Ukrayna duyurdu! “Türkiye Avrupa’ya gaz tedarik eden bir ülke haline gelecek”

DIŞ HABERLER—Ukrayna medyasında yer alan habere göre, Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerine gaz ihraç eden önemli bir alternatif haline gelebilir. Ukrinform’un aktardığına göre, hazırlıklar başladı.

Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatı, mevcut anlaşmanın sona ermesiyle durdu. Ukrayna, bu anlaşmayı yenilemeyeceğini açıklarken, Türkiye’nin Avrupa’ya doğal gaz tedariki için en güvenilir alternatif olduğu vurgulanıyor. Türkiye, coğrafi konumu ve mevcut altyapısı sayesinde enerji tedarikinde önemli bir rol oynayabilir.

TÜRKAKIM PROJESİ

10 yıl önce Rusya’nın önerisiyle yola çıkılan TürkAkım projesinin, mevcut enerji tartışmalarında Türkiye’nin rolünü nasıl şekillendirebileceği konuşuluyor. Türkiye’nin halihazırda Yunanistan ve Bulgaristan ile doğal gaz boru hattı bağlantıları bulunuyor ve bu hatlar üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatı yapılıyor. Ancak bu kapasitelerin artırılması gerektiği sık sık dile getiriliyor.

Yazar, Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa ülkelerine daha fazla doğal gaz ihraç edebilmesi için Yunanistan ve Bulgaristan ile mevcut hatların kapasitesinin artırılmasının önemine dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

“Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından bu yana, Türkiye’den Moldova, Bulgaristan ve Macaristan gibi ülkelere gaz tedarik ediliyor. Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan ile bağlantı kapasitelerini artırması durumunda, Avrupa pazarlarına daha büyük miktarlarda gaz ihraç etme potansiyeli bulunuyor.
Türkiye’de üretilen gazın yanı sıra, çeşitli ülkelerden gelen gaz da Avrupa’ya satılabilir. Türkiye’nin hali hazırda Mavi Akım ve TürkAkım boru hatları üzerinden Rusya’dan, TANAP aracılığıyla Azerbaycan ve İran’dan doğalgaz aldığı, bununla birlikte Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Macaristan, Moldova ve Romanya’ya doğal gaz sattığı belirtiliyor.”

Ukrinform, Türkiye’nin doğalgaz ithalatı için Rus Gazprombank’ı kullanmaya devam etmesi ve yaptırımlardan muaf tutulması için ABD ile görüşmelerde bulunduğunu da aktardı. Haberde, Türkiye’nin Rus gazı için yaptırımları baypas edecek şekilde ödeme yapma izni aldığı, benzer bir muafiyetin daha önce Macaristan’a da tanındığı ifade edildi.

İlginizi Çekebilir:  Almanya'yı kana bulamıştı! Noel pazarına araçla saldıran şüphelinin BBC röportajı ortaya çıktı

ENERJİ KORİDORU TÜRKİYE: FIRSATLAR NELER?

Türkiye, Azerbaycan’ın TAP ve Rusya’nın TürkAkım projeleri gibi transit boru hatları nedeniyle önemli bir enerji koridoru konumunda. Ancak bu projelerde doğrudan ortaklığı bulunmuyor. Türkiye, bu hatlarda yalnızca geçiş ülkesi rolü üstleniyor. Buna rağmen, enerji geçişindeki kritik pozisyonu, ülkenin bölgesel enerji politikalarında stratejik bir aktör olmasını sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir