Türkiye engebeli toprak yapısı ile yurdun değişik yerlerinde sıklıkla şark-batı etrafında uzanan büyük ve engebeli dağlara haiz bir konumda bulunuyor. Türkiye’nin en yüksek dağı 5.137 metre yüksekliği ile Ağrı Dağı oluyor.
Ağrı Dağı, Ağrı
Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı 5137 metre yüksekliğinde bulunuyor. Dağa ilk tırmanan şahıs ise 1829 senesinde Frederik Von Parat olmuş. Nuh’un gemisinin bu dağ üstünde oluştuğu birçok şahıs tarafınca bir efsaneleşmiş olarak düşünülüyor.Dağ ile alakalı efsaneler ve öteki detaylar Ağrı Dağı yazımızda yer ediniyor.
Cilo Dağı, Hakkâri
4134 metre yüksekliğindeki Cilo Dağı Türkiye’nin ikinci en yüksek dağıdır. Hakkâri şark sınırına yakın olan bu dağ Güneydoğu Toros Dağları’nın en doğuda kalan parçası olarak biliniyor.
Süphan Dağı, Bitlis
Rakım olarak 4058 metrelik bir yüksekliğe haiz olan bu dağ eteklerinden birbirinden benzeri olmayan organik kaynak sularına haiz. Van Gölü’nün kuzeyinde bulunan bu dağ zirvesinde 40 tane şehit mezarı bulunuyor. Aynı zamanda dağda bir krater gölü de bulunuyor.
Kaçkar Dağı, Rize
Rize’de Karadeniz Sınırlarında yer edinen bu dağ 3.932 metrelik bir rakımda bulunuyor. Her sene binlerce dağcı tarafınca tırmanış meydana getirilen bu dağ tam anlamıyla bir tabiat harikası. Granit ve siyanit olmak suretiyle değişik tatlardan oluşan bu dağ etrafındaki yemyeşil ormanları ile benzeri olmayan bir tabiat manzarasına haiz.
Erciyes Dağı, Kayseri
3.916 metre yükseklikte bulunan Erciyes Dağı, Kayseri kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer ediniyor. Ve kış turizmi açısından üstünde birçok otel, tesis ve kayak merkezi bulunduruyor. Dağ ortalama 1.100 kilometrelik bir alan kalınlığında ve sönmüş bir volkan dağı özelliği taşıyor.Eğer bir seyahat planlıyorsanız Erciyes Kayak Merkezi yazımıza göz atabilirsiniz.
Küçükağrı Dağı, Ağrı
3.896 metrelik rakımda bulunan Büyük Ağrı Dağı ile Küçük Ağrı isminde iki tane doruğa ev sahipliği yapıyor. Her sene binlerce dağcının tırmanış yapmış olduğu bu dağ andezit türündeki sönüş volkanit dağ özelliği taşıyor.
Kızılkaya Dağı, Niğde
Kayseri, Niğde, Adana il sınırları içinde bulunan 3.794 metrelik Kızılkaya Dağı, Toros Dağları’nın en yüksek dağı olarak bilinmektedir.
Demirkazık Dağı, Niğde
3.767 metre rakıma haiz olan bu dağ Aladağlar bölgesi mevkiinde bulunuyor ve Niğde ilinde yer ediniyor. Dağa ilk tırmanan şahıs ise 1927 senesinde Veli Çavuş adında zirveye çıkan ilk Türk vatandaşı diyebiliriz.
Artos Dağı, Van
Van ilinde yer edinen 3.550 metre yüksekliğindeki Artos Dağı, içinde kükürt madeni başta olmak suretiyle birbirinden kıymetli organik maddeleri barındırıyor. Aynı zamanda bu dağda nesli tükenmekte olan birçok hayvan hayatını sürdürüyor.
Mercan Dağları, Erzincan
Eski adı ile Munzur Dağları olarak malum Mercan Dağları, 3.300 metre rakımda yer ediniyor ve 5 milyon senedir var olduğu düşünülüyor. Tunceli ve Erzincan illeri içinde yer edinen bu dağ üstünde birbirinden fazla nebat çeşidi ve yabani hayvan bulunduruyor.
Aydos Dağı, Konya
Konya ilinin Halkapınar ilçesinde yer edinen 3.430 metre yüksekliğindeki bu dağ varlıklı bir nebat örtüne haiz. Aynı zamanda dağcılar tarafınca fazlaca alaka çeken bu dağ düz bir yapıda olan Konya’ya değişik bir hava katıyor.
Medetsiz Dağı, Adana
3.723 metre rakıma haiz olan ve Adana, Konya, Niğde ve Mersin illeri içinde geniş bir alana yayılan bu dağ tektonik bir dağ özelliği gösteriyor.
Kösedağ, Sivas
Sivas’ın Zara ile Suşehri ilçeleri içinde yer edinen ve 3.711 metrelik yüksekliğe haiz olan u dağ bozkır nebat örtüsü ve karasal bir iklimin başat olduğu bir bölgede bulunuyor. Aynı zamanda 1243 senesinde olup biten Kösedağ’ ı savaşı ise bu dağda gerçekleşmiş.
Hasan Dağı, Aksaray
Toros Dağları’nın devamı olarak düşünülen ve Aksaray ile Niğde sınırları içinde yer edinen Hasan Dağı, 3.688 metrelik bir rakıma sahiptir. Volkanik bir dağ olarak malum Hasan Dağı meşe ormanları ile kaplı organik güzellikleriyle fazlaca güzel bir nebat örtüsüne haiz.
Kısır Dağı, Kars
Kars’ın Çıldır ilçesi sınırları içinde bulunan 3.684 metrelik rakıma haiz olan bu dağ, Kars’a ortalama olarak 30 kilometre uzaklığında bulunuyor. Dağ etrafında ise irili ufaklı akarsu yatakları geçiyor.
Palandöken Dağı, Erzurum
3.670 metre yüksekliğindeki Palandöken Dağı, Erzurum için fazlaca popüler bir kayak merkezi ve gezim merkezi olarak yer ediniyor. Tektonik özelliklere haiz olan bu dağ öteki dağlara oranla genişlik olarak daha azca yer kaplamaktadır. Türkiye’deki en uzun kayak pistinin bulunmuş olduğu Palandöken dağı, dağcılar tarafınca da fazlaca ziyaret edilen bir dağ.Eğer bir seyahat planlıyorsanız Palandöken Kayak Merkezi yazımıza göz atabilirsiniz.
Berit Dağı, Kahramanmaraş
Kahramanmaraş’ da Ceyhan Nehri’nin batısında yer edinen Berit Dağı, 3.654 metre yüksekliğinde bulunuyor. Dağ hem Akdeniz aynı zamanda karasal iklime haiz.
Nurhak Dağı, Kahramanmaraş
Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde yer edinen 3.630 metrelik bir rakımda bulunan Nurhak Dağı, halk arasındaki ismiyle Nur Dağı olarak da biliniyor. Dağın eteklerinde aynı isimle kurulmuş Nurhak ilçesi bulunuyor.
Sematepe, Aladağlar
Aladağlar’ da bulunan 3.623 metre yüksekliğindeki Sematepe, halk içinde Akkale Dağı olarak da bilinmektedir. Yılın bir çok döneminde karla kaplı olan bu dağ Demirkazık Dağı’nın karşında bulunuyor.
Çağalın Başı, Aladağlar
Kayseri , Niğde, Adana illeri içinde bulunan Aladağlar dağ esnasında bulunan Çağalın Başı, 3.612 metre rakıma haiz. Dağcılar tarafınca tırmanış olarak fazlaca tercih edilen bu dağ senenin bir çok tarihi kar kaplı.