Gazla başa çıkmanın yolu! Bu çayı için mideniz ve bağırsaklarınız rahat etsin…

Halk arasında “yellenme” denilen gaz sıkışması probleminin pek çok sebebi bulunabilir.

Özellikle hafta sonu ziyafetlerinin ardından günlük hayata geri dönmemizle birlikte kendinizi normalden biraz daha gazlı hissediyor olabilirsiniz. 

Eğer durum böyleyse İngiliz sağlık sitesi NHS “endişelenmenize gerek yok” diyerek bir çay tavsiyesinde bulundu.

Gaz sıkışması için daha sık ve daha küçük öğünler yemeyi tavsiye eden site, egzersiz yapmanın ve yavaş çiğnemenin yardımcı olabileceğini de ekledi.

GAZ İÇİN EN İYİ ÇAY HANGİSİ

Mideyi rahatlatmak için yemekten sonra nane çayı içmeyi duymuş olabilirsiniz.

Bu sadece bir halk hikayesi değil. Nane ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki gazlı bir akşamla karşı karşıyaysanız problemi çözmenin en etkili yollarından biri. 

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, nanenin sindirim sistemlerini rahatlatmaya yardımcı olduğunu ve bunun da gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim rahatsızlıklarını azaltabileceğini ortaya koyuyor.

GAZ SIKIŞMASI İÇİN NANE YAĞI

Naneyi genellikle sakız veya tablet şeker şeklinde günlük hayatta kullanıyoruz. Ancak bu hazır paket ürünlerde doğrudan nanenin sağladığı etkiler bulunmayabiliyor.

İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda nane çayı yerine eşit bir doz sağlamak adına nane yağı tabletlerini kullanılıyor. 

72 kişinin katıldığı bir çalışmada, nane yağı kapsüllerinin gaz sıkışmasını %40 oranında azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

HAMİLELER DİKKAT

Gaz sıkışmasına çözüm için nane çayı ve nane yağı kapsülleri asit reflüsü, karaciğer rahatsızlıkları, safra taşı ya da hamile olan kişiler için tavsiye edilmiyor. Bu kişilerin sadece doktor reçetesiyle tüketebileceklerinin altı çiziliyor.

Bunların dışında çoğu insan için evde hızlı bir şekilde yapılabilen nane çayı iyi seçenek olarak tavsiye ediliyor.

GAZI RAHATLATMAK İÇİN BAŞKA NE YAPABİLİRİM?

Uzmanlar gaz sıkışması problemi için büyük öğünlerden, lokmalardan ve hareketsiz kalmaktan kaçmayı tavsiye ediyor. Ayrıca size şu tavsiyelerde bulunuyorlar:

Sakız çiğnemeyin.Sigara içmeyin.Sert şekerleri emerek yemeyin (hava yutmamak için).Diş protezlerine dikkat ederek, gevşek protezler takmayın.Sindirimi zor olan ve gaza sebep olan hazır paket gıdaları yemeyinGazlı içecekler ve alkol tüketmeyin.Meyve suyu gibi şekerli içecekleri az tüketin.

İlginizi Çekebilir:  Forbes "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesini açıkladı! Türkiye'den bir isim var

Gaz günlük hayatınızı etkiliyorsa, dışkınızda üç hafta veya daha uzun süren kanla birlikte geliyorsa veya tekrarlayan veya sürekli karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık veya istem dışı kilo kaybı eşlik ediyorsa, doktorunuza görünün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir