Suriye’ye harekât hazırlığı! PKK/YPG’nin bitmesi an meselesi

YEŞİM ERASLAN’IN HABERİ – “Terörsüz Türkiye” sloganı ile yola çıktığı sürecin adımlarını atan Ankara hem Irak hem de Suriye’de terör örgütü PKK’nın tasfiyesi için tüm senaryolara hazır. Esad rejiminin devrilmesinin ardından başlayan yeni dönemde, Suriye’ye altyapıdan enerjiye, ticaretten sağlığa, her anlamda destek vereceğini açıklayan Türkiye, terör örgütü PKK/YPG’nin tasfiyesine yönelik stratejik adımlar atmaya da devam ediyor. Suriye geçiş hükûmeti lideri Ahmed Şara ile art arda görüşmeler gerçekleştiren Ankara, gerekli adımların atılması talebini açıkça iletti.

İKİ AŞAMADA TASFİYE

Birinci aşamada, bir an önce Suriye’de, PKK/YPG içerisinde bulunan Suriyeli olmayan teröristler ülkeyi terk edecek. Türkiye’den, İran’dan, Irak’tan ve Avrupa’dan gelen PKK kadrolar ülkeden şartsız ayrılacak. İkinci aşamada ise YPG’nin bütün komuta kademesi, Suriyeli olanlar da dâhil olmak üzere Suriye’den ayrılacak. Suriye vatandaşı olanlar da silahı bırakacak ve yeni sisteme entegre edilip edilmeyecekleri veya nasıl entegre edilecekleri Suriye yönetimi tarafından belirlenecek.

BİRLİKLER TEYAKKUZDA

Taleplerine yönelik atılacak adımları bekleyen, kansız ve problemsiz bir geçiş isteyen Ankara, muhtemel tüm senaryolara yönelik hazırlıklarını da yapmaya başladı. Bunlardan biri de askerî harekât. Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, bir hafta içinde Suriye’deki birliklere 100’e yakın taciz ve saldırı girişiminde bulunduğuna dikkat çekerek, harekât alanlarındaki birliklerin tüm güvenlik tedbirlerinin sağlandığına işaret ediyor. 

Sınırdaki tüm birlikler atılacak adımlara ilişkin teyakkuza geçirilirken, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler de geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ile Suriye sınır bölgesindeki 6’ncı Kolordu ve Müşterek Özel Görev Komutanlığı Esas Komuta Yerinde inceleme ve denetlemelerde bulunmuştu.  Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise kabul ettiği tüm konuk bakanlara PKK/YPG’nin tasfiyesi konusunda Türkiye’nin kararlı tutumunu anlatırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün kabul ettiği IKBY Başbakanı Mesrur Barzani’ye Suriye’deki gelişmelerin bölgede yeni istikrarsızlıklara yol açmaması mesajını verdi.

İlginizi Çekebilir:  Ayhan Bora Kaplan davasında önemli gelişme! Yeniden gözaltına alınan 3 emniyetçi ifade verdi

DEAŞ BAHANESİNE İTİRAZ

ABD’nin “DEAŞ’la mücadele” argümanını da boşa çıkarmak isteyen Ankara, bu konuda da çeşitli adımlar atıyor. DEAŞ’la mücadele konusunda terör örgütünün ABD’ye hapishane hizmeti verdiğinin altı çizilirken, DEAŞ’lıların kontrolünü Suriye’deki yeni hükûmetin yüklenmeye hazır olduğuna dikkat çekiliyor. PKK/YPG’nin “DEAŞ gardiyanlığını” kabul etmeyen Ankara, sadece bu durum bahane edilerek terör örgütünün “korunmasına” itiraz ediyor. Türkiye, bu konudaki muhataplarına açıkça, ‘gerekirse Türk askerinin bunları kontrol altında tutabileceği’ mesajlarını da iletti. DEAŞ’la mücadele sürecinde yakalanan yabancılardan Avrupalı olanlar kendi ülkeleri tarafından bile kabul edilmiyor.

SMO’DAN CEPHEYE SEVKİYAT

Suriye Millî Ordusu (SMO), Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde terör örgütü PKK/YPG’yle olan cephe hatlarına ağır silahlar sevk etti. Terör örgütü PKK/YPG’den kurtarılan Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde, SMO Müşterek Kuvvetleri, Halep’in Ayn el-Arap ilçesi, Rakka ilindeki Ayn İsa ilçesi ve Haseke ilindeki Tel Temir beldesine bakan cephe hatlarına ağır silahlar ve savaşçılar sevk etti. 
SMO Müşterek Kuvvetler Rasulayn Komutanı Ebu Abdullah Muhammed, yaptığı açıklamada, tüm cephe hatlarına sevkiyat yaparak askerî hazırlıkları alarm seviyesine yükselttiklerini söyledi. Tel Abyad ve Rasulayn ilçeleri, Türkiye’nin Ekim 2019’da gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı ile terör örgütü YPG/PKK’nın işgalinden kurtarılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir