bu kurallar geçerlidir.’ Ondan dolayı Bolu Belediyesinden yangın görüşü tekrar alınmış.”

İtfaiye yönetmeliğinin 6. maddesine göre de belediyelerin yangınla ilgili bütün kuralları uygulayan tek merci olduğunu ifade eden Dündar “Hangi kurum veya kuruluş verecekse versin ancak belediyenin vereceği raporla ruhsat alınabileceğini söyledi. “Belediye ‘Yangın yönetmeliğine uygun değil’ dediğinde ruhsat verilemez” diyen Dündar şöyle dedi: Eğer itfaiye layıkıyla rapor hazırlamamışsa, imzası bulunanlar, işletme sahibi de üzerine düşen kısımları yapmamışsa sorumlu olacaktır. Çıkacak raporda ruhsatı veren kurum, itfaiye raporu, denetimi ve işletmede yangına hazırlık kısımları ele alınacak ve kimin ne kadar sorumlu olduğu belirlenecek. Ruhsatı veren bakanlıkta eksiklikler varsa, imzası bulunan kişiler yargılanmalı. Belediye başkanı, itfaiye yönetimi, işletme sahibi ve çalışanların da kesinlikle yargılanması gerekir. Sorumlular derhâl görevlerinden uzaklaştırılmalı.

Sorumluların, Türk Ceza Kanunu’nun 85. maddesinde yer alan taksirle yaralama ve taksirle öldürme suçundan hâkim karşısına çıkacağını ifade eden Dündar “Suç, birden fazla kişinin ölümüne veya bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmuşsa, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir:  İçinde olduğu uçak radardan kaybolmuştu... Esad'ın uçağı düştü mü?

FACİADAN YÜZDE YÜZ TANJU ÖZCAN SORUMLU

Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcılığı görevinde 2008-2011 yılları arasında bulunan Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın kamuoyunu yanılttığını belirterek yangının yaşandığı bölgenin yüzde yüz Bolu Belediyesinin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Türkyılmaz “Tanju Özcan kendisini aklama amacı ile herkesi, bütün kurumları suçluyor.

Bazı kişiler Orman Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı başta olmak üzere resmî kurumları suçlama yarışına girmiş durumda. Faciayı siyaset malzemesi yapmaya çalışıyorlar. Kartalkaya oteller bölgesinde 19 yerleşim-turistik birimin itfaiye denetim ve kontrolü Bolu Belediyesine aittir. Zaten 20 gün önce bir denetim yapılmış” dedi. Bolulu gazeteci Mahmut Alan ise facianın göstere göstere geldiğini söyledi. Bir çok tanıdığını yangında kaybettiğini söyleyen Alan “Bolu İtfaiyesi 2018 yılından bu yana elbise, araç, ekipman anlamında sıfır yatırımla gidiyor. Şehir merkezine 35 kilometre uzaklıktaki tesise dönük müdahalenin yetersizliği de bu yüzden. İtfaiyeden sorumlu başkan yardımcısı olan (dayısının oğlu) Sedat Gülener daha kısa süre önce şofördü. Bu şahıs liyakat ve ehliyet esasına göre değil yakını olduğu için o göreve getirildi. Kartalkaya’da sıkıntı olduğu biliniyordu. Görmezden gelindi ve felakete davetiye çıkarıldı” diye konuştu.  

ÜST DÜZEY İTFAİYE YETKİLİSİ: BÜTÜN YETKİ BELEDİYEDE 

Türkiye Today’e konuşan Bolu’da bir itfaiye yetkilisi “Turizm bölgelerindeki geniş çaplı otellerin iş yeri açma-ruhsatlandırma-yıldızlama gibi çalışmalarının tamamı bakanlık tarafından yapılıyor. İl içerisindeki küçük işletmelerin ise belediye tarafından yapılıyor. Bolu’daki otelde durum çok farklı. Burada bir restoran işletmesi var. Restoranın iş yeri açma-ruhsatlandırma işlemleri Bolu sınırları içerisinde ve belediyeye ait. Yangının çıkış noktası da ilk tespitlere göre restoran…” dedi.

Yetkili, şunları kaydetti: İkinci sorun ise otel olsun restoran olsun, bunların tamamının yangın uygunluk raporlamaları belediyeler/itfaiye tarafından yapılıyor. İlçe belediyesinde yeterli donanımda personel yoksa il belediyesindeki itfaiyeden destek alınarak yangın uygunluk-raporlama çalışması yürütülüyor. 

İlginizi Çekebilir:  Grand Kartal Otel'de hayatını kaybedenlerin acı hikayeleri yürekleri sızlattı... "Çığlıklarını unutamıyorum"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir