İsrail’in yeni Suriye planı: İşgal adımları genişliyor

DIŞ HABERLER—Son dönemde İsrail basınında, Türkiye’nin Orta Doğu’daki artan nüfuzuna yönelik analizler dikkat çekerken, Tel Aviv yönetiminin bu etkileri sınırlamak için yeni stratejiler geliştirdiği iddia edildi. 

Israel Hayom’un edindiği bilgilere göre, İsrailli yetkililer, Suriye’deki durumu istikrara kavuşturma bahanesiyle ülkeyi kantonlara bölmeyi hedefleyen bir uluslararası konferans düzenlemeyi değerlendiriyor.

SİYONİSTLERDEN YENİ PLAN: SURİYE’Yİ BÖLME

Habere göre, Enerji ve Altyapı Bakanı Eli Cohen başta olmak üzere üst düzey isimler, Suriye’deki etnik grupların haklarını koruma gerekçesiyle, bölgeyi eyalet sistemine dayalı kantonlara ayırmayı öneriyor.

Söz konusu planın, Dürzi ve Kürt nüfusun güvenliği gibi konuları kapsayacak şekilde şekillendirildiği belirtildi. Ancak planın asıl amacının, Türkiye’nin bölgedeki etkisini azaltmak ve İsrail’in kuzey sınırlarını güvence altına almak olduğu değerlendiriliyor.

İSRAİL’İN SURİYE STRATEJİSİ

Toplantılarda, Suriye’nin mevcut yapısının bölge istikrarına tehdit oluşturduğu ve ülkede devam eden güç mücadelesinin İsrail’in güvenlik çıkarlarını riske attığı ileri sürüldü. İsrailli yetkililer, bu girişimin bölgedeki etkilerini artıracağını ve sınırdaki güvenlik tehditlerine karşı aktif savunma önlemleri alınacağını vurguladı.

GOLAN TEPELERİ’NDEKİ 4 YERLEŞİM BÖLGESİNE ZARAR VEREREK GERİ ÇEKİLDİLER

İsrail ordusu, sabah saatlerinde Golan Tepeleri’ndeki Kuneytra vilayetinde bulunan el-Aşa, el-Hiran, Ebu Gara ve Mazraat el-Hiran beldelerine tanklarla girerek sivil alanlara zarar verdi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İsrail güçleri tarım arazilerine, elektrik direklerine ve yollara ciddi hasar verdi. Ayrıca, yol kenarındaki ağaçlar da devrildi.

Tanklar bölgede büyük tahribata yol açtıktan sonra geri çekildi. Bölge sakinlerinden Ziyad Kuvayri, İsrail askerlerinin sabah erken saatlerde köylerine girdiğini ve ilk olarak elektrik hatlarını kestiklerini belirtti. Kuvayri, “Barış ve güvenlik içinde yaşamak istiyoruz. Yeni yönetimden sınırlarımızı korumasını talep ediyoruz” dedi.

Bir başka köylü Ahmet Süveydan ise Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’ne çağrıda bulunarak, İsrail’in bu ihlallerinin durdurulması gerektiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir:  Putin Batı'yı düelloya davet etmişti! Zelenski'nin cevabı ağır oldu

İSRAİL’İN GOLAN’DAKİ GENİŞLEME ADIMLARI

Bölge sakinleri, İsrail’in işgaline karşı yeni Suriye bayraklarıyla gösteriler düzenledi. “Defol İsrail” sloganlarının yükseldiği protestolarda, İsrail güçlerinin mevzilendikleri noktalardan kalabalığa ateş açması sonucu bir kişi yaralandı.

27 Kasım 2024’te Suriye’de şiddetlenen çatışmalar ve Baas rejiminin çökmesiyle birlikte İsrail’in saldırıları ve işgalleri yoğunlaştı. İsrail ordusu, rejimden geriye kalan askeri altyapıyı imha ederken, Golan Tepeleri çevresindeki tampon bölgeye girerek işgalini daha da genişletti. İsrail birlikleri başkent Şam’ın 25 kilometre yakınına kadar ilerledi.

NELER OLDU?

İsrail, 1967’den bu yana Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’ni işgal altında tutuyor. 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile bölgede tampon ve silahtan arındırılmış alanlar oluşturulmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir